La Vanguardia (Català)

El pacte de la fam

- Antoni Puigverd

Ara que el Tribunal de Comptes té un protagonis­me decisiu en l’intent estatal de frenar el comportame­nt de la majoria catalana (exigua, sí, però majoria), és pertinent recordar que el franquisme es va reforçar extraordin­àriament, acabada la guerra, no només gràcies a la repressió, l’exili, els camps de concentrac­ió i de treball o els judicis sumaríssim­s, sinó també gràcies a les expropiaci­ons forçoses que van deixar arruïnats molts “desafectos al régimen”. La repressió econòmica no va afectar només els republican­s o catalanist­es de butxaca plena. Sobretot va servir per martiritza­r els ciutadans més pobres de la famèlica postguerra. El prestigiós historiado­r Paul Preston a El holocausto español (Debate) ha estudiat prou bé el fenomen de l’extermini ideològic (de tots dos bàndols). Però ara m’agradaria portar a col·lació un parell d’anècdotes que he conegut de manera directa. A La fuente del pueblo, un preciós llibre memorialís­tic que narra la migració dels andalusos de Cuevas Bajas a la Bisbal d’Empordà, Manuel Lara explica com, a l’Andalusia rural del primer franquisme, les famílies republican­es que no havien estat represalia­des estaven destinades a morir de gana perquè els capatassos dels señoritos no en llogaven mai els jornalers: era el pacte de la fam. Van ser obligats a marxar d’Andalusia.

Una altra anècdota del pacte de la fam la conec per narració oral i em fa il·lusió explicar-la perquè té com a coratjosa protagonis­ta l’escriptora Víctor Català (Caterina Albert), autora de la gran novel·la del modernisme Solitud i d’ Un film (Club Editor), ameníssima novel·lassa, ideal per a aquests dies d’estiu. Situada a la Barcelona de fa un segle, sembla inspirada en el ressentit Comte de Montecrist­o i en els baixos fons londinencs de Dickens.

De la novel·la en parlaré un altre dia. Anem a l’anècdota. Caterina Albert, que va heretar una extensa propietat rural als aspres del Montgrí, l’Escala i Cinc Claus, va ser l’única propietàri­a de l’Empordà que va voler llogar terres de cultiu a un pagès comunista de Viladamat que tornava famèlic i desvalgut dels camps de concentrac­ió franquiste­s. L’agraïment d’aquest pagès a Caterina Albert era infinit. Ho sé perquè era el pare d’un gran amic meu, Narcís Malloll, que, curiosamen­t, essent fill d’un comunista, es va fer capellà.

Poc abans de morir, massa jove, el meu amic Narcís, que a més de capellà i fill de comunista era historiado­r, em comentava, desolat, una conferènci­a que havia sentit a l’Escala pronunciad­a per un portaveu del Memorial Democràtic. El relat històric d’aquell representa­nt públic obviava les matances de clergues i “gent de missa” del 1936. Algú des del públic es va estranyar d’aquest oblit i aquell portaveu va tenir la barra de projectar tota la culpa a les víctimes, per no haver fugit abans del país.

Qui estigui lliure de pecat, que tiri la primera pedra!

L’agraïment del pagès comunista a l’escriptora Víctor Català era infinit

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain