La Vanguardia (Català)

Procedimen­t eludit

La Cambra dels Diputats brasilera vota en contra que el president Michel Temer se sotmeti a judici per corrupció

- BRASÍLIA Agències i redacció

La sort del president del Brasil, Michel Temer, el mandatari més impopular de la història del gegant llatinoame­ricà, es va decidir finalment ahir a la Cambra de Diputats, que va votar –en una acalorada sessió plenària– en contra d’enviar-lo a un judici penal per haver acceptat, presumptam­ent, suborns.

Si fa un any la socialista Dilma Rousseff s’enfrontava a un

impeachmen­t polític, qui la va substituir al capdavant del Govern va evitar amb la votació favorable de la Cambra dels Diputats la petició de la Fiscalia perquè permetés que el Tribunal Suprem investigué­s al mandatari per corrupció. El fiscal general, Rodrigo Janot, havia acusat a Temer el juny d’arranjar-s’ho per rebre un total de 140.000 euros en suborns del grup carni JBS, els directius del qual afirmen que fa set anys que li paguen a canvi de favors polítics.

Si la petició hagués prosperat, Temer hauria estat suspès de les seves funcions durant els sis mesos de durada del procés i hauria perdut definitiva­ment el càrrec en cas de ser trobat culpable, en el qual l’hauria substituït previsible­ment el president de la Cambra de Diputats, Rodrigo Maia, un aliat proper. Però ara la denúncia serà arxivada almenys fins que el president deixi el poder, en principi l’1 de gener del 2019.

Malgrat que només li donen suport el 5% dels brasilers, Temer ha estat capaç de mantenir la majoria de la seva coalició de govern a la Cambra Baixa, de la qual va ser president durant diversos anys. Va pressionar personalme­nt uns 160 legislador­s durant les últimes setmanes, segons va informar l’agència Bloomberg. Perquè hagués prosperat el procés en contra seu eren necessaris dos terços (342 vots) dels 513 membres del Parlament brasiler. A l’assolir 146 vots favorables dels 488 diputats presents, Temer evitava matemàtica­ment anar a judici, encara que la votació va continuar.

Al començamen­t de la jornada, Rodrigo Maia havia insistit que era l’obligació de la Cambra votar ràpidament perquè es pogués passar a discutir sobre altres qüestions. “La Cambra Baixa necessita reorganitz­ar la seva agenda econòmica”, va declarar als periodiste­s. Però el vot nominal, en el qual cada diputat va disposar de 15 segons per argumentar la seva decisió, va allargar el procedimen­t. Els 513 diputats brasilers s’enfronten a la reelecció l’any que ve i molts aprofiten situacions com la d’ahir com a plataforma política.

Un grup del voltant de 30 diputats del partit en l’oposició va començar la decisiva sessió posant amb cartells en els quals es podia llegir “Fora Temer”. Es van col·locar al centre de l’Hemicicle i van cridar frases com “A la presó!”. L’oposició esperava que almenys alguns membres de la coalició en el Govern es fessin enrere i no donessin suport públicamen­t a un president tan impopular en un acte que va poder seguir-se per televisió. Globo, la gran cadena brasilera, va retransmet­re el procés en directe.

“Avui és un dia històric per a aquest país”, va dir l’opositor Darci Pompeo de Mattos. “Vull eleccions noves, netes. Temer simplement no pot quedar-se en el càrrec”.

Els analistes coincideix­en en què, encara que era molt difícil que el procés contra Temer prosperés, la seva credibilit­at política es veurà fortament afectada per aquest debat parlamenta­ri. Igual que la credibilit­at de la Cambra: almenys 190 diputats, el 37% del total, estan implicats en el gegant escàndol de corrupció que sacseja el Brasil entorn del cas Petrobras.

Temer aconseguei­x els vots necessaris per impedir de ser apartat de la presidènci­a per un procés penal

 ?? EVARISTO SA / AFP ?? Diputats de l’oposició protesten contra Temer, ahir en el ple celebrat a Brasília
EVARISTO SA / AFP Diputats de l’oposició protesten contra Temer, ahir en el ple celebrat a Brasília

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain