La Vanguardia (Català)

El PIB de l’eurozona puja un 2,1% fins al juny i l’atur cau al 9,1%

El creixement s’accelera i contribuir­à a la normalitza­ció de la política del BCE

- LALO AGUSTINA Barcelona

El PIB de l’eurozona i de la Unió Europea (UE) va créixer un 0,6% durant el segon trimestre del 2017 respecte als primers tres mesos d’aquest mateix any, segons la primera estimació preliminar publicada ahir per l’oficina d’estadístic­a comunitàri­a, Eurostat. Entre gener i març, l’indicador havia registrat un increment del 0,5% tant a la UE com a l’eurozona. En termes interanual­s, el PIB va augmentar un 2,1% a l’àrea de l’euro i un 2,2% al conjunt de la Unió Europea, des de l’abril fins al juny, respecte al segon trimestre del 2016. El creixement confirma els millors pronòstics i ajudarà, si va acompanyat d’alces salarials i una mica més d’inflació, a la retirada dels estímuls per part del Banc Central Europeu (BCE) a partir de l’any vinent.

L’acceleraci­ó és aquí. Entre gener i març del 2017, l’economia de la zona de l’euro havia crescut un 1,9%. “Entrem ja en el cinquè any de creixement trimestral, que es pot observar ara en tots els estats membres de la Unió Europea”, va destacar la portaveu de la Comissió Europea Mina Andreeva durant la roda de premsa diària de la institució. Andreeva va qualificar les xifres del PIB de “bones notícies” i va afirmar que han estat possibles “gràcies a la forta confiança dels consumidor­s i les empreses”. Encara que no ho va dir, l’estabilita­t i, per descomptat, la política monetària expansiva van continuar aportant dècimes al creixement i a la confiança dels agents econòmics.

Amb diferèncie­s, la bonança arriba a tots els països. Així, per exemple, ahir també es va saber que el nombre d’alemanys aturats va caure més del previst al juliol, mentre l’economia europea més important cobrava força, una cosa que probableme­nt agradarà a la cancellera Angela Merkel en la seva recerca d’un quart mandat en les eleccions del setembre.

La xifra total de l’atur alemany va caure en unes 9.000 persones fins als 2,54 milions d’aturats en termes estacional­s ajustats, segons les dades, davant la previsió consensuad­a en un sondeig de Reuters d’un retrocés de 5.000. La xifra d’atur va romandre sense canvis en el 5,7%, el nivell més baix des de la reunificac­ió del 1990. Una altra bona dada per anar a votar després de l’estiu, des de la perspectiv­a governamen­tal.

En aquest context de notícies macro-econòmique­s positives, l’única pega del dia va arribar d’Espanya, on l’índex manufactur­er es va alentir al juliol, segons un sondeig publicat di--

marts, encara que va continuar en terreny positiu amb una expansió de la creació d’ocupació al ritme més ràpid en més de 19 anys. La producció i les comandes van continuar creixent, encara que a un ritme una mica més lent.

L’Índex de Gerents de Compra (PMI, per les seves sigles en anglès) de Markit de les empreses manufactur­eres es va situar en 54,0 al juliol, lleugerame­nt inferior al 54,7 del juny. L’índex s’ha mantingut per sobre de la línia de 50 que separa el creixement de la contracció des del novembre del 2013.

Malgrat això, Espanya continua progressan­t en altres camps, com el de l’ocupació, on té espai per millorar, ja que és el segon país amb més atur de l’eurozona. La taxa d’atur entre els països de l’euro va caure al juny fins al 9,1%, la més baixa des del febrer del 2009, mentre que en el conjunt de la UE es va mantenir en el 7,7%, la menor cota des del desembre del 2008, va informar l’oficina estadístic­a comunitàri­a. Espanya va registrar un dels principals descensos de la taxa mensual en baixar del 17,9% al 17,7% el mes de juny.

Alemanya sorprèn amb dades d’atur molt positives, que adoben el terreny a la reelecció de Merkel

 ?? VINCENT KESSLER / REUTERS ?? Mario Draghi, president del BCE, té tot l’estiu per pensar sobre com retirar els estímuls
VINCENT KESSLER / REUTERS Mario Draghi, president del BCE, té tot l’estiu per pensar sobre com retirar els estímuls
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain