La Vanguardia (Català)

Madrid incrementa aquest agost l’oferta museística

Campaments, tallers i concerts de nit acompanyen l’art

- Madrid

Castigades sense vacances”. Aquest és el reclam que el Museu d’Arts Decorative­s de Madrid llançava el passat 25 de juliol per donar aire al seu programa estival: “Tot i que el sol escalfi, aquest estiu les nostres exposicion­s i activitats no agafen vacances”, explicava el subtítol previ a l’enunciat de les quatre exposicion­s i els dos tallers infantils que l’entitat acull fins al setembre.

Amb eslògan o sense, i en contrast amb l’aturada que aquesta i altres activitats culturals registrave­n per aquestes dates fins fa uns anys, tots els museus de la capital espanyola obren les portes i celebren una o més mostres aquest agost. De fet, els programes estiuencs van a més, no només amb exposicion­s, sinó amb campaments i tallers per a nens, ampliació d’horari, concerts nocturns i visites guiades.

Així, per exemple, al Prado, a l’estiu –amb inscripció prèvia des de fa mesos–, les criatures poden conèixer la col·lecció a través de les obres dedicades als oficis. O participar al taller estival Carles III, Madrid i el Prado, que dura una setmana i pot sonar a avorrit, però permet que els nens aprenguin historiete­s curioses de la seva ciutat, que pintin i facin amics. Igual que el Museu d’Estiu 2017 del Nacional de Ciències Naturals, que inclou un recorregut virtual pels oceans, safari fotogràfic, excursió al parc natural de Guadarrama, tallers de paleontolo­gia, dibuix de plantes, d’arbres...

L’activitat museística en aquests mesos no és una qüestió menys importants per al Ministeri de Cultura: “A la Subdirecci­ó General de Museus Estatals som conscients del canvi d’hàbits en la ciutadania arran de l’aturada acadèmica de l’estiu, la necessitat d’ocupar el temps lliure dels nens i el període vacacional

El canvi d’hàbits i l’afluència més gran de turistes es retroalime­nten amb l’augment d’activitat

de gran part de la població”, diu un portaveu.

Cultura té ben estudiats els sondejos d’afluència de públic dels museus, precisamen­t “per adaptar-se als comportame­nts dels visitants” i respondre en la mesura del possible a la demanda. Segons les xifres que gestiona l’òrgan, al juliol i a l’agost la vasta xarxa de museus adscrita a aquest òrgan ja registra un 8% més de visitants que en altres períodes de l’any. I encara que l’augment es degui en gran part als pics de certes ofertes fora de la capital –com ara les de l’Altamira a Cantàbria, el centre d’Arqueologi­a Subaquàtic­a a Cartagena o el de Ceràmica i Arts Sumptuàrie­s de València–, també als museus de Madrid dependents del Ministeri “s’ha vist un

ascens del nombre de visitants en el període estival en els últims anys”.

L’increment a la capital respon a un efecte de retroalime­ntació: hi ha més turistes, però també més museus que programen en funció d’aquest flux més gran, i l’un va a favor de l’altre i a l’inrevés. Però n’hi ha més. Com indica el director de Cultura de la Fundació Mapfre, Pablo Jiménez Burillo, “cada vegada més gent d’aquí es queda a gaudir de la tranquil·litat d’agost, i això es nota”. Burillo afegeix que va ser la Mapfre la que primer va organitzar una gran exposició estiuenca a la ciutat, als anys noranta: la dedicada al pintor modernista Xavier Gosé (El París de la Belle Epoque, 1876-1915).

A CaixaForum relacionen l’activitat estiuenca més gran dels museus amb un canvi més general en la seva concepció, com a llocs “on passen coses” i ja no només com a sales i complexos expositius on es contemplen obres d’art. “Ja fa temps que el visitant no és un agent passiu, i busca espais per participar activament de les propostes culturals”, assenyala Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació La Caixa. I destaca una dada: “Avui una de cada quatre persones que van als nostres principals centres ho fan per assistir a una activitat”. Ara, a Madrid, la institució acull uns dels plats forts de l’any: Agon! La competició a l’antiga Grècia.

Amb la visió de Durán coincideix Amparo López Redondo, la conservado­ra cap i responsabl­e d’Educació del Lázaro Galdiano: un dels primers museus de Madrid que organitzen campaments infantils durant les vacances. “La gent es va adonar que en aquests mesos no tothom se’n va d’aquí, i són molts els que volen gaudir dels museus”, assenyala. Per als petits és una oportunita­t única d’“aprendre a mirar” l’art.

cert és que les activitats museístiqu­es extra d’aquest estiu són més nombroses que mai a la capital. Tot i que és al juliol i principis de setembre quan més es nodreixen els programes especials, amb tallers o campaments en gairebé tots els centres i concerts nocturns en molts, cada vegada més institucio­ns amplien aquests extres al mes d’agost. Com ara el Sorolla, que en les seves Nits d’estiu obre tots els dijous fins a les onze de la nit i ofereix visites guiades gratuïtes. O l’Arqueològi­c Nacional, amb circuits així mateix gratuïts cada dimecres i dijous sota el lema Un passeig per la història d’Espanya.

Però és en realitat en les exposicion­s temporals on, a partir de finals dels anys noranta i amb intensitat creixent des d’aleshores, més es nota el gir en la política dels museus d’aquesta urbs abans morta a l’agost. Per començar, el Prado prolonga fins al setembre cinc mostres, entre les quals la imponent exposició de la Hispanic Society of America –amb 200 obres del millor de l’art hispànic en pintura, escultura, peces arqueològi­El ques i llibres antics– i l’itinerari La mirada de l’altre, inaugurat durant la setmana de l’Orgull LGBT.

El coordinado­r de Programaci­ó del Prado, Víctor M. Cageao Santacruz, recorda que ja “des de l’ampliació del museu”, el 2007, “sempre hi ha hagut una gran exposició temporal a les noves sales: Sorolla, El Greco, Hermitage, El Bosco...”.

El Reina Sofia manté igualment fins al primer mes de la tardor les set mostres que va obrir entre primavera i principis de l’estiu, entre les quals Pietat i terror en Picasso. El camí de Gernika, muntada pel 80è aniversari de la gran obra del malagueny, que amplia l’horari fins a les 23 hores cada divendres i dissabte d’agost i els dies 1 i 2 de setembre. A més, és gratuïta a partir de les 19 hores de dilluns a dissabte, i els diumenges a partir de les 14.30 hores.

El Thyssen prolonga fins al 15 d’octubre la primera gran retrospect­iva de l’avantguard­ista Sonia Delaunay, subtitulad­a Art, disseny i moda, i fins al 24 de setembre Renaixemen­t a Venècia. Triomf de la bellesa i destrucció de la pintura. Fa unes setmanes, el director d’Art del Thyssen, Guillermo Solana, revelava el debat intern que el patronat manté des de fa anys sobre la conveniènc­ia d’organitzar exposicion­s d’art “antic” en època estival. Però també va indicar que del que ja ningú no dubta és de l’oportunita­t de mantenir el museu a ple rendiment en aquesta època.

És definitiu. A Madrid, l’art i els museus ja no tanquen per vacances.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? CaixaForum Madrid exposa Agon! La competició a l’antiga Grècia i a més també acull activitats
EMILIA GUTIÉRREZ CaixaForum Madrid exposa Agon! La competició a l’antiga Grècia i a més també acull activitats
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Música amb el cicle África Fusión al Museu Antropològ­ic
EMILIA GUTIÉRREZ Música amb el cicle África Fusión al Museu Antropològ­ic
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Al Prado a l’estiu les criatures poden conèixer la col·lecció a través de les obres dedicades als oficis
EMILIA GUTIÉRREZ Al Prado a l’estiu les criatures poden conèixer la col·lecció a través de les obres dedicades als oficis
 ??  ?? FONT: Elaboració pròpiaLA VANGUARDIA
FONT: Elaboració pròpiaLA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain