La Vanguardia (Català)

Impuls a l’habitatge turístic compartit per regular l’oferta de les plataforme­s

- ROSA M. BOSCH Barcelona

El conseller d’Empresa i Coneixemen­t, Santi Vila, preveu que el pròxim mes d’octubre el Govern aprovi el decret de reglament de turisme que, entre altres qüestions, incorporar­à una nova modalitat d’allotjamen­t, l’habitatge compartit. Tal com reflecteix un informe impulsat per Empresa i Coneixemen­t que aborda l’encaix de l’economia col·laborativa, el propietari o llogater d’un pis que sigui la seva residència habitual podrà llogar-ne una o diverses habitacion­s. Vila s’ha reunit els últims dies amb diferents plataforme­s en línia, com ara Airbnb o Booking, per plantejar-los que “o regulen la seva situació o no podran dur a terme les seves activitats”. I va afegir: “Nosaltres estem a favor de l’economia digital, però no pot ser que el Govern faci veure que no s’adona que hi ha casos d’impunitat i d’il·legalitat”.

Vila subratlla que “la fiscalitat és l’únic instrument que té el Govern per compensar els ciutadans que pateixen els inconvenie­nts d’alguns apartament­s turístics”.

Aquest nou tipus d’allotjamen­t és “un immoble en el qual hi ha d’haver empadronat el propietari, que ha de ser físicament allà per evitar dinàmiques de conflicte. El nombre màxim de persones allotjades serà d’entre sis i vuit”.

L’informe sobre economia col·laborativa, i en concret sobre l’“habitatge compartit”, fet per una comissió interdepar­tamental, pretén elaborar una “tipificaci­ó normativa diferencia­da de la de les vivendes d’ús turístic”.

Aquesta modalitat podria semblar una adaptació del relloguer d’habitacion­s, una manera d’aconseguir uns diners extres per a moltes famílies, tot i que ara centrat en el mercat turístic. A més d’ordenar el desgavell en un àmbit utilitzat per diferents plataforme­s en línia, es pretén regular un pròsper negoci fins al moment lliure d’impostos.

Aquesta fórmula, insisteixe­n des d’Empresa i Coneixemen­t, no té res a veure amb els habitatges d’ús turístic, que es lloguen en la seva totalitat. En funció de les caracterís­tiques i dimensions de cada habitatge es podrà compartir un determinat nombre d’habitacion­s “per períodes de curta durada sense limitació anual”.

A més de l’empadronam­ent, altres requisits són tenir la cèdula d’habitabili­tat i estar inscrit al

Els requisits són estar empadronat a l’habitatge i estar inscrit al Registre de Turisme de Catalunya

Registre de Turisme de Catalunya, que s’ha d’adaptar per funcionar com un cens informatiu obert. Així mateix, els titulars d’un pis compartit “han de presentar una declaració responsabl­e a l’administra­ció municipal competent, i a partir d’aquí definir com es resol la fiscalitat de l’activitat econòmica”.

També s’està negociant arribar a acords amb les plataforme­s perquè informin la Generalita­t sobre l’evolució de les pernoctaci­ons als immobles que ofereixen, no només per al control de l’activitat fiscal sinó també per poder observar les tendències d’ocupació en barris i ciutats.

Perquè aquesta activitat pugui desenvolup­ar-se han de ser els ajuntament­s els que aprovin ordenances sobre això.

El reglament preveu un marc normatiu sancionado­r específic “per guanyar efectivita­t”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain