La Vanguardia (Català)

La llei de transitori­etat substituei­x el TC per una “Sala de Garanties”

La CUP revela que amb la norma es crea també un Tribunal Suprem català

-

La CUP ha obert el calaix que desava la llei de transitori­etat jurídica. Aquell que el llavors president del grup parlamenta­ri i ara conseller de Presidènci­a, Jordi Turull, va assegurar que tancaria “amb pany i forrellat”. Així, el diputat anticapita­lista Benet Salellas ha posat fi al secretisme que envolta la norma, n’ha revelat part del contingut i ha assegurat que la llei de Règim Jurídic que preparen Junts pel Sí i la CUP preveu substituir el Tribunal Constituci­onal per una “Sala de Garanties” catalana, a més de crear un Tribunal Suprem català, en cas que guanyi el sí en el referèndum d’independèn­cia de l’1 d’octubre.

Així ho ha explicat el diputat de la CUP Benet Salellas en una entrevista concedida a Europa Press, en què ha revelat detalls de la llei que ha de certificar la independèn­cia i establir les bases de la transició de l’ordenament jurídic actual a un de català, i que està redactada des de fa mesos, per bé que sotmesa a canvis.

El diputat de la CUP, un dels ponents de la llei, explica que la norma explicita com funcionarà el procés constituen­t i estableix com es resoldrien en una Catalunya independen­t aquelles competènci­es que ara pertanyen a l’Administra­ció de l’Estat.

Tot i això, la llei, que encara no s’ha fet pública, ja inclou algunes de les institucio­ns necessàrie­s per suplir el paper de l’Estat o el poder judicial: “No es tracta de canviar el sistema judicial català, sinó de dotar-nos de les institucio­ns necessàrie­s per no continuar utilitzant el Tribunal Suprem o el TC, però continuare­m tenint TS i TC”.

El nou TS català mantindrà el mateix nom i farà de màxima institució del sistema judicial, i disposarà d’un espai on es debatran matèries constituci­onals i de garanties de drets, és a dir, la nova “Sala de Garanties”.

Salellas explica, a més, que la llei de transitori­etat jurídica també recupera algunes de les lleis que han estat derogades pel TC. “La llei 24/2015, per exemple”, assegura sobre la norma de mesures urgents per afrontar emergèncie­s habitacion­als i pobresa energètica que va aprovar el Parlament.

El redactat de la norma també escurça els terminis perquè els estrangers puguin obtenir la nacionalit­at catalana: “Redueix uns terminis que són absolutame­nt, m’atreviria a dir, racistes que té la legislació espanyola”, exposa.

En tot cas, si guanyés el sí a la independèn­cia en el referèndum d’octubre, els sobiranist­es plantegen l’impuls d’un procés constituen­t català en què, llavors sí, s’hauran de plantejar les parets mestres del nou Estat i, a més, l’elaboració d’una constituci­ó catalana.

Les revelacion­s del diputat de la CUP sobre la llei de transitori­etat no van sorprendre el PP, atès l’esborrany d’aquesta norma que es va fer públic ara fa uns mesos –que sempre s’ha negat des del Govern–. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy va aprofitar una reunió del comitè executiu del PP per sortir a deslegitim­ar aquest projecte, que va qualificar de “cacicada”, “xantatge” i “amenaça”.

Tot i això, el coordinado­r general del PP, Fernando MartínezMa­illo, no va deixar passar per alt el contingut avançat pel diputat de la CUP, sobretot pel que fa a la creació d’un Tribunal Suprem a Catalunya. Va aprofitar una compareixe­nça seva a Zamora per subratllar que “aquesta llei no existirà, perquè no hi haurà transitori­etat, perquè evidentmen­t, a Catalunya, no hi haurà referèndum, i aquells que plantegen la ruptura tindran al davant a les institucio­ns de l’Estat, des de la moderació, però ferms”. Per això, digui el que digui l’anomenada llei de transitori­etat, que els grups independen­tistes elaboren en secret, “no existirà”, va argumentar el popular.

El PP reacciona assegurant que “aquesta llei no existirà” perquè no hi haurà cap referèndum

 ?? MARIA BELMEZ / ACN ?? El diputat cupaire Benet Salellas assegura que s’escurçaran els terminis per obtenir la nacionalit­at catalana
MARIA BELMEZ / ACN El diputat cupaire Benet Salellas assegura que s’escurçaran els terminis per obtenir la nacionalit­at catalana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain