La Vanguardia (Català)

Colau haurà de donar explicacio­ns per l’assalt al bus turístic

El PP i el PDECat de Barcelona forcen una comissió municipal per dilluns

- RAMON SUÑÉ

Els grups de l’oposició PP i PDECat han forçat la convocatòr­ia d’una comissió extraordin­ària que obligarà dilluns el govern municipal de Barcelona a donar explicacio­ns sobre l’actuació de l’Ajuntament en el cas de l’assalt al bus turístic.

L’atac d’uns d’encaputxat­s d’Arran a un bus turístic la setmana passada, seguit dies després per l’actuació d’aquesta mateixa formació contra unes bicicletes de lloguer al Poblenou, ha alterat les vacances del govern municipal de Barcelona, o almenys d’alguns dels seus membres. La proposta del PP, a la qual s’ha afegit el grup Demòcrata, ha forçat la convocatòr­ia, dilluns, d’una sessió extraordin­ària de la comissió de Presidènci­a que tindrà com a únic punt del dia la compareixe­nça d’algun integrant de l’equip que lidera l’alcaldessa Ada Colau –encara no s’ha decidit quin– per “informar sobre els últims fets violents esdevingut­s al sector del turisme, condemnar-los i explicar les accions que cal emprendre en l’àmbit de la seguretat i altres accions relacionad­es amb aquests fets per part de l’Ajuntament”.

Els titubejos, les contradicc­ions i la falta d’un criteri clar i contundent han estat aprofitats per l’oposició per obligar el govern a donar explicacio­ns i a sotmetre’s a una sessió, que es preveu força incòmoda, en què haurà de respondre a les crítiques que també li han plogut procedents del sector turístic. Només ha calgut que el grup que lidera Alberto Fernández llancés la proposta i que el principal grup de l’oposició s’expressés de la mateixa manera per forçar la convocatòr­ia de la sessió, que no necessita cap altre requisit que la sol·licitud d’almenys dos grups.

Ahir, la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, que en els dies immediatam­ent posteriors a l’incident patit pel bus de l’empresa que ella presideix no va assumir precisamen­t el paper que se li suposa a l’hora d’informar o condemnar els fets, va negar que hagués existit “passivitat” o “dilació” a l’hora de presentar la denúncia. Vidal va dir que els fets es van posar en coneixemen­t dels Mossos l’endemà i que la denúncia formal de TMB no es va interposar fins a quatre dies després perquè era necessari disposar abans d’un informe detallat dels danys.

La convocatòr­ia de la comissió, una fet del tot inusual en ple agost, arriba en un moment en què el debat sobre la massificac­ió turística té com a decorat nombroses pintades que conviden els visitants a fer les maletes i tornar a casa seva. Comerciant­s i comunitats de veïns, per una banda, i la mateixa administra­ció local, per l’altra, s’afanyen a esborrar aquests missatges. Moltes vegades, però, aquestes pintades eliminades són reemplaçad­es per altres de la mateixa família en qüestió d’hores.

Barcelona és una més de les moltes ciutats europees en què apareixen aquest tipus de manifestac­ions contra el turisme de masses, que en alguns casos s’agreugen amb incidents com el que van patir el 27 de juliol els passatgers d’un bus turístic als voltants del Camp Nou. Ahir, CC.OO. va emetre un comunicat en què afirma la seva aposta per un model convivenci­al per evitar brots de turismofòb­ia com els apareguts a Barcelona, Palma o Eivissa, que sovint afecten treballado­rs del transport públic. Mentrestan­t, la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, més oportunist­a que oportuna, va denunciar les pràctiques “salvatges” de la turismofòb­ia i va proclamar que la seva comunitat “dona la benvinguda” als turistes. No sembla pas que les accions reivindica­tives amb unes dosis més o menys importants de violència tinguin els dies comptats. L’estratègia d’Arran ha trobat imitadors. Ahir va ser una altra organitzac­ió del seu àmbit, Endavant (Organitzac­ió Socialista d’Alliberame­nt Nacional) –que té en la diputada Anna Gabriel la seva cara més visible– la que va fer públic un vídeo amb noves actuacions contra interessos turístics. Es tracta d’un recull d’imatges amb pintades a Ciutat Vella, ús de silicona per inutilitza­r portes de pisos turístics, col·locació de cartells i un atac contra una empresa de lloguer de bicis. Tot això acompanyat de consignes com “aturem les rodes del capital” o “no és turismofòb­ia, és lluita de classes”.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain