La Vanguardia (Català)

L’efecte Sánchez acosta el PSOE a només 4 punts del PP

La corrupció castiga els populars, però creuen que és un problema conjuntura­l Els socialiste­s es distancien de Podem, que també puja al CIS En Comú Podem i ERC continuen al capdavant a Catalunya

- CARLES CASTRO Barcelona

Efecte Sánchez o desgast d’un Govern central que ja acumula moltes factures als enigmàtics calaixos de la memòria de l’electorat? Probableme­nt una mica de tot. La veritat és que el baròmetre del juliol del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS), el primer elaborat després de la victòria de Pedro Sánchez en les primàries socialiste­s del maig passat, reflecteix un repunt del PSOE que ja es va començar a entreveure tímidament al sondeig de l’abril, quan el retorn de l’exsecretar­i general s’havia convertit en una possibilit­at molt real. Llavors, el PSOE va aconseguir atrapar Podem al cap de més de sis mesos d’anar a remolc de la coalició de Pablo Iglesias, després de l’abstenció socialista en la investidur­a de Mariano Rajoy i l’immediat sorpasso de la formació lila, l’octubre del 2016.

Ara, amb Sánchez ja novament al timó del PSOE, l’últim baròmetre del CIS (dut a terme a començamen­ts de juliol i, per tant, abans de la compareixe­nça de Rajoy com a testimoni davant del tribunal del cas Gürtel) situa els socialiste­s (amb un vot estimat del 24,9%) a menys de quatre punts del PP (28,8%). I alhora el sondeig amplia l’avantatge del PSOE sobre Units Podem, que avui se situa per sobre dels 4,5 punts, en contrast amb l’ajustat desenllaç dels últims comicis, quan la diferència va ser de poc més d’un punt.

L’estimació del sondeig és especialme­nt negativa per al PP, que perdria més de quatre punts respecte al seu resultat en les eleccions del 2016 (llavors, va aconseguir un 33%). Al seu torn, el PSOE guanyaria gairebé 2,3 punts (fa un any va arribar al 22,6%), mentre que Ciutadans incrementa­ria el seu suports en gairebé un punt i mig (del 13,06% al 14,5%), tot i que no capitalitz­aria totalment el desgast dels populars. Finalment, Units Podem cediria menys d’un punt amb relació al seu resultat del 2016, cosa que fa pensar que l’avanç del PSOE es nodreix, sobretot, de votants que van donar suport a Pablo Iglesias el 2015 però que ja no ho van fer als comicis del 26-J (o almenys això és el que es dedueix de la matriu de transferèn­cies de vot del sondeig).

Aquestes estimacion­s es registren en un context una mica paradoxal, ja que les percepcion­s sobre la situació de l’economia no han deixat de millorar. Des del juliol de l’any passat, les opinions negatives han caigut en gairebé 11 punts. Ara bé, l’ambient que es respira és lluny de l’eufòria: només creixen sensibleme­nt les opinions que consideren regular la conjuntura econòmica (que passen del 31,6 al 39,3), mentre que les percepcion­s positives amb prou feines augmenten en un any: del 4% al 6,9%.

La clau, tot i això, sembla situarse en les percepcion­s sobre la situació política. Aquí la millora ha estat menor (una baixada de sis punts en les opinions negatives: del 77% al 71% en un any) i amb un clar predomini del pessimisme sobre l’evolució de l’escenari polític a mitjà termini. I posats a identifica­r els factors principals d’aquest descrèdit de la política, la corrupció es manté com un element principalí­ssim. Els ciutadans l’assenyalen com el segon problema d’Espanya i, tot i que no arriba als rècords apocalípti­cs de finals del 2014 (quan un 60% dels consultats esmentaven els escàndols com un dels principals problemes del país), ara registra una taxa per sobre del 45% (deu punts més que la tardor passada, quan l’actual Govern de Mariano Rajoy va iniciar la seva etapa).

En aquest sentit, el president acusa directamen­t el deterioram­ent de la marca que capitaneja, ja que és el líder estatal més mal valorat (amb una nota del 2,79), al dar-

RETROCÉS DEL PP El Partit Popular perd més de quatre punts respecte del 26-J i cau al vot del 2015

AVANÇ DEL PSOE

Els socialiste­s passarien del 22,6% al 24,9% i retallarie­n en més de sis punts l’avantatge del PP LA COALICIÓ D’IGLESIAS Podem resisteix i cedeix menys d’un punt, però ja queda a gairebé cinc del PSOE

MILLORA LIMITADA DE RIVERA

Cs només suma un punt i mig al seu resultat del 2016 i no rendibilit­za tota la caiguda del PP

rere del seu principal rival, Sánchez (que aconseguei­x un 3,73), però també d’Albert Rivera (3,58) i fins i tot Pablo Iglesias (2,95). Tots ben lluny de l’aprovat.

De fet, i tot i que per sota de les catastròfi­ques valoracion­s de fa tres anys (quan més del 70% dels consultats censuraven la gestió del Govern popular), les opinions negatives sobre l’actuació de l’Executiu central han tornat a créixer en els últims mesos, fins a superar el 55%. I el mateix passa amb la desconfian­ça en el president, ja que el percentatg­e de ciutadans que no confien en Rajoy torna a vorejar el 80% (i suposa un terç dels seus propis votants). En realitat, la majoria dels ministres del seu Govern obtenen millor nota que ell, amb la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría al capdavant (i l’única qualificac­ió que rivalitza amb la de Sánchez). Només ministres com Cristóbal Montoro o Rafael Catalá obtenen un suspens molt més accentuat que el de Rajoy.

És veritat que l’actuació del PSOE i del seu líder no susciten indicadors gaire més bons (fins i tot entre els mateixos votants socialiste­s), però mentre que els que no tenen cap confiança en Sánchez queden per sota del 40% dels consultats, el percentatg­e dels que no confien en absolut en Rajoy supera el 52%. I entre les dades en brut del sondeig cal destacar, a més, el fet que, per primera vegada en els últims dos anys, el PSOE avantatja el PP en vot directe (el que confessen espontània­ment els consultats) en una magnitud de dos punts, que arriben a 3,5 en vot més simpatia (encara que després l’estimació de la cuina del CIS corregeix i reverteix aquest avantatge en vista d’altres dades, com el record de vot, etcètera). En definitiva, un panorama marcat per un efecte Sánchez que podria ser conjuntura­l, mentre que el desgast del Govern del PP sembla més estructura­l i consolidat.

Finalment, un apunt sobre Catalunya. L’enquesta del CIS és d’àmbit estatal, però permet entreveure el desenllaç electoral a Catalunya

ELS MINISTRES Sáenz de Santamaría es manté com la més ben valorada del Gabinet popular

PUNTUACIÓ DELS LÍDERS

Sánchez passa al davant de Rivera, Iglesias i Rajoy, però molt lluny de l’aprovat

LA PERCEPCIÓ DE CONJUNTURA

Cauen les opinions negatives sobre l’economia, però molt poc les de la política

en unes hipotètiqu­es eleccions generals. I el que apunten tant les dades directes com les estimacion­s és un panorama de continuïta­t, tot i que amb alguns matisos. D’una banda, sembla reforçar-se la primacia dels comuns (que fins i tot millorarie­n lleugerame­nt el resultat del 2016), malgrat que el sondeig registra un notable transvasam­ent (d’un de cada deu dels seus votants) en benefici dels socialiste­s. D’altra banda, Esquerra repetiria com a segona força, al davant del PDECat, tot i que incrementa­ria el seu avantatge en tres dècimes (del 2,6 al 2,9), les mateixes que cedirien els neoconverg­ents, que passarien del 2% a l’1,7%.

Finalment, al capítol de líders catalans pels quals pregunta el sondeig, Xavier Domènech (dels comuns) es manté com el més ben puntuat (3,94), al davant de Joan Tardà (amb un 3,09 i que substituei­x a la graella Gabriel Rufián, la nota del qual millora lleugerame­nt) i de Carles Campuzano, relleu de Francesc Homs, que obté un 3,01.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain