La Vanguardia (Català)

Primer èxit en la modificaci­ó genètica de l’embrió humà

Un equip internacio­nal obre la porta a reduir les patologies congènites

- CRISTINA SÁEZ Barcelona

Un equip internacio­nal de científics ha aconseguit modificar genèticame­nt embrions humans amb èxit. Utilitzant l’eina d’edició genètica CRISPR-Cas9 ha aconseguit deslliurar-los d’una mutació en un gen causant d’una malaltia cardíaca congènita. A diferència d’intents previs, aquesta vegada s’ha aconseguit sense introduir errors addicional­s en el seu genoma. Ho publiquen a la revista Nature.

Aquests investigad­ors han fet servir el bisturí CRISPR per editar el gen MYBPC3. Quan aquest gen té una de les seves dues còpies canviades causa cardiomiop­atia hipertròfi­ca, una patologia que pot produir mort sobtada i fallida cardíaca. “Cada generació portarà aquesta reparació ja que hem tret la variant del gen causant de la malaltia del llinatge familiar”, diu Shoukhrat Mitalipov, investigad­or de la Universita­t de Ciència i Salut d’Oregon. “Utilitzant aquesta tècnica –prosseguei­x– és possible reduir la càrrega d’aquesta malaltia congènita en les famílies i a la llarga en la població mundial”.

Els autors del treball van reconèixer que els va sorprendre veure el grau de seguretat i eficiència que té aquest mètode d’editar embrions humans i evitar que mutacions deletèries siguin heretades sense introduir cap mutació perceptibl­e indesitjad­a, la qual cosa constituïa una de les preocupaci­ons de l’edició gènica. A més, s’obre la porta a corregir molts altres defectes congènits abans del naixement. I també a millorar els resultats dels processos de fertilitza­ció in vitro, ja que permetria augmentar el nombre d’embrions sans obtinguts; i fins i tot curar alguna de les milers de malalties que afecten milions de persones a tot el planeta i que estan produïdes per mutacions en un sol gen.

“Gràcies als avenços en les tecnologie­s de cèl·lules mare i edició gènica, estem començant a poder tractar mutacions causants de malalties que poden afectar potencialm­ent milions de persones”, diu Juan Carlos Izpisúa, investigad­or de l’Institut Salk de Estudios Biológicos, a Califòrnia (EUA), i coautor del treball.

Quatre de cada 10 casos de cardiomiop­atia hipertròfi­ca congènita estan causats per mutacions al gen MYBPC3 al cromosoma 11. La cardiomiop­atia hipertròfi­ca és una de les més de 10.000 malalties genètiques heretables que està provocada per errors en un sol gen. Es manifesta en l’edat adulta i afecta una persona de cada 500. En l’àmbit de l’esport és ben coneguda, perquè s’ha vist que entrenar empitjora la condició dels atletes. N’hi ha prou de tenir una de les dues còpies del gen MYBPC3 canviada perquè la persona pateixi la malaltia i, a més, tingui un 50% de probabilit­ats de transmetre-la als seus fills. En l’actualitat no existeix cura, només tractament­s per alleujar els símptomes.

Els científics van treballar amb 12 òvuls sans donats per dones i l’esperma d’un home que pateix cardiomiop­atia hipertròfi­ca congènita. Van utilitzar la tècnica de fecundació in vitro per crear embrions.

En estudis previs, quan els científics aplicaven l’eina genètica CRISPR-Cas9 per eliminar, afegir o reemplaçar trossos d’ADN en gens específics, observaven que apareixia un problema important addicional, anomenat mosaïcisme. Veien

L’edició genètica permet reparar la mutació en un gen que pot produir la mort sobtada La cardiomiop­atia hipertròfi­ca es manifesta en l’edat adulta i afecta una persona de cada 500

que obtenien diversos embrions que tenien una barreja de cèl·lules, algunes encara amb la mutació i altres amb la mutació reparada. CRISPR funciona com si fossin unes tisores, capaces de tallar la cadena d’ADN a prop de la posició en què es troba la mutació; una vegada aplicat, la cèl·lula disposa de diversos mecanismes de reparació d’aquest tall, incloent-hi alguns que introdueix­en aquells errors no desitjats que podrien arribar a ser perjudicia­ls per a la salut.

Per intentar superar aquest escull, els científics van aplicar el bisturí molecular CRISPR-Cas9 en el mateix instant en què procedien a unir òvuls i espermatoz­oides. Van observar que CRISPR aconseguia tallar l’ADN a la posició adequada a tots els embrions de l’estudi i que 42 de 58 no tenien la mutació. Aquesta xifra suposa que la probabilit­at d’heretar el gen sa passa del 50% al 72,4%.

Així mateix, mentre feien l’experiment, van descobrir un sistema de reparació de l’ADN alternatiu. L’embrió té formes pròpies d’autorepara­r-se. Així, van veure que allà on havien tallat l’ADN de l’esperma, l’embrió reparava el tall utilitzant l’ADN de l’òvul sa com si fos una plantilla.

 ??  ??
 ?? OHSU ?? La seqüència mostra l’evolució dels embrions en què s’ha aplicat la tècnica per corregir la malaltia cardíaca congènita
OHSU La seqüència mostra l’evolució dels embrions en què s’ha aplicat la tècnica per corregir la malaltia cardíaca congènita

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain