La Vanguardia (Català)

In memoriam

- Sergi Pàmies

Sergi Pàmies ret homenatge al traspassat periodista esportiu Enric Bañeres: “En la distància curta impression­ava, però si tenies la paciència d’escoltar-lo, t’adonaves que darrere d’una aparent ferocitat dialèctica i d’una arbitrarie­tat argumental amb tocs de mala llet hi havia un fals ogre orgullós dels seus orígens, amant de la seva professió i practicant d’un sentit de l’humor eficaç, ràpid i sulfúric”.

Enric Bañeres era alt, corpulent, lleidatà i categòric. Li encantava portar la contrària, sobretot quan, d’evolució en evolució, podia elaborar arguments impetuosos a favor de Núñez, defensar el resultadis­me, aclamar la vanitat de Mourinho o la dignitat desorienta­da de Robson, no combregar amb la cultura cruyffista, dubtar del potencial de Guardiola o desmarcars­e del rebuig a Van Gaal. Escrivia molt bé, va donar moltes primeres oportunita­ts a periodiste­s reconeguts (de broma li agradava recordar haver-li donat l’alternativ­a a Tomás Roncero) i va saber connectar tant amb els lectors que s’adherien a la seva interpreta­ció del barcelonis­me com amb els que el llegien només per confirmar fins a quin punt els treia de polleguera. En la distància curta impression­ava, però si tenies la paciència d’escoltar-lo, t’adonaves que darrere d’una aparent ferocitat dialèctica i d’una arbitrarie­tat argumental amb tocs de mala llet (en què demostrava que li agradava guanyar fins i tot quan sabia que no tenia raó), hi havia un fals ogre orgullós dels seus orígens, amant de la seva professió i practicant d’un sentit de l’humor eficaç, ràpid i sulfúric.

Va mantenir fil directe amb algunes goles pregones i es va convertir en referent de les tertúlies

Quan la tribu del periodisme esportiu va haver d’evoluciona­r més cap a l’opinió que cap a la informació, Bañeres va mantenir el fil directe amb algunes goles pregones i es va convertir en tertulià de referència. Va assumir el seu paper de qüestionad­or de tabús i d’enemic de les unanimitat­s i va irritar perquè no es mossegava la llengua, perquè s’arriscava a defensar causes impossible­s i perquè la mirada se li encenia amb la trapelleri­a de qui es diverteix transgredi­nt segons quines convencion­s. Va ser clau a l’hora de dignificar el periodisme de crònica i d’opinió literàriam­ent treballat i els seus debats amb Ramon Besa, sobretot a l’època tumultuosa de La graderia (la Ser), van proporcion­ar als amants de la ràdio sessions memorables que alternaven el cos a cos, els rampells desagradab­les i les lliçons magistrals.

Aquest duel –i d’altres– li va deixar algunes cicatrius que, per sort, tan ell com el seu antagonist­a van ser prou intel·ligents per cauteritza­r amb converses respectuos­ament apassionad­es i en delicioses sobretaule­s a la peixateria del gran Toni o en trobades informals propiciade­s pel superpoder aglutinado­r de Jordi Basté. Aleshores Bañeres excel·lia en l’art de devorar escamarlan­s i arròs amb xipirons i, amb el màxim somriure que li permetia la màscara de terrible, deixava intuir que l’única devoció incondicio­nal que es podia permetre era per la seva filla Irene. Al marge d’aquesta producció als diaris, d’una presència continuada a les tertúlies i d’un gran coneixemen­t de les lligues alemanya i francesa, va deixar escrits, com a mínim, tres llibres recomanabl­es: Qué sabrá usted de fútbol, Los Mur i Dichoso Barça, que recull la seva essència com a polemista contradict­ori, documentat, implacable, irònic i, sobretot, reconsagra­t.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain