La Vanguardia (Català)

Martijn van Dam

SECRETARI D’ECONOMIA D’HOLANDA

-

Martijn van Dam, secretari d’Estat d’Economia d’Holanda, va iniciar una investigac­ió sobre els atacs a persones per part de gossos de races perilloses que ha acabat amb l’obligació dels amos d’aquestes mascotes a passar un curs.

Els amos de 21 races de gossos perilloses hauran de passar a Holanda, amb les seves mascotes, un curs de formació per adquirir un carnet especial, com a mesura obligatòri­a que el Govern holandès ha establert per intentar reduir els incidents relacionat­s amb aquests animals.

La llista oficial inclou, ara per ara, 21 races, entre les quals hi ha el buldog americà, el dogo argentí, el dogo canari, el gos de presa, l’akita, el pitbull americà, el mastí de toro, i l’alà o tussi.

“En els últims anys hi ha hagut incidents greus. Estic molt preocupat i penso que amb això estem actuant”, va recalcar el secretari d’Estat d’Economia holandès, Martijn van Dam, per justificar la mesura.

Per provar de reduir el nombre d’atacs greus de gossos, el Consell d’Assumptes Animals (RDA, en les seves sigles en holandès) ha elaborat una llista de gossos d’“alt risc” que estaran sotmesos a una legislació més estricta.

Aquesta llista, reconeguda com a oficial pel ministeri holandès de Seguretat i que s’anirà modificant amb el temps, definirà les races de gossos d’alt perill per a les persones i altres animals.

Aquests gossos d’alt risc seran sacrificat­s immediatam­ent després del primer incident seriós que provoquin. Així mateix, les noves normes limiten el temps màxim que els gossos poden estar en un refugi per a animals.

L’RDA també ha recomanat al Govern que estableixi una administra­ció central per als incidents de mossegades de gos que rebi denúncies de manera anònima, tant dels ciutadans com de la policia.

El Govern no disposa de xifres exactes dels incidents amb gossos perillosos als Països Baixos, si bé el Ministeri de Justícia va afirmar que aquests atacs han “augmentat considerab­lement” en els últims anys.

L’any passat es van registrar diversos incidents greus, fet que va donar peu a l’inici d’una investigac­ió sota les ordres de Van Dam, i a un estudi de mesures per fer-hi front.

La llista va ser confeccion­ada per un equip de cinc experts que es van basar en el pes i la constituci­ó de l’animal, els incidents en què aquestes races es van veure involucrad­es, l’impacte de les seves mossegades i les seves capacitats de lluita.

La manera de mossegar va ser un factor important i decisiu per elaborar aquesta llista: alguns gossos poden continuar mossegant la seva víctima sense que aquest acte causi problemes de respiració a l’animal, i d’altres mosseguen tan fort que ni tan sols tenen la boca oberta quan ataquen.

Els ajuntament­s ja poden aplicar les noves normes, com ara impedir l’accés de gossos perillosos a patis d’esbarjo o parcs, així com imposar les seves pròpies regles al municipi.

Van Dam va reconèixer que en moltes situacions “no es té en compte la possibilit­at que a l’animal li hagin pegat, l’hagin maltractat o provocat” i que això sigui la causa de les agressions.

El Ministeri estudia ara normes més severes com sancions a aquells que “atiïn” els seus gossos i els incitin a atacar altres animals o persones. La normativa holandesa relativa als animals, la seva criança i la seva protecció és una de les més avançades i fortes del món i Holanda és oficialmen­t el primer país sense gossos abandonats als carrers.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain