La Vanguardia (Català)

Risc de caos a l’aeroport

-

CAL evitar que l’aeroport de Barcelona quedi col·lapsat demà com a conseqüènc­ia de la vaga del personal encarregat de controlar els filtres de seguretat. Les autoritats, i en especial la direcció de l’aeroport, que depèn d’Aena, estan obligades a adoptar les mesures d’emergència necessàrie­s per no amargar ni dificultar l’inici de les vacances a desenes de milers de ciutadans. La Delegació del Govern a Catalunya, per la seva banda, ha establert uns amplis serveis mínims obligatori­s del 90%, la qual cosa en bona mesura hauria de pal·liar gran part de l’efecte negatiu sobre els usuaris en el moment més crític de l’any en aquesta infraestru­ctura de transport.

Les aturades estan convocades en els trams que van de les 5.30 a les 6.30, de les 10.30 a les 11.30, de les 16.30 a les 17.30 i de les 18.30 a les 19.30 hores. Aquests espais de temps no han estat escollits pels treballado­rs a l’atzar, sinó que són les hores en què es registra més afluència de passatgers i que més cues es poden formar amb un impacte multiplica­dor al llarg de tot el dia i amb una clara afectació del transport aeri. Aquesta mateixa estructura d’aturades es tornarà a repetir el diumenge 6 i el dilluns 7, uns dies clau per la massiva afluència de persones que comencen vacances. Però a partir del dia 14 d’agost, si aleshores encara no hi ha acord entre les parts, els 360 treballado­rs d’Eulen, l’empresa concession­ària del servei de control de seguretat d’accés a les àrees d’embarcamen­t, amenacen amb una vaga total, segons van acordar majoritàri­ament en una assemblea celebrada ahir.

Novament, amb aquestes vagues, els ciutadans són presos com a ostatges dels conflictes d’uns treballado­rs amb la seva empresa i es veuen obligats a pagar-ne les conseqüènc­ies sense tenir-hi res a veure. Com hem dit en moltes ocasions, aquest és un fenomen inacceptab­le que, desgraciad­ament, es repeteix massa vegades. En aquesta ocasió, a més, hi ha en joc el funcioname­nt d’una infraestru­ctura clau com és l’aeroport de Barcelona, al marge de la mala imatge que es dona del país, en el moment culminant de la temporada turística.

Cal demanar a la direcció de l’empresa Eulen i als representa­nts dels treballado­rs que facin un últim esforç per arribar a un acord. Amb independèn­cia de les raons dels uns i els altres, cal posar de manifest que els culpables últims d’haver convocat aquestes vagues, amb el consegüent perjudici per als ciutadans, han estat els treballado­rs de l’empresa Eulen i els seus representa­nts sindicals. Abans d’haver arribat a aquests extrems s’hauria d’haver intentat esgotar els marges de negociació que encara queden. L’empresa Eulen, en qualsevol cas, està obligada a complir amb el control dels filtres de seguretat que té subcontrac­tat. En cas que no ho fes correria el risc que Aena pogués suspendre-li el contracte per incomplime­nt de servei. És una possibilit­at que cal tenir en compte perquè, si això succeís, hi perdrien tots, empresa i treballado­rs.

Com hem dit, és urgent aconseguir que l’aeroport de Barcelona no quedi col·lapsat demà. Aquesta és una responsabi­litat que competeix a tots, a l’empresa Eulen i els seus treballado­rs en primer lloc, però també a les autoritats competents i a Aena, com a gestora de l’aeroport, a l’hora d’adoptar mesures alternativ­es per evitar el caos. Aquesta última empresa, en la qual l’Estat té la participac­ió accionaria­l de control, no pot mantenir-se’n al marge, emparant-se en el fet que la concession­ària del servei, Eulen, és la que té la responsabi­litat. Ha de contribuir a la recerca d’una solució immediata.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain