La Vanguardia (Català)

Chuck Lorre

GUIONISTA

- PERE SOLÀ GIMFERRER Londres

El guionista i creador de l’aclamada comèdia de situació The big bang theory, Chuck Lorre, parla de la seva trajectòri­a a Hollywood, de l’èxit de la sèrie televisiva i de com es va descobrir el talentós actor protagonis­ta Jim Parsons.

Chuck Lorre és l’home que als vuitanta va compondre French kissin’ in the USA per a Debbie Harry, la cantant de Blondie, i que després es convertiri­a en el rei Mides de la comèdia. No es pot estar més amunt que Lorre el dia que Charlie Sheen li va faltar al respecte en públic i l’estrella va ser acomiadada de Dos hombres y medio, sèrie per la qual cobrava 1,5 milions per episodi. Era més important dins de l’esquema de Hollywood com a creador de Cybill, Dharma i Greg, Mom i sobretot de The big bang theory, la comèdia amb més èxit de l’última dècada i la joia del canal TNT a Espanya, que cada dia n’emet episodis a partir de les 21 h.

Vam deixar en Sheldon demanant matrimoni a l’Amy. Dirà que sí?

Hauràs d’esperar per veure-ho.

El preocupa perdre l’essència de la sèrie després de deu temporades en antena?

Sempre hi ha aquest risc. Però són personatge­s tan rics i han crescut tant en tot aquest temps que, si t’hi mantens fidel, tens menys risc que això passi.

En Sheldon té Asperger?

Ell sempre diu que la seva mare li va fer les proves i que no. La nostra intenció era no ficar-lo en una capsa, que el personatge tingués llibertat.

Sabia des del principi que Jim Parsons es menjaria les escenes?

Sí, ho vaig saber el dia que va fer el càsting. Va entrar a la sala, va llegir una escena o dues i, quan va sortir, vaig dir al director: “No em puc creure el que acabem de veure. Digue-li que torni perquè vull veure si pot fer el mateix un altre cop”. I va venir un altre cop i va ser brillant un altre cop. Era evident que era un talent extraordin­ari.

Com surten els números amb els sous que cobra el repartimen­t?

No és el meu problema. Això és feina de Warner Bros i CBS. La meva feina consisteix a mantenir la qualitat, que sigui divertida i que ens ho passem bé fent-la.

Té cap tàctica per mantenir la pau al rodatge?

No. En la meva vida he après que, si les persones es pensen comportar malament, es comporten malament. No hi ha res que hi puguis fer. Però a The big bang theory he passat deu anys de felicitat, almenys el 99% del temps.

No té pensat matar ningú?

Aquesta és una idea terrible!

És que va tenir molta traça matant el personatge de Charlie Sheen a Dos hombres y medio...

I jo m’ho vaig passar molt bé escrivint-ho!

Té assessors per als temes científics de The big bang theory?

Tenim un astrofísic de la universita­t UCLA, David Saltzberg, que s’assegura que l’aspecte científic sigui legítim. Si un matemàtic mira la sèrie, no s’enfadarà. Les equacions són reals o possibles.

Per què la crítica té prejudicis amb les sitcoms tradiciona­ls amb públic en directe?

No ho sé. En totes les sèries que he fet hi ha un públic en directe. És com una obra de teatre: hi ha un públic i riuen. Per què alguns crítics consideren menor aquest format ? Se m’escapa.

Com és que per a la preqüela El jove Sheldon ha canviat el format i no hi ha públic?

Vaig pensar que seria més íntima, que tindria una aroma més cinematogr­àfica. Volia canviar el to, que tingués la seva pròpia veu, el seu ritme i per sort tenim un director fantàstic, Jon Favreau (El llibre de la selva).

Sol escriure comèdies per a canals en obert. No troba a faltar posar uns quants renecs en els guions?

Per primera vegada en 30 anys he tingut llibertat absoluta amb el llenguatge­a Disjointed per a Netflix i és molt divertit. Canvia molt el guió.

La protagonis­ta serà Kathy Bates. Com és escriure per a ella?

És una de les grans actrius de tots els temps. Escriguem el que escriguem, ella eleva el material.

Com a guionista se censura?

Escriure una cosa passada de rosca és fàcil. T’has de preguntar el següent: “Ets políticame­nt incorrecte només per ser incorrecte o és una broma divertida?”. Esperes prendre la decisió correcta basant-te en els teus instints però no és una ciència exacta.

I quina comèdia ha vist últimament i ha pensat “vaja, m’encantaria haver-la escrit”?

Silicon valley. Mike Judge és un guionista brillant.

FITXAR JIM PARSONS

“Va entrar, va llegir una escena o dues, i no m’ho podia creure; era un talent extraordin­ari”

EL DILEMA DEL GUIONISTA

“Ets políticame­nt incorrecte només per ser incorrecte o és una broma divertida?”

 ??  ??
 ??  ?? Chuck Lorre es va forjar com a guionista a Roseanne i ara la seva fortuna s’estima en 500 milions d’euros
Chuck Lorre es va forjar com a guionista a Roseanne i ara la seva fortuna s’estima en 500 milions d’euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain