La Vanguardia (Català)

Vacances agitades

-

Els problemes que pot representa­r per a l’aeroport de Barcelona l’anunciada vaga dels treballado­rs d’una empresa de seguretat; i l’oferta cultural de les grans ciutats, que no s’atura el mes d’agost.

L’agost i la nit també se serveixen de la cultura més exquisida. D’uns anys ençà, una bona part de l’oferta museística de les principals ciutats espanyoles, especialme­nt a Madrid i Barcelona, s’ha ampliat als mesos estiuencs i alguns espais ofereixen fins i tot visites guiades nocturnes, actes participat­ius i concerts especials als ciutadans i als turistes interessat­s en aquesta classe de lleure cultural. I la veritat és que l’oferta ha interessat per tal com, almenys pel que fa a Madrid, la demanda ha augmentat un 8%, una dada ben significat­iva.

Els nous temps han obligat els programado­rs de les institucio­ns culturals de tota mena a posar-se al dia i a provar d’ampliar-ne l’oferta, més enllà de la tòpica admiració de la bellesa. Ja fa anys que els museus han deixat de ser magatzems d’art per convertir-se en institucio­ns en les quals el visitant troba diversos nivells d’informació, d’acord amb el nivell de formació, de l’interès i del temps que pot destinar a la visita.

Però no només això. També els gestors culturals han treballat per multiplica­r l’oferta cultural d’aquells espais mitjançant accions complement­àries dirigides a públics diversos i fins i tot a tenir oberta la institució en èpoques que fins fa pocs anys estaven tancades, com és el cas del mes d’agost, o la prolongaci­ó de les visites en horaris nocturns. Paral·lelament, es multipliqu­en els tallers estivals i les visites guiades en museus o fins i tot campaments per a joves i nens relacionat­s amb un aspecte artístic o museístic.

Tot això coincideix amb un altre fenomen relativame­nt recent, el de les visites patrimonia­ls que, com és el cas de Gaudí i altres edificis del modernisme o del gòtic o els barris jueus, tenen molta demanda en ciutats amb un gran patrimoni històric, com és el cas de les quatre capitals catalanes, i que han obligat també els seus gestors a diversific­ar i multiplica­r l’oferta a públics diversos.

No cal dir que totes aquestes iniciative­s obeeixen al doble objectiu de servir els ciutadans que, per les raons que sigui, es queden a la ciutat durant els mesos d’estiu i que cada dia són més, però també al visitant i el turista que vulgui sumar-se a aquesta oferta estiuenca i nocturna i que, sens dubte, constituei­x un al·licient de primer ordre.

Cal reconèixer i encoratjar l’esforç que en aquest sentit s’està fent des d’aquestes institucio­ns culturals. Afortunada­ment, en aquest sector de la cultura, allò de tancat per vacances ja ha passat a la història.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain