La Vanguardia (Català)

Fa set anys que la recollida selectiva de residus està estancada a Catalunya

La caiguda de l’11% de la fracció de paper i cartró frena els esforços de captació

- FRANCISCO AGUILAR CALDERÓN Barcelona

La recollida selectiva de residus municipals a Catalunya està estancada des del 2010. De fet, després d’assolir els seus valors més alts el 2011, quan el 40,6% de tots els residus municipals van ser recollits de manera selectiva, ha experiment­at un lleu descens. Des d’aleshores, la recuperaci­ó de les diferents fraccions de residus se situa entorn del 39%. L’any passat la recollida selectiva bruta va ser d’un 38,53%, gairebé mig punt menys que el 2015 (38,9%), segons el balanç de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

La tendència en el nivell de la recuperaci­ó de les fraccions de residus són molt diferents (matèria orgànica, paper i cartró, vidres i envasos lleugers). La captació de matèria orgànica (restes de menjar i vegetals de petita mida) ha experiment­at un descens del 0,24% respecte al 2015, mentre que la recollida d’envasos lleugers i de vidre augmenta un 3,9% i un 4% respectiva­ment.

L’evolució més vistosa és l’experiment­ada pel paper i el cartró, que cauen un 11%. “Els canvis d’hàbits que afecten el consum no justifique­n la desaparici­ó de més de 200.000 tones de paper i cartró”, explica Josep Maria Tost, director d’ARC. “La caiguda es deu a un nombre creixent de robatoris en contenidor­s, una pràctica estesa des del 2011”, agrega. El buidatge sistemàtic dels contenidor­s blaus no troba una resposta contundent de l’administra­ció. Per combatre aquesta tendència no hi ha unes línies d’actuació establerte­s. “És una qüestió de competènci­a local i el problema que ens trobem és que els municipis ens diuen que prefereixe­n que es robi als contenidor­s i no que es robi a la gent al carrer”, explica Tost. Avui dia “no hi ha eines ni capacitat humana perquè els municipis posin policies a vigilar a cada contenidor”, afegeix.

A l’ARC també la preocupa la recollida selectiva de matèria orgànica, la fracció amb més pes dins del cubell de les escombrari­es (37%). Per això, treballarà amb els grans productors de matèria orgànica (restaurant­s, hospitals, Fira...) per incloure un flux de circuits comercials més gran. També prepara una gran campanya (20172018) de conscienci­ació ciutadana, adreçada a reduir els rebutjos que van a abocadors i incinerado­res. “Creiem que és necessari conscienci­ar la gent, ja que encara hi ha tòpics sobre la fracció orgànica, com que causa una olor dolenta”, indica Tost.

Pel que fa al vidre, el repunt experiment­at en la seva recollida es deu a la millora en l’economia. “Es tracta d’una fracció molt vinculada a la restauraci­ó i hem contrastat amb els gremis que la gent torna a consumir més fora de casa” explica Tost. De la seva banda, la captació d’envasos lleugers ha superat el seu màxim històric, gairebé 140.000 tones, malgrat que s’ha mantingut en xifres similars a anys anteriors.

Però “cal reciclar més i de més qualitat”, assenyala Tost, per a qui “sense fiscalitat no hi ha canvis. És el clic necessari per als que no tenen l’impuls vital de reciclar”. El mes de març passat el Parlament va aprovar l’increment del cànon d’abocament –que paguen els ajuntament­s per llançar els seus rebutjos en abocadors– de manera continuada i progressiv­a fins a arribar, el 2020, a gairebé 50 €/tn. “El cànon ha portat que 172 municipis canviïn el model de recollida”, afirma Tost.

El Govern encarirà més el cànon que paguen els municipis per dipositar residus en abocadors

Entre aquests sistemes, hi ha el sistema de recollida porta a porta, que ja funciona en 130 municipis de menys de 15.000 habitants. A Catalunya, el Pallars Sobirà és un exemple a escala comarcal de millora de recollida selectiva amb aquest sistema. Els seus resultats han millorat un 25% des del 2014.

Una altra alternativ­a és el pagament per generació –que pagui més qui més produeixi–, un sistema en què “la tecnologia podria ajudar mitjançant contenidor­s intel·ligents que identifiqu­in amb un xip qui recicla, bosses d’escombrari­es amb codis de barres...”, explica Tost. També s’estudia la redacció d’una nova llei de residus per fer aflorar el cost del tractament de les escombrari­es, amagat avui en altres rebuts (aigua, IBI...) perquè els ciutadans identifiqu­in i sàpiguen el seu valor. “No es tracta d’un tema d’estètica sinó de necessitat social. No podem llençar recursos”, conclou Tost.

 ??  ??
 ?? MARTÍ ARTALEJO ?? La recollida d’envasos lleugers ha augmentat un 3,9% en un any
MARTÍ ARTALEJO La recollida d’envasos lleugers ha augmentat un 3,9% en un any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain