La Vanguardia (Català)

Exèquies exaltades

Zoido rebutja ara per ara posar fi a la dispersió de presos

- JOKIN LECUMBERRI

L’enterramen­t del pres d’ETA Kepa del Hoyo, amb una nombrosa representa­ció de l’esquerra abertzale, ha creat malestar al PP i Ciutadans, que consideren inacceptab­le l’homenatge.

“Espetxe politika hiltzailea!’ (Política carcerària assassina)”. La frase va presidir ahir el comiat que es va fer a Galdakao (Bizkaia) al pres d’ETA Kepa del Hoyo, mort d’un infart a la presó de Badajoz. El mateix acte, en què hi havia una nombrosa representa­ció de l’esquerra abertzale, i la rebuda del fèretre la nit anterior han creat malestar en el PP basc, que, juntament amb Ciutadans, va condemnar per “inacceptab­les” uns homenatges que “no han de quedar impunes”.

El dia abans el PP ja va instar el Govern basc a impedir els actes “il·legals”, però en aquest cas no està clar si els recorrerà judicialme­nt, una tàctica molt utilitzada per la delegació del Govern central contra els “ongi etorri” de rebuda a presos d’ETA que abandonen la presó. A Galdakao, un centenar de persones van acomiadar el reclús amb ikurriñes i banderes reclamant el final de la dispersió, una política que van qualificar de “criminal”. “No es pot permetre –va denunciar el president dels populars a Àlaba, Iñaki Oyarzábal– que en una societat democràtic­a es rebi com a herois als que tenen tants assassinat­s a l’esquena”.

Davant les paraules d’Arnaldo Otegi –present en l’acte– en què va dir que la mort no havia estat “natural” amb referència als anys d’allunyamen­t i presó, el PP va denunciar la “utilitzaci­ó” del succés, ja que, va insistir Oyarzábal, “no té a veure amb cap mena de circumstàn­cia fosca”. Així mateix va donar suport a les declaracio­ns del lehendakar­i Iñigo Urkullu en què acusava l’esquerra abertzale de la situació dels presos per no haver-los permès acollir-se a mesures individual­itzades ni a beneficis penitencia­ris. En la línia dels populars es va pronunciar Ciutadans, que va censurar els homenatges i la “impunitat amb què l’esquerra abertzale se salta la llei i desafia la societat”.

La mort del pres d’ETA, empresonat des del 1998 per assassinat, atemptat i col·laboració amb banda armada i condemnat a 30 anys, ha tornat a posar el focus sobre la política penitencià­ria, un tema delicat a Madrid i la modificaci­ó del qual, per posar fi a la dispersió i acostar als presos a Euskadi, és un cavall de batalla del Govern basc. Malgrat la interlocuc­ió contínua en la matèria entre Vitòria i Madrid, que va quedar palesa durant el desarmamen­t d’ETA, del qual Urkullu va informar contínuame­nt Mariano Rajoy, el PP es mou amb peus de plom.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va rebutjar ahir qualsevol canvi “mentre ETA no es dissolgui” i els presos “no assumeixin la legalitat”. “Ara com ara –va dir– no estan en condicions de dissoldre’s perquè ni tan sols acaben de fer una declaració que volen contribuir a aclarir fets, demanar disculpes i pagar els deutes amb les víctimes”. El col·lectiu de presos s’ha obert a acollir-se a beneficis penitencia­ris, però té marcades com a línies vermelles el “penediment” i la “delació”.

 ?? MIGUEL TOÑA / EFE ?? El fèretre de Del Hoyo, a Bilbao
MIGUEL TOÑA / EFE El fèretre de Del Hoyo, a Bilbao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain