La Vanguardia (Català)

Puigdemont es manté ferm i diu que res no impedirà votar en referèndum

El president espera una “transició dialogada” amb l’Estat en cas de victòria del sí

- ÀLEX TORT

“Hi haurà col·legis electorals oberts i res no podrà impedir que obrin amb normalitat”. Quan encara hi ha dubtes sobre si alguns ajuntament­s facilitara­n els centres que gestionen per al referèndum, Carles Puigdemont va respondre amb contundènc­ia l’enèsim avís del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en el sentit que “no hi haurà referèndum l’1 d’octubre”.

Cap dels dos presidents cedeix. Ni tan sols hi ha un mínim joc de mantenir-se ferm per després deixar anar la corda alternativ­ament. En el transcurs d’una conversa mantinguda des de la delegació de la Generalita­t a Girona amb usuaris de l’aplicació per a mòbils Zonetacts, Puigdemont va remarcar que l’agenda independen­tista no s’alterarà.

No és la primera vegada que el president de la Generalita­t se sotmet a qüestions plantejade­s pels ciutadans a través de les xarxes. Ja ho va fer, per exemple, a finals de juliol de l’any passat per Twitter. Llavors el panorama era diferent: Puigdemont havia plantejat una qüestió de confiança per a finals de setembre un cop la CUP havia negat el suport als pressupost­os del 2016. Del referèndum unilateral se’n parlava, però no era sobre la taula.

Avui dia, però, l’1-O és al centre de la política catalana i espanyola. La majoria de preguntes van versar sobre el referèndum. I el president va voler deixar clara la seva determinac­ió, quan va descartar una declaració unilateral d’independèn­cia (DUI), perquè està convençut que se celebrarà el referèndum, “la millor declaració que pot fer el país”, va afirmar. Una consulta per a la qual va tornar a considerar que no es requereix establir una participac­ió mínima.

Al seu torn, Puigdemont va assegurar que “l’única manera de canviar les coses és participan­t en l’1-O”. També va posar en dubte que “en democràcia es pugui inhabilita­r algú per complir el que s’ha aprovat al Parlament” de Catalunya.

Fins i tot, el plantejame­nt del president de la Generalita­t va més enllà de l’1 d’octubre i va apostar per una “transició dialogada i negociada” per a la desconnexi­ó. Una eventual ruptura després de la qual espera que les relacions amb Espanya siguin “les millors” i “en benefici mutu”. “Per nosaltres no quedarà”, va resoldre Puigdemont, que va explicar que les negociacio­ns les proposaria el Govern català.

Tampoc no es va mostrar preocupat pel suport internacio­nal que Catalunya hauria de tenir si aconseguís independit­zar-se, perquè, segons la seva opinió, “ens l’hem de guanyar i la millor manera és enviar un missatge clar l’1 d’octubre”. Per això, va subratllar el president, és important que l’1 d’octubre “s’omplin” les urnes i que la clau és “la gent i el seu compromís”.

Puigdemont va enviar un total de vint-i-cinc missatges i durant la mitja hora que el president va dedicar a l’experiènci­a amb el xat, també va tenir temps per atacar l’Estat: “La democràcia espanyola és millorable, i la separació de poders no és evident. Hi ha una guerra bruta des de l’aparell de l’Estat”.

El cap de l’Executiu català descarta una DUI perquè està convençut que la consulta de l’1 d’octubre se celebrarà

 ?? ROBIN TOWNSEND / EFE ?? El president Carles Puigdemont va respondre a través del mòbil les qüestions plantejade­s pels usuaris de l’aplicació Zonetacts
ROBIN TOWNSEND / EFE El president Carles Puigdemont va respondre a través del mòbil les qüestions plantejade­s pels usuaris de l’aplicació Zonetacts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain