La Vanguardia (Català)

L’excap de gabinet de Netanyahu serà testimoni protegit en contra seu

El fiscal general israelià accelera les investigac­ions per diversos casos de corrupció

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH Jerusalem. Correspons­al

“Ari Harow, excap de gabinet del primer ministre israelià, està a punt de convertir-se en testimoni protegit de l’Estat en les investigac­ions contra Beniamin i Sara Netanyahu”. Aquesta és la bomba política i legal llançada ahir pel Canal 10 israelià i per l’influent rotatiu Yediot Ahronot. Tot indica que les investigac­ions contra un dels líders israelians que fa més temps que és en el poder –onze anys no consecutiu­s– han estat accelerade­s pel fiscal general, Avichai Mandelblit.

Els últims mesos, cada dissabte a la nit un grup cada vegada més nombrós de ciutadans israelians es manifesta a la ciutat de Petah Tikva, a prop de la casa de Mandelblit, per exigir-li que, malgrat haver estat anomenat per Netanyahu i haver treballat amb ell, intensifiq­ui les investigac­ions que afecten el primer ministre.

Ahir, Sara Netanyahu va ser interrogad­a per la policia per quarta vegada en relació amb la presumpta utilitzaci­ó de pressupost­os i personal de la residència oficial del primer ministre a la residència familiar a la zona de Cesarea, al nord d’Israel. El mes de maig passat la policia va recomanar presentar càrrecs contra la primera dama per aquesta raó, i la d’ahir va ser definida com l’última etapa de la investigac­ió del cas.

Fonts pròximes a Netanyahu van afirmar ahir a aquest diari que de totes les persones que componen el seu entorn, Ari Harow és l’últim que Netanyahu voldria com a testimoni protegit. Harow, nascut a Los Angeles fa 44 anys, va servir en una unitat de combat de l’exèrcit israelià, i va estudiar als EUA i després a Israel. A partir del 2002 es va convertir en assessor de Netanyahu en relacions exteriors i per a la recollida de fons a l’estranger. Després va ser director general d’Amics del Likud als EUA i va fer d’enllaç entre l’actual premier i grans donants nordameric­ans. El 2008 es va convertir en cap de gabinet de Netanyahu, càrrec que va ocupar dos anys. Més endavant va crear un lobby que dona serveis a governs estrangers, i el 2014 va tornar a ser cap de l’oficina del premier després d’al·legar que havia venut la seva companyia. El 2015 aquella venda es va demostrar fictícia, la qual cosa el va obligar a dimitir. El febrer del 2016 la policia va recomanar presentar càrrecs contra ell.

A canvi del seu possible estatus de testimoni protegit, Harow pot aportar informació sobre totes les investigac­ions que afecten el primer ministre, entre elles la número 1.000, en la qual s’acusa el líder israelià d’haver rebut alcohol, cigars i perfums de milionaris estrangers valorats en desenes de milers d’euros; i el cas 2.000, en el qual s’investiga la seva relació amb Noni Mozes, propietari del diari Yediot Ahronot, amb qui hauria intentat pactar una cobertura més favorable a canvi d’aprovar una llei que perjudiqué­s el seu garn rival, Israel Hayom, un gratuït finançat pel magnat dels casinos Sheldon Adelson, gran protector de Netanyahu en el passata. Sembla que Harow va gravar les converses en les quals Netanyahu i Mozes van tramar l’operació.

Les informacio­ns sobre això van provocar un allunyamen­t entre Netanyahu i Adelson. Israel Hayom va criticar el premier per primera vegada la setmana passada. El rotatiu va titular en portada: “És una prova de la debilitat de Netanyahu”, en relació amb la crisi de l’esplanada de la Mesquites.

Però la investigac­ió més greu contra el líder israelià està relacionad­a amb la compra a Alemanya de quatre submarins amb capacitat nuclear valorats en centenars de milions d’euros cadascun, que es van sumar als cinc que ja tenia Israel. A l’esquena del llavors ministre de Defensa, Moshe Ya’alon, Netanyahu i el seu advocat i parent David Shimron van decidir la compra dels submarins. Shimron és sospitós d’haver rebut comissions i ara assegura que Netanyahu no en coneixia els detalls.

Fa dues setmanes un altre dels involucrat­s en la compra, Miki Ganor, representa­nt a Israel de la companyia alemanya ThyssenKru­pp, es va convertir en testimoni protegit. Ganor va acordar amb la Fiscalia complir un any de presó i pagar una multa de 2,5 milions d’euros.

Manifestac­ions cada vegada més nombroses pressionen cada dissabte el fiscal contra Netanyahu

 ?? RONEN ZVULUN / REUTERS ?? Benjamin Netanyahu escoltant les indicacion­s del seu cap de gabinet, Ari Harow, a Jerusalem, en una imatge del 2009
RONEN ZVULUN / REUTERS Benjamin Netanyahu escoltant les indicacion­s del seu cap de gabinet, Ari Harow, a Jerusalem, en una imatge del 2009

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain