La Vanguardia (Català)

“Es fabriquen les vacunes més rendibles, no les més necessàrie­s”

Tinc 60 anys: em van vacunar 2 vegades; el meu fill, 15. Vacunar-se és la millor inversió en salut. Vaig néixer a Chelsea quan era un barri pobre de Manhattan. Tinc dos fills: la més gran me l’enduc a l’Índia perquè ens vegi salvar vides. Hem creat un mer

- LLUÍS AMIGUET

El meu de parela verola; nomésa mi, el de van verola vacunari de he posat pòlio; 15i al vacunes.meu fill petit ja li

Totes necessàrie­s?

Continuen sent la inversió més rendible que es pot fer en salut. Han tingut tant d’èxit que algunes malalties han deixat d’atemorir-nos i hi ha qui no es vacuna.

Per què?

Precisamen­t perquè les vacunes han funcionat, moltes persones no perceben el risc de deixar de vacunar-se. Si haguessin vist les morts horribles que causaven la verola o el xarampió, no dubtarien a posar-se-les totes.

A la meva escola encara hi havia nens amb cames paralitzad­es per la pòlio.

La meva primera nòvia patia coixesa per la pòlio, que avui és insòlita a Occident gràcies a la vacuna. Avui és fàcil per als qui segueixen tendències naturistes antimedica­ment deixar de vacunar-se, perquè no ho veuen necessari.

Però també hi ha vacunes noves.

No només s’ha de vacunar per vostè. També pels altres, perquè les vacunes no només protegeixe­n qui es vacuna, sinó tota la població. Si vostè decideix no vacunar-se no només es posa en perill vostè; ens hi posa a tots. Corre una falòrnia que associa la vacunació amb l’autisme. La difon un exmetge britànic, Andrew Wakefield, que va publicar un article a The Lancet on defensava aquesta hipòtesi, però es va demostrar que havia falsejat els resultats i li van retirar la llicència per exercir, encara que ell fa 15 anys que continua divulgant les seves idees.

Quin perill!

Enorme i diari. Fa poc vam haver d’atendre un sobtat brot de xarampió entre la comunitat somali de Minnesota, on aquest senyor havia difós la seva doctrina.

Tots els nens reben les vacunes necessàrie­s a tot el món?

Les bàsiques les reben ja el 85% dels nens, però el 15% que ens falta és el més aïllat i car de vacunar, tot i que continua sent la millor inversió que podem fer en salut mundial.

Les multinacio­nals farmacèuti­ques cobren igual per vacunar al tercer món?

Hem creat un mercat especial al marge del que es regeix estrictame­nt per l’oferta i la demanda i ja hi competeixe­n 14 empreses, encara que amb preus un 90% més barats que els que cobren als països rics.

Com ho han aconseguit?

Doncs pactant amb totes el preu mínim perquè puguin continuar tenint algun benefici i no facin fallida i continuïn fabricant.

I la de la malària? I la de la sida?

La entre de la les malària bàsiques, estem perquè estudiant requereixs­i la incloemqua­tre preses Moltes per presesteni­r un per 39% tan d’eficiència.poca eficàcia...

Per sida aixòhi continueml’estem intentant treballant, millorar. encara En que la no de és la fàcil Encaraper la bo maneraque ja en hi quèha tractament.es replica el virus.

Però exigeix medicar-se per tota la vida; no és barat i té efectes secundaris. Jo vaig treballar al Ministeri de Salut i Epidemiolo­gia d’Uganda i vaig comprendre la necessitat de vacunes i els errors que fem quan les planifique­m.

Quin és el pitjor?

Que s’investigue­n i es desenvolup­en vacunes només si són rendibles als països rics. És a dir, només s’inverteix en la prevenció del nostre risc, perquè prevenir el dels països pobres és financeram­ent arriscat.

L’ebola és tan perillós com sembla?

Ens fa por perquè no té tractament, però no està justificad­a. El dengue, per exemple, transmès per un mosquit, també és intractabl­e i causa moltes més morts que l’ebola, però molt menys pànic.

Una vacuna seria tranquil·litzadora.

Aquest és l’assumpte. Que els països amb més risc de contreure aquestes malalties són també els més arriscats per invertir en vacunes que les previnguin, perquè són els més pobres i no garanteixe­n un retorn.

Doncs fan vostès una gran feina.

Ara ja tenim dues vacunes molt avançades contra l’ebola , però per què les tenim?

...?

Només es va començar a investigar una vacuna contra l’ebola des que a partir de l’11-S ens va començar a provocar pànic als occidental­s un atac bacteriolò­gic amb ebola o àntrax. És llavors quan els laboratori­s comencen a pensar que allà hi ha un mercat per explotar.

I deu ser car fabricar vacunes.

Moltíssim i molt arriscat. Pots equivocar-te moltes vegades abans de transforma­r un antigen en una vacuna efectiva.

Estan portant les vacunes més avançades als països més pobres?

I algunes de molt innovadore­s ja salven vides cada dia, com les que combaten dos càncers: el papil·loma i l’hepatitis B. Amb la del papil·loma salvem 280.000 dones joves cada any d’una mort terrible i dolorosa.

Algun dia tindrem vacunes contra totes les infeccions possibles?

Això va dir un cirurgià general dels EUA i s’equivocava. Els patògens evolucione­n, com nosaltres, i van aprenent a esquivar les nostres defenses i en sorgeixen d’altres. Sempre haurem de crear noves vacunes, però dediquem bilions a defensa militar i moltíssims menys a defensar-nos dels nous virus, malgrat que són un perill més cert.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ??  ?? VÍCTOR-M. AMELA
IMA SANCHÍS
LLUÍS AMIGUET
VÍCTOR-M. AMELA IMA SANCHÍS LLUÍS AMIGUET

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain