La Vanguardia (Català)

Frau d’un milió de vots en les eleccions de Veneçuela

L’empresa que proveeix el sistema electrònic electoral denuncia manipulaci­ó

-

Al Govern veneçolà se li va anar la mà amb l’escrutini de vots en les eleccions a l’Assemblea Constituen­t de diumenge passat. Ni va ser el triomf electoral més gran de Nicolás Maduro i els seus ni van obtenir vuit milions de vots. Ho ha dit l’empresa proveïdora del sistema de votació electrònic­a per boca del seu conseller delegat i en un comunicat a la seva pàgina web, i l’ha ratificat ni més ni menys que un dels cinc directors del Consell Nacional Electoral.

Antonio Múgica, conseller delegat de la multinacio­nal Smartmatic, va declarar ahir a Londres que “fins i tot en moments de profund conflicte polític i divisió, hem estat satisfets amb el procés de votació i el recompte ha estat completame­nt precís; és per això que hem d’informar, amb la més profunda pena, que les dades de participac­ió han estat manipulade­s”. En el comunicat de Smartmatic s’especifica la seva avaluació del frau: “Estimem que la diferència entre la quantitat anunciada i la que ofereix el sistema és d’almenys un milió d’electors”.

Les dades de participac­ió es tradueixen directamen­t en vots als candidats maduristes perquè l’oposició va fer boicot, no presentant-se i cridant a l’abstenció. Tampoc, per descomptat, va participar en el recompte. Segons Smartmatic, “el nostre sistema automatitz­at està dissenyat per evidenciar qualsevol manipulaci­ó, però cal que hi hagi persones observant el sistema i esperant aquelles evidències: els auditors. En aquesta elecció no hi va haver auditors de l’oposició perquè aquesta no va participar (...) És important assenyalar que això no hagués passat si els auditors de tots els partits polítics haguessin estat presents en les diferents fases de l’elecció”.

El sistema electrònic d’aquesta multinacio­nal ha acompanyat 3.500 processos electorals a mig món, a diversos països llatinoame­ricans i africans, a les Filipines i a Estònia, Bèlgica i Bulgària. A Veneçuela s’ha ocupat de 14 eleccions des del 2004, any del referèndum presidenci­al que va guanyar Hugo Chávez i que va valer a la companyia durs atacs de l’oposició, que tot i això acabaria imposant-se amb el mateix sistema en les legislativ­es del 2015.

Antonio Múgica va dir ahir que no s’havia comunicat amb les autoritats veneçolane­s perquè “no simpatitza­ran gaire amb el que hem dit”, segons la BBC.

Per si les afirmacion­s de Smartmatic no semblessin concloents, un dels cinc directors del Consell Nacional Electoral (CNE), Luis Emilio Rondón, va publicar en el seu compte de Twitter dimarts a la nit que “per primera vegada des que vaig assumir aquest compromís amb el país, no puc avalar la consistènc­ia o veracitat de resultats”. Quan va conèixer ahir les revelacion­s de Smartmatic, Rondón va afegir que el Consell Nacional Electoral “ha de respondre amb serietat davant el país a la denúncia” i va instar “que siguin publicades ben aviat les actes d’escrutini de cada mesa utilitzada diumenge”.

El CNE, assenyala l’agència Reuters, es va limitar a donar xifres a les 17.30 h de diumenge, encara amb els col·legis oberts, i després a mitjanit, en què va assegurar que van votar 8.089.320

Govern i oposició convoquen marxes avui davant el Parlament, que serà ocupat per l’Assemblea Constituen­t

veneçolans. Però les dades de les 17.30 h donaven 3.720.465 votants en 14.515 centres de votació, que van romandre oberts fins a les 19 hores.

“Encara que és possible tenir una última empenta al final del dia, i el Partit Socialista Unit de Veneçuela ha intentat fer-ho en el passat, duplicar el vot en l’última hora i mitja seria una cosa sense precedents”, va dir a Reuters l’analista Jennifer McCoy, del Centre Carter, el mateix que va avalar la victòria d’Hugo Chávez el 2004. Fins a dia d’avui, guanyés qui guanyés, els observador­s internacio­nals (absents aquesta vegada) sempre van considerar netes les eleccions veneçolane­s.

Un únic sondeig a peu d’urna, en 110 col·legis, realitzat per Torino Capital, calculava 3,6 milions de votants, mentre que l’oposició n’estimava tan sols 2,6 milions. És obvi que l’interès de l’oposició era deixar la xifra molt lluny dels 7,6 milions de vots que va dir haver aconseguit en la consulta popular del 16 de juliol i que, per contra, l’interès del Govern era arribar als gairebé 8,1 milions que va anunciar.

Entre un càlcul i un altre, Torino Capital, empresa de l’economista veneçolà Francisco Rodríguez, assenyalav­a que el Govern encara compta amb un important viver de vots però molts correspond­rien als 2,6 milions de funcionari­s públics, que podrien haver anat molt condiciona­ts a les urnes.

“Es confirma el frau electoral més gran de la història de Llatinoamè­rica en percentatg­e i milions de votants”, va escriure ahir en el seu compte de Twitter el secretari general de l’Organitzac­ió d’Estats Americans (OEA), Luis Almagro.

Julio Borges, president de l’Assemblea –que funciona només amb els diputats de l’oposició i tres chavistes rebels– va dir que demanarà a la Fiscalia una investigac­ió. La fiscal Luisa Ortega ja havia comentat l’absència de tota auditoria i està rebent “amenaces personals” d’“autoritats del règim de Nicolás Maduro”, segons va dir ella mateixa a Luis Almagro.

Mentrestan­t, ja són quatre els magistrats –tres dones i un home– del Tribunal Suprem, d’entre els 33 nomenats per l’Assemblea durant un acte celebrat en una plaça pública de Caracas, que han optat per refugiar-se en l’ambaixada de Xile.

L’oposició va convocar per avui una marxa de protesta contra la Constituen­t, que ha d’instal·lar-se al llarg del dia en el mateix Palau Legislatiu Federal que ocupa el Parlament actual, segons van anunciar ahir dos de les figures principals del règim (veure requadre), l’esposa de Maduro, Cilia Flores, i l’excancelle­ra Delcy Rodríguez.

Aquesta marxa serà contestada per una altra de simpatitza­nts del chavisme organitzad­a pel Govern. L’exministra de presons Iris Varela va avisar als que “estan tractant d’especular i de danyar aquesta victòria, que és del poble”, que hauran d’enfrontars­e a la justícia.

 ??  ?? Crits de “frau!” en la sessió d’ahir de l’Assemblea, en la qual només participa l’oposició
Crits de “frau!” en la sessió d’ahir de l’Assemblea, en la qual només participa l’oposició
 ?? ARIANA CUBILLOS / AP ??
ARIANA CUBILLOS / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain