La Vanguardia (Català)

Fractus demanda el fabricant xinès de mòbils ZTE als EUA

La companyia catalana reclama danys per infracció de patents

- Barcelona

Fractus, l’empresa catalana que va desenvolup­ar una tecnologia que s’ha convertit en l’estàndard mundial que va permetre amagar les antenes dins dels mòbils, torna a la càrrega per defensar les seves patents. Ahir, dia 1 d’agost, Fractus va presentar als Estats Units una demanda contra el fabricant xinès de mòbils ZTE Corporatio­n –quart en el rànquing dels Estats Units en la venda de mòbils, setè al món– per infraccion­s en set de les seves patents sobre la tecnologia de les antenes internes als mòbils. La demanda es produeix després d’un any de negociacio­ns amb ZTE que no han servit per arribar a cap acord, va confirmar ahir Rubén Bonet, cofundador i conseller delegat de Fractus.

La història de Fractus contra les grans multinacio­nals es repeteix. L’empresa es una spin-off de la UPC fundada el 1999, i després d’un primer període en el qual fabricava la seva pròpia tecnologia –les antenes fractals per a telèfons mòbils–, cap al 2009 va canviar d’estratègia i es va centrar en la cessió sota llicència de patents. Aquesta nova política es va traduir en acords amb alguns fabricants, com Apple o Motorola. Però el 2009, Fractus va emprendre una batalla legal als EUA contra deu fabricants –Samsung, LG, Blackberry, Pantech, Kyocera, Palm, HTC, Sharp, UTStarcom i Sanyo– que, com David davant Goliat, va acabar guanyant. L’empresa catalana va pactar amb nou d’aquestes empreses i Samsung, l’única que no es va avenir a ferho, va ser condemnada el maig del 2011 a pagar-li 23 milions de dòlars (16 milions d’euros) per la còpia

El 2009 va emprendre i va guanyar una batalla legal contra deu fabricants, entre els quals Samsung i LG

de les seves patents. Ara, en el cas contra ZTE, Fractus té els mateixos advocats que la van representa­r contra Samsung i la demanda també s’ha interposat, asseguren que per raons tècniques, a l’estat de Texas.

Fractus no revela els noms d’alguns dels seus acords ni tampoc cap dels imports, però Rubén Bonet confirma que “des del 2008 hem negociat acords de forma acumulada per més de 100 milions de dòlars”. Els fabricants xinesos han estat els últims en arribar al mercat de la telefonia mòbil, explica Bonet. ZTE és una corporació de solucions tecnològiq­ues amb 80.000 empleats i vendes de 15.000 milions de dòlars. “La nostra voluntat era arribar a un acord –diu Bonet–, però ara el que volem és que ens paguin danys i perjudicis o que parin de vendre mòbils als EUA”.

El 2016, Fractus va adoptar una nova estructura: d’una banda, el negoci de llicències de les seves patents, que creix amb nous fabricants i mercats –el cas de la Xina– i, d’altra banda, la filial Fractus Antennas, per desenvolup­ar productes en altres camps de la connectivi­tat.

 ?? KIM MANRESA / ARXIU ?? Rubén Bonet i Carles Puente van crear Fractus el 1999 com a de la UPC
KIM MANRESA / ARXIU Rubén Bonet i Carles Puente van crear Fractus el 1999 com a de la UPC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain