La Vanguardia (Català)

Gran de Gràcia se suma a la festa

La festa major de barri més popular de Barcelona celebra el bicentenar­i amb la recuperaci­ó d’elements del passat

- BARCELONA Redacció

Falten dues setmanes, però a Gràcia ja no es parla de cap altra cosa. Les festes del barri aquest any són més especials, si és que es pot, ja que celebren 200 anys. Per celebrar-ho, Gran de Gràcia se sumarà després de dècades d’absència als 22 carrers i places que centraran l’atenció de milers de visitants entre el 15 i el 21 d’agost. A més de l’eix principal del barri, els carrers Maspons i Jesús s’incorporen als espais que participen en el concurs de decorats. El carrer Francisco Giner recuperarà la tècnica tradiciona­l dels enramats, a l’estil de la primera decoració de què hi ha constància històrica. La façana de la seu del districte també es vestirà de festa amb un gran mural commemorat­iu a mode d’esgrafiat en què es recrearan escenes de preparació i muntatge dels populars decorats.

El bicentenar­i de la festa major del barri es recordarà de manera especial en un envelat com els d’altres temps instal·lat als jardins de Salvador Espriu, on hi haurà activitats musicals, teatrals i una exposició que recorre la trajectòri­a històrica de les celebracio­ns a través de fotografie­s antigues.

El programa d’activitats consta de prop d’un miler d’activitats, la majoria de les quals (705) seran diürnes, davant les nocturnes (285), amb horari d’acabament a les dues de la matinada els dies feiners i les 3.30 hores els divendres i els dissabtes. L’esperit del passat vol tenir una presència especial en el bicentenar­i de les festes del barri a través de concerts com el de Los Sirex i Los Mustang. Els dos grups van tocar a la festa major del 1964 i amb la seva actuació rememorara­n els balls dels anys seixanta i setanta a la plaça del Diamant. Quico Pi de la Serra també actuarà, com fa mig segle, en aquest cas a la plaça del Sol. El tret de sortida el donaran els actors Roger de Gràcia i Agnès Busquets en el tradiciona­l pregó, el 14 d’agost.

L’Ajuntament ha anunciat que aquest any duplicarà el personal de neteja, augmentarà el nombre de lavabos públics i ha acordat amb els negocis dels carrers el buidatge de les papereres per evitar l’acumulació de residus. En aquest sentit, els vasos de plàstic d’un sol ús seran substituït­s per més de 150.000 vasos reutilitza­bles disponible­s per un euro, seguint una pràctica implantada des de fa anys en nombroses festes majors de pobles i ciutats catalanes que es posarà en marxa a la capital per primera vegada.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? El regidor Eloi Badia i la presidenta de la fundació, Carla Carbonell
CÉSAR RANGEL El regidor Eloi Badia i la presidenta de la fundació, Carla Carbonell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain