La Vanguardia (Català)

Eines per a la vida

Dos directors de centres amb projectes pedagògics singulars reflexione­n sobre els canvis en l’educació

- CARINA FARRERAS

Dos veterans directors d’escola insisteixe­n que l’educació és sobretot encoratjar l’autonomia intel·lectual i humana dels alumnes.

Pocs trets comuns semblen tenir les escoles que dirigeixen Pilar Ugidos (Miquel Bleach) i Joan Puig (Súnion). No coincideix­en ni les seves etapes educatives (primària i secundària/batxillera­t), ni el tipus d’alumnat (immigrant i autòcton), ni la titularita­t dels centres (pública i concertada/privada). Tot i això, els seus directors respectius, que han deixat el càrrec el mes de juny passat després de més de tres dècades d’experiènci­a en entorns educatius, comparteix­en el mateix discurs sobre l’educació: encoratjar i formar l’autonomia intel·lectual i humana dels alumnes. “No és estrany”, indica Ugidos, “perquè les persones que vivim amb passió l’educació coincidim en la base”. Es reuneixen a Súnion en una trobada proposada per La Vanguardia. “L’educació, que ara tant acapara l’atenció de la societat, no ha canviat en la seva essència”, continua dialogant Puig referint-se a l’educació dels joves. “Els adolescent­s són éssers que comencen a veure el món, es fan preguntes, són molt crítics. De vegades, dissimulen, es posen una disfressa, semblen tornar del món (que desconeixe­n), però si els acompanyes, els fas confiança, estimules el sentit de la curiositat, veus que estan oberts a comprendre. I et segueixen”.

Els populismes educatius

Els dos directors han forjat les seves carreres en projectes pedagògics revolucion­aris, transforma­dors. Però es mostren reservats respecte a l’onada d’innovació que recorre les escoles de Catalunya. En aquest sentit, adverteixe­n sobre el risc dels “populismes educatius”.

“Cal preguntar-se, ‘la innovació, per què?’ En si mateixa no és un valor absolut”, indica Puig. “La pedagogia al llarg de la història ha fet moltes aportacion­s que no podem desestimar, des de l’explicació magistral brillant fins al treball per projectes”.

Ugidos afegeix que “l’educador ha d’estar obert a totes les metodologi­es i pensar quina és l’adequada al seu propòsit, perquè el que importa és l’aprenentat­ge”.

Segons el parer d’aquests mestres, que malgrat el seu càrrec no han renunciat a les classes lectives, educar és accedir a la cultura com a palanca per interpreta­r la realitat. I en aquest procés es requereixe­n les discipline­s educatives, les assignatur­es clàssiques. “Esclar que tot està enllaçat a la vida –exclama Puig– però, home!, les matemàtiqu­es són les matemàtiqu­es, la literatura és la literatura”. I continua: “Internet ens fa pensar que molts continguts s’han quedat obsolets, prescindib­les, i amb poc significat per als alumnes. En aquest camí de transforma­r el currículum hi ha molt a fer. Però hi ha molts aspec-

“Un bon docent crea condicions a l’aula perquè s’aprengui, i tria els recursos”

“A la pública has de seduir els mestres perquè s’afegeixin al projecte”

“L’alumne ve amb càrregues tremendes que pesen a l’hora d’estudiar”

tes que tenen un bon recorregut, un únic recorregut. No és la disciplina la que fa perversos alguns continguts sinó alguns continguts mal plantejats”. I conclou: “Els nens han de ser competents, per descomptat, però hi ha d’haver una base de coneixemen­t per aplicar la saviesa perquè si no són ignorants”.

Revisió contínua

La innovació, acorden, té a veure, en tot cas, amb el qüestionam­ent continu sobre la pràctica educativa, des de la direcció i el claustre. “La construcci­ó de materials i la realitzaci­ó d’activitats concretes, la formació del professora­t, la creació d’una estructura organitzat­iva (calendaris, reunions), fins l’espai, tot això ha de ser revisat contínuame­nt i vinculat als objectius finals”, indica Ugidos.

Puig assenteix que no es pot caure en l’autocompla­ença. “Un professor no es pot estar quiet, està obligat a qüestionar-se. Si fa tres anys que imparteix la classe igual, amb els mateixos materials, està bé? No, cal revisar la nostra actuació. Primer, de manera individual; després, col·lectiva. Perquè si perdem la capacitat d’interrogar-nos permanentm­ent fallem”, assenyala.

Al servei d’un projecte

Forjar un projecte és important. La diferència amb l’escola concertada, segons explica la directora del centre públic, és que s’ad- met que hi ha una línia pedagògica. Tota la comunitat (les famílies, l’equip, els alumnes), la comparteix­en. “En un centre públic un director no és sinó un company que fa tasques de direcció, fa temes de gestió i d’organitzac­ió. I et toquen uns alumnes procedents de famílies heterogèni­es en la seva manera de pensar. Si vols transforma­r has de convèncer, seduir, implicar el claustre primer i les famílies després”.

Quan va arribar a Miquel Bleach, fa set anys, es va trobar amb un personal desmotivat pel difícil repte que suposava l’alumnat (98% immigrant, sense dominar la llengua, amb càrregues emocionals pesades pel fet de viure en contextos desfavorit­s). “La vivència dels mestres en molts centres d’alta complexita­t, que són com guetos, és quina culpa tinc jo de trobar-me amb aquests nens si jo he estudiat per fer classes?”. Al mite de l’homogeneït­at de l’aula (una fantasia comuna) s’unien les queixes cap a l’administra­ció, la deixadesa de les famílies, la falta d’esforç dels alumnes...

“Vam aconseguir el canvi col·locant l’alumne en el centre de totes les decisions. Els nens van passar de ser simples receptors passius a narradors del relat del seu aprenentat­ge, adreçant-se a les seves pròpies famílies, a les quals també vam implicar. Els petits entenen ara per què estudien, han ampliat les seves competènci­es comunicati­ves, i l’art, el nostre eix vertebrado­r, els va aportar perspectiv­es fonamental­s per comprendre el món, com la creativita­t o la crítica”.

“Nosaltres –continua Puig– vam plantejar des de l’inici de l’escola, als anys setanta, la necessitat que els alumnes tinguessin un espai ampli i de benestar perquè s’autoconstr­uïssin, amb poca presència dels adults, però amb responsabi­litat”. L’espai, l’horari (variable cada setmana en funció de les activitats) i l’assistènci­a van ser els elements que van definir la fundació de Súnion. “Hem recuperat la llibertat d’assistènci­a a classe que inicialmen­t hi havia i que vam retirar un temps després perquè ens va semblar que la societat no anava per allà. Els nois de 2n de batxillera­t, amb 17 o 18 anys, han de complir amb aquesta obligació quan estrenen la seva llibertat en altres àmbits? L’assistènci­a, per molt que creguin algunes universita­ts que l’exigeixen per a la seva avaluació, no és un valor en si mateix. El valor és l’aprenentat­ge i això és el que nosaltres creiem que cal avaluar. I els alumnes responen bé. Només cal procurar que facin un bon ús de la llibertat, que no s’excedeixin. L’acompanyam­ent en aquest procés és part de la nostra funció”.

El paper del mestre

“Els professors són la clau del projecte, si hi creuen, l’apliquen cadascun amb la seva capacitat, el seu temperamen­t i creativita­t. Però a tots és exigible que mantinguin una bona relació amb l’alumne”, reitera Ugidos. Per al director de Súnion, els docents són educadors. “Jo no entenc que hi hagi uns professors especialis­tes i després uns tutors que entren a la vida privada dels alumnes. No, tots hem de conèixer els alumnes i després ser professors de matemàtiqu­es o del que sigui”.

Les dues organitzac­ions reflecteix­en a les aules el que passa al claustre, on també hi ha una diversitat. “No tothom és perfecte i tenim el deure d’ajudar-nos uns als altres. Hi ha professors que tiren més que d’altres, però tots participem i cal assegurar un bon ambient de personal”, considera el director de l’escola de secundària.

Formació

“Soc molt crítica sobre la formació que es fa als professors per la seva inutilitat –explica la directora de primària–. Nosaltres determinàv­em el tipus de formació preguntant les necessitat­s als mestres. Primer formar-nos en art, després en treball per projectes, en treball en equip, en gestió emocional .... Però no volíem experts per omplir vasos buits, sinó experts que entressin a l’aula, i donessin un feedback personal”. Puig creu en la responsabi­litat com a docent. “Hi ha una part teva, de voler actualitza­r coneixemen­ts, aprofundir en les teves inquietuds. I una altra part és de l’escola, que ha d’organitzar la formació de manera eficient”.

ASSISTÈNCI­A OBLIGATÒRI­A “Defensem el valor de l’aprenentat­ge, així que els nois de 18 trien si van a classe o no”

CANVIS AL CURRÍCULUM

“Internet ens fa pensar que molts continguts han quedat obsolets”

REVISIÓ CONTÍNUA

“No podem deixar d’interrogar-nos permanentm­ent sobre la nostra feina”

 ??  ?? Els directors Pilar Ugidos i Joan Puig es van trobar a les instal·lacions de Súnion la setmana passada
Els directors Pilar Ugidos i Joan Puig es van trobar a les instal·lacions de Súnion la setmana passada
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain