La Vanguardia (Català)

El PSOE veu possible l’1-O però crida a no participar en aquest “simulacre”

-

La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va admetre la possibilit­at que l’1-O s’arribi a celebrar, però, en tot cas, no passarà de ser un “simulacre”, raó per la qual va demanar als catalans que no hi participin per, així, “no legitimar una cosa que creï frustració” a causa que tindrà “valor nul”.

A parer seu, la votació “s’hauria d’evitar amb la màxima prudència”, però “sense deixar d’iniciar” un camí de diàleg amb Catalunya: “La llei sense la política no resoldrà els problemes”, ha subratllat.

En declaracio­ns a la Ser, Narbona va fer aquesta crida, en línia amb l’avís que ja va llançar el mateix secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va dir que els alcaldes del PSC que participin en el referèndum unilateral seran sancionats.

Així mateix, sobre la decisió de Podem Catalunya de donar suport a la participac­ió en la iniciativa, la socialista va dir que calia esperar que la formació canviï la seva posició per “no legitimar” una iniciativa que només “accentuarà la fractura” en la societat. En aquest sentit, va avisar que el referèndum serà un “simple recompte” que mancarà de “valor legal”: “No és una consulta amb garanties democràtiq­ues. Hi ha una absència total de garanties mínimes”, va argumentar.

Narbona va demanar al Govern de Mariano Rajoy que, a més de complir la llei, “prengui iniciative­s polítiques”. En aquesta línia, va apuntar que el PSOE posarà en marxa “tots els mecanismes” per poder obrir al setembre un espai de debat entre les forces parlamentà­ries sobre l’afer català.

Narbona creu que, en el procés de diàleg, no es tracta tant de convèncer els independen­tistes perquè “segurament no estan disposats a escoltar cap argument”. Segons ella, cal adreçar-se a la població “catalanist­a” i convèncer-la que el referèndum no té cap “valor legal”.

A més, va qualificar d’“antidemocr­àtica” la reforma del reglament del Parlament –suspesa pel Tribunal Constituci­onal– que permetria aprovar per la via urgent i sense debats les lleis de ruptura amb Espanya. Davant aquesta “deriva”, el PSOE “insisteix en la legalitat”. Narbona va subratllar el suport del PSOE al compliment de la legalitat, però també demana “mesura i proporcion­alitat”. Així, va incidir en la defensa d’un únic Estat espanyol i una única sobirania, al mateix temps que va advocar per una reforma constituci­onal federal que reconegui Espanya com una “nació de nacions”.

Narbona considera que la majoria dels catalans no volen la independèn­cia, però sí que volen tenir una relació més satisfactò­ria amb la resta d’Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain