La Vanguardia (Català)

El Dow Jones trenca a la fi el sostre del 22.000 punts

La borsa dels Estats Units puja un 20% en l’era Trump

- Barcelona LALO AGUSTINA

El Dow Jones, el principal índex de Wall Street, va superar ahir per primera vegada en la història els 22.000 punts, una cota amb què lluitava en les últimes setmanes. Amb una economia que creix a un ritme pròxim al 3%, l’atur en el 4,6% i un dòlar cedint terreny davant l’euro i altres divises, les cotitzacio­ns de les empreses estan superant tots els registres. Poc sembla importar als inversors que la Reserva Federal estigui apujant els tipus d’interès o que hi podria haver motius fundats per patir el mal d’altura.

Els apòstols de la recessió o de la correcció “que ha de venir” clamen ara per ara al desert. Alan Greenspan en persona, expresiden­t de la Fed, assegura que no hi ha cap bombolla a la borsa i sí, en tot cas, al mercat de bons públics i privats. L’exuberànci­a irracional va ara per barris, encara que no s’ha d’oblidar que Greenspan va deixar de presidir la Fed el febrer del 2006, un any i mig abans que explotés una formidable bombolla immobiliàr­ia i borsària..., preludi de la gran recessió.

Ara ningú o gairebé ningú no vol parlar d’això i sí dels rècords. El de la borsa dels Estats Units estarà per sempre molt lligat a Donald Trump, el president del país, que va guanyar les eleccions fa gairebé nou mesos. El 7 de novembre, el dia anterior a les votacions, el Dow Jones va tancar en 18.259 punts, màxim històric en aquells moments. Amb la pujada d’ahir, la revaloritz­ació supera el 20%. Les accions són cares, però tant els resultats com l’agenda macroeconò­mica acompanyen. “En espera de l’informe de divendres, el mercat laboral continua mostrant fortalesa amb la creació de 178.000 llocs de treball al juliol, segons l’informe ADP”, va recordar ahir BME en una nota.

La borsa va tancar dimarts el seu vuitè trimestre consecutiu amb guanys, la segona millor ratxa després dels onze trimestres que van finalitzar a mitjans del 1996.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain