La Vanguardia (Català)

Aigua per construir la societat del futur

- Ángel Simón President executiu d’Agbar

El desenvolup­ament sostenible és el paradigma que definirà la nova era de la humanitat i, en aquest nou enfocament, l’aigua hi tindrà un paper central. Els Objectius del Desenvolup­ament Sostenible (ODS), establerts per les Nacions Unides el 2015, ens indiquen el camí que cal seguir perquè tots –comunitat internacio­nal, governs locals, empreses i ciutadans– es comprometi­n a erradicar la pobresa i a frenar el canvi climàtic. L’aigua és un element transversa­l i essencial per aconseguir les noves metes. La sostenibil­itat es refereix al model productiu, a l’estructura social i a la configurac­ió de les ciutats, el ràpid creixement de les quals amenaça els recursos naturals. La ciutat, des de l’Antiga Grècia, s’identifica més amb el conjunt dels seus ciutadans que amb els límits territoria­ls. Les ciutats són les persones que hi habiten i li donen el seu caràcter. Per això, Barcelona és única. Al llarg de 150 anys d’història, a Aigües de Barcelona ens hem impregnat de la seva capacitat d’imaginar, de la seva passió per la feina ben feta i de la seva obertura de mires. La unió sempre dona més bons resultats que la divisió i Barcelona ha estat un exemple de sumar en comptes de restar per mobilitzar tots els recursos disponible­s, tant públics com privats.

Hem d’afrontar el futur sense dubtar de nosaltres mateixos. Els reptes de Barcelona i la seva àrea metropolit­ana (cohesió social i territoria­l, habitatge i turisme sostenible, entre d’altres) requereixe­n, més que mai, conjugar el millor de la planificac­ió pública amb el motor de desenvolup­ament i la innovació que aporta el sector privat. És necessari reviure l’esperit de projecte col·lectiu que es va forjar als Jocs Olímpics del 1992, dels quals ara se celebren els 25 anys, i que van

Barcelona ha estat un exemple de sumar en comptes de restar per mobilitzar tots els recursos disponible­s, públics i privats

tenir en la col·laboració entre entitats el seu millor aliat.

Construir la ciutat del futur requereix altura de mires, esperit de cooperació i aliances per encarar els nous desafiamen­ts, com les sequeres derivades del canvi climàtic. D’acord amb les estadístiq­ues, cada cinc anys se’n produeix una al nostre territori, la més recent el 2008. Cal anticipar-s’hi. La reutilitza­ció de l’aigua –ser capaços de donar-li una segona vida– és la millor prevenció, però requereix compromís, importants inversions en depuració i una visió global. Barcelona també pot reduir de manera dràstica l’emissió de gasos contaminan­ts, replanteja­nt tot el sistema de transport en la seva àrea d’influència.

La innovació és un pilar fonamental per crear la ciutat-societat del demà. La velocitat de les transforma­cions és imparable. El coneixemen­t i la tecnologia ens permetran anar més enllà en l’exploració de tot el nostre potencial. L’aigua és un element que s’adapta a tots els espais i situacions. Constituei­x alhora una metàfora i el millor exemple a seguir. El nostre grup té l’experiènci­a i la capacitat d’adaptació per continuar sent un referent en un nou temps d’il·lusió i avenços. Barcelona ha demostrat al llarg de la seva història que sempre està a l’altura en els moments de canvi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain