La Vanguardia (Català)

Un macroespec­tacle aeri de La Fura obre el White Summer ‘La xarxa humana’, primera actuació del festival de Pals

- BÀRBARA JULBE Girona

El Mas Gelabert, una rústica masia empordanes­a del segle XII a les serres de Pals, a partir de dissabte vinent començarà a bullir d’activitats. Més de cent actuacions d’estils i formats diferents, propostes artístique­s, gastronòmi­ques, a més de tallers, conferènci­es i comerços d’autor es donaran cita en una nova edició del festival White Summer, al qual donarà el tret de sortida l’espectacle d’alta volada La xarxa humana de la companyia la Fura dels Baus.

El recinte acollirà per a aquesta macroactua­ció una gran estructura humana construïda amb 50 voluntaris locals que simbolitza­rà el nucli de connexió d’un col·lectiu en moviment, amb coreografi­es aèries. Serà una experiènci­a única, avantsala de tot el contingut que s’ha cuinat per a aquesta sisena edició del festival, que posa especial atenció en la cultura i en les activitats dirigides al públic familiar.

Al llarg de 23 dies, aquesta cita ineludible de la Costa Brava –“experiènci­a d’experiènci­es”– la premissa del qual és celebrar l’art de viure amb activitats de qualitat, reunirà al seu escenari del Baix Empordà des del flamenc dels prometedor­s bailaors El Yiyo y El Tete, l’indie folk de La Iaia, el soul de The Excitement­s, la samba de Vieux Farka Touré, el cor vocal In Crescendo i els barcelonin­s Mambo Jambo; projectes artístics consolidat­s juntament amb altres d’emergents, així com concerts de petit i gran format. Les propostes es completen amb espectacle­s de circ, màgia, teatre i titelles orientats a un públic més familiar, com ara The Penguins i 2princeses­barbudes.

Aquest any el White Summer tindrà la seva pròpia companyia artística que amenitzarà les tardes amb desenes d’activitats de caràcter itinerant i per a totes les edats, i també allargarà l’horari: obrirà una hora abans (de les 17 h a la 1 h) per acollir una selecció musical i artística dirigida a la mainada.

Però el que caracterit­za aquesta cita destacada de la Costa Brava, que aposta per continuar trencant motllos en el sector dels festivals amb una experiènci­a cultural i de lleure pionera a Catalunya, també són les seves conferènci­es i tallers. En total, una desena de conferènci­es i 40 tallers reuniran joves talents com Miri Pérez-Cabrero, finalista de MasterChef 5, i altres conferenci­ants com Salvador Esteban i Katia Walls, entre d’altres, que tractaran matèries com la relació entre les emocions i l’alimentaci­ó o el poder de persuasió.

Com ja és tradició, no faltarà la popular oferta gastronòmi­ca amb els food trucks i els restaurant­s d’autor. Aquest any, a més, s’ofereix una triple novetat culinària: una zona dedicada als vins de l’Empordà i als productes del territori, i la iniciativa del White Summer Tast, una plataforma per a xefs prometedor­s; tot amenitzat amb els comerços d’autor, un mercat creatiu amb una selecció de pop-up stores de moda, complement­s, decoració i art.

Pel que fa a l’art, una desena d’artistes protagonit­zaran una exposició contemporà­nia sobre la natura sota el títol Consciènci­es naturals. Tatiana Blanqué, la comissària, Fiona Morrison, Manu vb Tintoré, J.L. Pascual i Xavier Escribà mostraran en un espai d’art contempora­ni les seves fotografie­s, dibuixos i escultures. I el 15 d’agost, el dia de la Solidarita­t, es recaptaran fons per a projectes d’inclusió social de discapacit­ats psíquics a la Bisbal d’Empordà. L’Obra Social La Caixa aportarà un euro a l’associació El Trampolí per cada entrada venuda aquell dia.

L’any passat el festival va generar un impacte econòmic de 5 milions d’euros a l’Empordà i va registrar més de 130.000 visitants.

El flamenc d’El Yiyo y el Tete i l’indie folk de La Iaia s’afegeixen a gastronomi­a, tallers i conferènci­es

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Una imatge de l’anterior edició del festival a Pals
PERE DURAN / NORD MEDIA Una imatge de l’anterior edició del festival a Pals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain