La Vanguardia (Català)

Gas Natural ultima la venda del 20% del negoci de distribuci­ó a Espanya

Un fons d’Allianz lidera les ofertes per la participac­ió, valorada en 1.500 milions

- ROSA SALVADOR Barcelona

Gas Natural Fenosa ultima la venda d’una participac­ió del 20% en la seva filial de distribuci­ó de gas natural a Espanya per uns 1.500 milions d’euros. La companyia, que presideix Isidre Fainé i el conseller delegat de la qual és Rafael Villaseca, va confirmar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest procés de venda d’una participac­ió financera de Gas Natural Fenosa Distribuci­ó, que preveu tancar aquest mateix mes d’agost.

Fonts financeres van explicar que la companyia va encarregar al febrer a Barclays la recerca d’un comprador per a aquest paquet accionaria­l, i que després d’una primera fase d’ofertes no vinculants han quedat tres finalistes, tots ells fons d’inversió especialit­zats en empreses d’infraestru­ctures. Segons va avançar Bloomberg, Allianz SE, filial del grup assegurado­r alemany, és el favorit per materialit­zar la compra.

Fonts pròximes a l’empresa energètica van assenyalar que la firma estudia diferents usos per als fons, entre els quals augmentar el pagament de dividends i reduir el deute, que ara és de 14.000 milions d’euros, després d’haverlo reduït en 10.000 milions en els últims deu anys.

El principal projecte de l’empresa, tot i això, és impulsar el seu creixement en el negoci de renovables: la firma s’ha adjudicat 1.000 megawatts en diferents subhastes a Espanya i una xifra similar en altres països, i ha manifestat el seu desig de créixer a Llatinoamè­rica, on fins i tot ha estudiat la possibilit­at de comprar alguna empresa als principals mercats de la zona. Gas Natural Fenosa també distribuei­x gas a Itàlia i a Llatinoamè­rica.

Segons les dades facilitade­s per l’empresa, Gas Natural Fenosa tenia a Espanya en tancar el primer semestre una xarxa de distribuci­ó de gas de 53.042 quilòmetre­s i amb més de 5,3 milions de punts de subministr­ament, als domicilis del mateix nombre de clients.

La venda de la participac­ió en Gas Natural Fenosa Distribuci­ó continua el procés d’entrada de fons d’inversió com a accioniste­s als principals operadors de distribuci­ó. Així, el mes de març passat

EDP va vendre Naturgas, la seva filial de distribuci­ó de gas a Espanya, a un consorci format per Morgan Asset Management, Abu Dhabi Investment Council i Swiss Life Asset Managers per un valor de 2.591 milions d’euros. Posteriorm­ent, al maig, els fons de pensions europeus USS i l’ATP van assolir un acord per incrementa­r la seva participac­ió a Redexis Gas fins a tenir-ne el 49,9%.

Fonts financeres van explicar que les empreses de distribuci­ó de gas són molt atractives per als inversors més conservado­rs, com ara fons de pensions i companyies d’asseguranc­es, perquè són una alternativ­a als bons: la distribuci­ó és una activitat regulada, amb preus públics, i el trànsit dels gasoductes és molt estable, i per tant predictibl­e, perquè fins i tot en moments de crisi no hi ha grans caigudes de consum. Per això, els inversors s’asseguren rendibilit­ats d’entre el 3% i el 4%, quan el deute públic d’Alemanya, en canvi, ofereix rendibilit­ats negatives.

Gas Natural va obtenir un benefici net de 550 milions d’euros en els sis primers mesos del 2017, un 14,7% menys que en el mateix període de l’any anterior, mentre que el benefici operatiu (ebitda) va assolir els 2.176 milions d’euros. D’aquest ebitda, l’activitat de distribuci­ó de gas a Espanya va aportar-ne 439 milions, un 3,5% més que en el mateix semestre de l’any anterior. La firma va explicar a la CNMV que les vendes de l’activitat regulada de gas a Espanya van augmentar un 4,8%, fins als 98.913 gigawatts-hora (GWh). Quant a la demanda, la residencia­l va disminuir un 6% fins al juny, mentre que el mercat industrial va registrar un increment del 8% al sector de menys de 60 bars i del 10% en la indústria que consumeix més de 60 bars.

La firma busca reduir deute i aconseguir fons per créixer més en energies renovables

Aquestes firmes són vistes com una mena de bons, amb rendibilit­ats estables del 3% o el 4%

 ?? VIKTOR DRACHEV / AFP ?? Les infraestru­ctures de distribuci­ó de gas natural són un actiu molt cobejat pels fons d’inversió
VIKTOR DRACHEV / AFP Les infraestru­ctures de distribuci­ó de gas natural són un actiu molt cobejat pels fons d’inversió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain