La Vanguardia (Català)

Deliris de grandesa

El Moviment 5 Estrelles presumeix de reinventar la democràcia i de ser un exemple mundial

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

El Moviment 5 Estrelles creu que està reinventan­t la democràcia i s’ofereix com a model, no només per a Itàlia sinó per a tot el món.

Els grillini són una criatura política molt peculiar. Creuen que estan reinventan­t la democràcia i s’ofereixen com a model, no només per a Itàlia sinó per al món sencer. D’autoestima no els en falta. Llàstima que no siguin gaire receptius a les crítiques, que sospitin tant de la premsa i que, com va passar ahir a la seu dels correspons­als estrangers a Roma, portin la seva pròpia claca a la trobada amb els periodiste­s.

Hi havia molta expectació per veure en acció Davide Casaleggio, que no es prodiga en els mitjans. Ell és el fill i hereu de Gianrobert­o Casaleggio, l’empresari informàtic –mort l’any passat– que va fundar el Moviment 5 Estrelles (M5E) amb el còmic genovès Beppe Grillo. Els Casaleggio –abans el progenitor i ara el fill– sempre han exercit una influència enorme en el moviment, com a veritables cervells en l’ombra.

El motiu de la compareixe­nça era explicar la nova plataforma Rousseau, el sofisticat web de l’M5E que ha de millorar encara més la participac­ió dels seus afiliats, la proposta d’idees, la democràcia interna, el seguiment de les iniciative­s legislativ­es en marxa i –compte!– la recaptació de fons. Si és necessari, la plataforma podrà utilitzar-se també davant situacions d’emergència, per exemple per a la donació de sang.

El filòsof suís Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) és un referent per als grillini. Si aquella figura de la Il·lustració, un dels inspirador­s de la Revolució Francesa, propugnava refundar la societat, l’M5E considera que està transforma­nt de soca-rel la manera de fer política. “Rousseau deia que, si vols saber el que pensen els ciutadans, els ho has de preguntar –va subratllar Casaleggio–. Nosaltres ho fem cada dia”.

Al discurs entusiasta s’hi va sumar el diputat Danilo Toninelli, qui va cantar les virtuts de la democràcia directa via web –alguns en diuen clicocràci­a (de clic)– i va insistir que el mètode grillino és el millor antídot contra “el càncer de la democràcia, que és l’apatia política”. Segons el parlamenta­ri, l’elevada abstenció en la majoria de països es deu que l’elector percep que “el joc està falsejat i el seu vot no compta”. “Mentre altres forces polítiques tenen una caiguda increïble d’afiliats, nosaltres estem en constant creixement i ens obrim al món –va emfatitzar Toninelli–. Volem ser copiats. Som un exemple que no té parangó”. “No podem sinó ser considerat­s postideolò­gics i basats en el mètode de la participac­ió; abatem el mur entre el ciutadà i les institucio­ns”, va agregar.

L’M5E ha injectat, sens dubte, aire fresc en una política italiana esclerotit­zada i llastada per decennis de corrupció i mala administra­ció. Moltes de les seves denúncies tenen base sòlida, i prova d’això han estat els seus èxits electorals. Una altra cosa són les alternativ­es que han ofert i la gestió, sovint caòtica, com en el cas de la ciutat de Roma, quan han arribat al poder.

La democràcia directa grillina presenta contradicc­ions. Durant aquests anys, Grillo i els Casaleggio han tingut sempre l’última paraula en tot, expulsant els díscols. Ni Grillo ni Casaleggio no ocupen càrrecs orgànics; tampoc cap càrrec institucio­nal. A Grillo l’anomenen “el garant”, com si estigués investit d’una aura infal·lible, com si fos el líder d’una secta.

“A vostè, que exerceix un paper tan important en l’M5E, qui l’ha elegit?”, va preguntar La Vanguardia a Casaleggio. Una mica incòmode, va admetre que no l’havia votat ningú ni ostentava cap càrrec oficial. “El meu paper sempre ha estat de suport a l’M5E –va respondre–, un suport gratuït. No cobro un sou. Soc un dels molts activistes, dels molts voluntaris que han donat suport a l’M5E en aquests anys. Aquest és el paper en què em veig”.

Casaleggio va reprendre després un periodista del Financial Times que li demanava detalls dels ingressos publicitar­is del web i del blog de Grillo. També li va irritar una mica el comentari crític del correspons­al del diari francès Le Figaro. Sort que el seu admirat Rousseau no pot posar-los objeccions.

L’M5E és pioner en participac­ió a través del web, però Grillo, “el garant”, sempre té l’última paraula

 ?? ANDREAS SOLARO / AFP ?? Davide Casaleggio, fill de l’empresari informàtic fundador de l’M5E juntament amb Beppe Grillo, va presentar la plataforma Rosseau ahir a Roma
ANDREAS SOLARO / AFP Davide Casaleggio, fill de l’empresari informàtic fundador de l’M5E juntament amb Beppe Grillo, va presentar la plataforma Rosseau ahir a Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain