La Vanguardia (Català)

Rajoy mobilitzar­à l’Executiu a l’agost per impedir l’1-O

El Govern espanyol farà un consell extraordin­ari si hi ha llei del Referèndum Puigdemont afirma que vol una transició dialogada “si guanya el sí” La CUP avança la llei de transitori­etat: hi hauria un TC català

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Els ministres es van acomiadar el 28 de juliol fins al 25 d’agost, data en què Mariano Rajoy els ha convocat per al primer Consell de Ministres després del descans de les vacances, tot i que la previsió general és anar incorporan­t-se als despatxos cap al dia 20. Tot i això, tots eren molt conscients que era una cita provisiona­l, i que la situació política podia fer-los haver de tornar abans. És el que a hores d’ara ja preveu el president del Govern espanyol, que ahir va confirmar que convocarà una reunió extraordin­ària de l’Executiu l’endemà que la Mesa del Parlament –en una reunió que probableme­nt celebrarà el dia 16– admeti la tramitació de la llei del Referèndum, que regularia la consulta independen­tista per a l’1 d’octubre.

Serà l’endemà de l’admissió, perquè ha de seguir uns tràmits, com és encarregar i rebre un informe del Consell d’Estat, que Rajoy demanaria amb caràcter d’urgència el mateix dia que la Mesa del Parlament admeti a tràmit la proposició de llei de Junts pel Sí i la CUP sobre el referèndum. L’informe podria estar a punt en 24 hores. Tant l’Executiu central, com els serveis jurídics de l’Estat segueixen molt de prop totes les informacio­ns sobre aquesta proposició de llei, cosa que fa que ja estigui força preparat el recurs d’inconstitu­cionalitat. El recurs mantindria els mateixos arguments que fins ara ha esgrimit en els seus documents davant del Tribunal Constituci­onal (TC), que han provocat la suspensió de totes i cadascuna de les mesures del Parlament o el Govern de Catalunya emmarcades en el procés.

Amb l’informe del Consell d’Estat, i la feina avançada de l’Advocacia de l’Estat, al Consell de Ministres extraordin­ari de mitjans d’agost es podria aprovar, 24 hores després de la reunió de la Mesa, el recurs d’inconstitu­cionalitat, que el TC, també de guàrdia, podria admetre a tràmit, decretant la suspensió de la tramitació de la llei, l’endemà, és a dir, 48 hores després de la decisió del Parlament català, i sense deixar temps perquè se celebri el debat, per cap de les vies.

De tota manera, la celebració del Consell de Ministres especial només tindrà lloc si primer hi ha una actuació del Parlament. Aquesta, o qualsevol altra que adopti per a la ruptura.

Així ho va subratllar Rajoy, que en declaracio­ns als mitjans de comunicaci­ó a Ribadumia (Pontevedra), on passa el seu descans estival, va subratllar que la convocatòr­ia de la reunió extraordin­ària dels seus ministres dependrà “del que faci la Mesa del Parlament i les decisions que prengui”. Segons el seu parer, encara falten dades per saber si cal convocar-lo.

Rajoy va deixar clar, en les seves paraules davant la premsa, que l’actuació de l’Executiu central estarà d’acord amb el que ha estat la seva base d’actuació des de l’inici del procés sobiranist­a: “No hi pot haver un referèndum”, perquè “Espanya és una democràcia avançada, és un país de persones civilitzad­es, aquí hi regeix la llei i l’Estat de dret”.

Per això, el cap del Govern espanyol, en resposta a les declaracio­ns del president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, que va assegurar que no acataria el que digués el Constituci­onal, li va advertir: “Un governant no pot presumir del fet que incomplirà la llei”. Segons Rajoy, “això és una cosa veritablem­ent notable” i va insistir que “la llei i la democràcia no es poden separar i no se separaran”.

La conclusió de Rajoy és la que repeteix sempre: “Amb tota tranquil·litat, i tota moderació, cal dir que no hi haurà referèndum”. La resposta del president de la Generalita­t no es va fer esperar. Puigdemont, en to irònic, va subratllar: “Respecto la vocació de treball del Consell de Ministres. Tant de bo sempre fos així”. I va indicar que el Govern de la Generalita­t té la seva pròpia agenda “al marge del que decideixi fer” l’Estat.

Ahir Rajoy també es va referir als actes de violència de la branca juvenil de la CUP contra interessos turístics, dels quals no es va mostrar estranyat: “Com tothom sap, la CUP és una organitzac­ió d’extremiste­s i radicals, de gent d’extrema esquerra amb programes electorals de fa segles”. Segons el seu parer, el pitjor “no és que existeixi la CUP, sinó que la CUP hagi condiciona­t el nom del president de la Generalita­t de Catalunya” i condicioni ara “tot aquest procés, perquè sense la CUP totes aquestes coses que s’estan fent no es podrien fer perquè no hi hauria prou vots”.

Aquesta és, segons Rajoy, la gran responsabi­litat de Puigdemont: “Sempre que un es fica al llit amb gent així acaba tenint problemes, i la CUP és, senzillame­nt, un partit d’extremiste­s”.

AVÍS AL PRESIDENT CATALÀ “Un governant no pot presumir que incomplirà la llei; és un fet notable”

CRÍTIQUES ALS RADICALS

“El pitjor no és que existeixi la CUP, sinó que condicioni tot aquest procés”

PUIGDEMONT RESPON IRÒNIC

“Respecto la vocació de treball del Consell de Ministres; tant de bo sempre fos així”

 ?? SALVADOR SAS / EFE ?? Mariano Rajoy en una de les seves habituals caminades per Ribadumia (Pontevedra), amb José Benito Suárez, marit d’Ana Pastor
SALVADOR SAS / EFE Mariano Rajoy en una de les seves habituals caminades per Ribadumia (Pontevedra), amb José Benito Suárez, marit d’Ana Pastor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain