La Vanguardia (Català)

Pionera al capdavant de la premsa

MALÉN AZNÁREZ (1943-2017) Periodista

- MARÍA DOLORES MASANA ARGÜELLES Expresiden­ta de Reporters sense Fronteres

Vaig conèixer Malén Aznárez gràcies a Soledad Gallego-Díaz. Va ser amb motiu de la vacant per a la vicepresid­ència primera de Reporters Sense Fronteres (RSF), a meitat del meu segon mandat com a presidenta. La Soledad em va dir: “Serà la millor vicepresid­enta que et puguis imaginar. S’acaba de jubilar, és una gran profession­al i una dona molt motivada per les llibertats en general i per la de premsa en particular, amb una gran voluntat i capacitat de treball”.

La seva trajectòri­a profession­al era el reflex d’aquella generació de dones periodiste­s que van accedir a càrrecs directius als mitjans de comunicaci­ó durant la transició. Malén Aznárez, nascuda a Santander el 1943, va ser pionera més d’una vegada: dirigint entre el 1982 i el 1984 els 26 diaris dels mitjans de comunicaci­ó de l’Estat en fase de privatitza­ció i dirigint els informatiu­s de Ràdio Nacional d’Espanya.

La Soledad havia estat companya seva a El País, on va entrar el 1988 com a redactora en cap de Societat, i on va acabar jubilant-se després de passar per altres àrees. Va ocupar el càrrec de Defensora del lector i va ser reportera i entrevista­dora a El País Semanal. Així que, amb aquesta carta de presentaci­ó, a la primera junta-assemblea del 2008 la vaig incorporar sense dubtar-ho ni un moment al meu equip directiu i als dos anys, complert ja un cicle meu de vuit, la vaig animar a presentar-se amb equip propi a les eleccions per a una nova etapa de RSF. Va ser el mes de juny del 2011.

Amb cautela al principi, però sempre amb determinac­ió, Malén Aznárez va exercir el seu càrrec amb amor i dedicació absoluta, donant un gran impuls a la nostra organitzac­ió, que sota el seu mandat ha continuat creixent en prestigi i reconeixem­ent general.

Amb la Malén –que va morir a Madrid el 30 de juliol passat, als 73 anys, d’un tumor cerebral que li van diagnostic­ar a l’abril– vaig compartir molts dinars de feina al costat de la seu d’RSF a Madrid, aprofitant la meva estada per assistir a reunions i assemblees com a membre de la junta directiva. Sovint em deia: “María Dolores saps quantes hores diàries dedico a aquesta ONG?”. I, després somrient, afegia: “Però què t’explico que tu no sàpigues!”. I sí que ho sabia, però tal com li vaig dir en moltes ocasions: “Malén, ets la millor presidenta que RSF podria tenir mai”.

I així et recordaré sempre, bona amiga.

 ?? DAVID AIROB ??
DAVID AIROB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain