La Vanguardia (Català)

Les aerolínies exigeixen mesures urgents per posar fi a les cues del Prat

- DAVID GUERRERO Barcelona

L’Associació de Companyies Espanyoles de Transport Aeri (Aceta) se suma a les queixes de la Generalita­t, l’Ajuntament de Barcelona i els usuaris afectats i reclama l’adopció de mesures “com més aviat millor” per posar fi a les cues en els controls de seguretat de l’aeroport del Prat i evitar que la situació s’agreugi a l’agost.

L’organisme que agrupa aerolínies com Vueling, Iberia i Air Europa calcula que uns 1.000 viatgers s’han quedat a terra des que el dilluns 24 de juliol va començar la vaga de zel del personal d’Eulen. L’Aceta considera que el conflicte entre els treballado­rs i la direcció de l’empresa concession­ària està causant “un greu perjudici” als passatgers i projecta “una imatge negativa d’Espanya a l’exterior”. De fet, els turistes en són els principals afectats perquè desconeixe­n la situació de caos en la qual està immers l’aeroport del Prat, mentre que els catalans que comencen vacances opten per arribar amb més antelació de l’habitual per estalviar-se problemes. “Cal actuar i adoptar mesures per a la ràpida resolució, no podem mirar cap a un altre costat”, afirma el president d’Aceta, Antonio Pimentel.

L’associació d’aerolínies també alerta de l’impacte que estan tenint les cues en les operatives de les companyies, ja que s’està registrant un nombre més gran de retards per mirar de minimitzar el nombre de persones que perden l’avió, que després han de recol·locar en vols posteriors en un moment de l’any en què algunes rutes s’operen a plena capacitat. Vueling, la companyia amb el nombre més gran de rutes al Prat, s’ha vist obligada aquests dies a endarrerir més del 30% dels seus vols perquè en alguns d’ells faltaven fins a 50 passatgers a l’hora que s’havien de tancar les portes d’embarcamen­t.

Els temps d’espera als filtres de seguretat des de dissabte estan sent inferiors als de la setmana passada a causa del reforç de personal d’Eulen. Malgrat tot, sembla insuficien­t ja que ahir es van registrar cues de fins a 40 minuts a dos quarts d’onze del matí. A més, el conflicte entre treballado­rs i empresa continua obert. Aena es nega a implicar-se en la resolució del problema i la situació pot ser especialme­nt complicada divendres, per quan està convocada la primera jornada de vaga pròpiament dita, amb aturades parcials d’una hora en els diferents torns. Els treballado­rs avui fan una assemblea per decidir noves accions, entre les quals es preveu una aturada de 24 hores.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain