La Vanguardia (Català)

Una certa lectura catalana

- Miquel Molina DIRECTOR ADJUNT

L’ última enquesta del CIS permet diverses interpreta­cions. La més òbvia és que es constata un increment de les expectativ­es de l’esquerra (PSOE i Podem) i un declivi del bloc conservado­r (PP i Cs). L’efecte Sánchez impulsa els socialiste­s una vegada superada l’etapa en què Susana Díaz i la vella guàrdia van defraudar els votants d’esquerres, de la mateixa manera que Podem treu rèdit de la moció de censura.

Però hi ha una lectura menys evident darrere d’aquest termòmetre polític que és el CIS. Amb totes les prevencion­s que mereixen les promeses dels partits que no governen, cal valorar que siguin les formacions estatals que advoquen per un replanteja­ment de les relacions Catalunya-Espanya les que creixen en intenció de vot. D’una banda, la dada suggereix que a la resta d’Espanya no hi ha una majoria monolítica que tingui com a principal motivació contenir l’ambició sobiranist­a catalana. De fet, l’atur i la corrupció continuen sent les principals preocupaci­ons dels espanyols. D’altra banda, les expectativ­es electorals creixents de PSOE i Podem, si es consoliden, dibuixen un escenari de futur en què, aparentmen­t, seria més factible que ara la recerca de solucions de tercera via per al conflicte català.

Mentre a Catalunya torna a ocupar el primer lloc en intenció de vot un partit que dona suport a un referèndum pactat (En Comú Podem, que també té el candidat més valorat), el resultat en el conjunt d’Espanya projecta així un horitzó menys inamovible. Perquè en política tot és susceptibl­e de canviar. Ho recorda el catedràtic Xavier Arbós en el Cultura/s d’avui quan analitza la idea de la nació de nacions: “De vegades (els constituci­onalistes) ens confonem i presentem la Constituci­ó existent com l’única possible o desitjable. (...) L’error és evident en relació amb la Constituci­ó espanyola del 1978, perquè no té preceptes que impedeixin de modificar tal o tal article”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain