La Vanguardia (Català)

El Parlament italià dona via lliure a la missió naval en aigües líbies

- ROMA Correspons­al

Les dues cambres del Parlament italià van aprovar ahir, per àmplies majories en els dos casos, la missió naval en aigües territoria­ls líbies. La intervenci­ó, que es podria posar en marxa ja en pocs dies, té per objectiu donar ajuda tècnica i logística a la Guàrdia Costanera líbia per frenar el tràfic d’immigració il·legal des del país nord-africà.

La resolució parlamentà­ria va obtenir el suport del principal grup de l’oposició de centredret­a, Forza Italia, de Silvio Berlusconi, a més del governamen­tal Partit Demòcrata, del primer ministre, Paolo Gentiloni. La Lliga Nord s’hi va oposar. Els lliguistes voldrien un bloqueig naval pur i dur, vinculat a repatriaci­ons. Pensen que aquesta intervenci­ó és un drap calent i servirà de molt poc. Tampoc no va donar suport a la iniciativa el Moviment 5 Estrelles (M5E), que la considera una cosa ineficaç, propagandí­stica, de cara a la galeria. Els grillini, conscients que reben molt vot dretà i fins i tot de sectors xenòfobs, estan adoptant cada vegada més una posició molt crítica cap a la immigració irregular i molt dura cap a les oenagés humanitàri­es que fan rescats al mar.

Ahir, precisamen­t, les autoritats italianes van donar un seriós avís a les oenagés que dilluns passat no van firmar el codi de conducta. La nau Iuventa, de l’organitzac­ió alemanya Jugend Rettet (la joventut rescata), va ser intercepta­da per la Guàrdia Costanera i escortada als molls de Lampedusa, la minúscula illa que és el territori italià més meridional i proper a l’Àfrica. Al principi es va dir que es tractava d’un simple control per veure si tot estava en regla a l’embarcació i en la tripulació. Després es va saber que la Iuventa, de pavelló holandès, havia quedat sota segrest judicial preventiu, per ordre d’un fiscal de Trapani (Sicília).

Aquest fiscal està investigan­t possibles relacions de Jugend Rettet amb traficants d’éssers humans. L’acusació seria d’afavorir la immigració clandestin­a.

Segrest judicial a Lampesusa de la nau d’una oenagé alemanya sospitosa d’immigració il·legal

En concret, el magistrat instructor realitza indagacion­s sobre una intervenci­ó de la nau Iuventa ,el3de novembre de l’any passat, en la qual es van transborda­r immigrants a la nau Phoenix, de l’oenagé Migrant Offshore Aid Station (MOAS). En aquella ocasió van arribar a Trapani 457 immigrants i 8 cadàvers.

És molt significat­iu que s’hagi actuat contra Jugend Rettet només dos dies després que aquesta oenagé germànica s’hagués negat a adherir-se al codi de conducta que els va ser presentat al Ministeri de l’Interior, a Roma. Tampoc no el va subscriure Metges sense Fronteres (MsF) ni la seva associada, SOS Méditerran­ée. En canvi, sí van firmar Save the Children i l’oenagé catalana Proactiva Open Arms, fundada a Badalona per Óscar Camps.

Les oenagés no signants poden tenir ara seriosos problemes operatius. Segons assegurave­n ahir diversos mitjans italians, no se’ls vetarà l’atracada a ports italians, ja que això seria il·legal, però sí que se’ls pot obligar a navegar cap a ports llunyans, molt més al nord, amb l’excusa que seran més segurs i adequats, com els de Nàpols o fins i tot Livorno. Aquest seria una astuta estratagem­a, del tot legal, per complicar la vida a les oenagés díscoles, obligar-les a fer trajectes llargs, amb el cost en diners i temps que això suposa, fent molt menys efectives les seves missions de socors i, per tant, desincenti­vant-les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain