La Vanguardia (Català)

Mals presagis

- Manuel Castells

Manuel Castells vaticina una enorme tensió política: “No hi haurà cap altre 9-N. Mariano Rajoy se la juga: cal esclafar l’independen­tisme. No és probable que apliquin l’article 155 de la Constituci­ó, i encara menys l’article 8 o el 116. Potser per actuar policialme­nt intervenen els Mossos per no haver de recórrer a la Guàrdia Civil, encara que això no es pugui descartar. Aquí s’acaba tot? No. Probableme­nt aquí comenci la tempesta, perquè on hi ha repressió hi ha resistènci­a: és una llei històrica”.

Hauria pogut ser d’una altra manera. Si l’Estatut de Maragall aprovat el 2006 pel Parlament de Catalunya, ratificat pels ciutadans catalans i confirmat pel Congrés (encara que esquilat) hagués entrat en vigor. Però el recurs del PP davant un Tribunal Constituci­onal conservado­r va descarrila­r el procés institucio­nal de l’autogovern de Catalunya. Fins i tot després de la sentència adversa l’abril del 2012, hi va haver una oportunita­t en la mateixa sentència que instava a negociar políticame­nt. Però ni tan sols l’extraordin­ària manifestac­ió popular de la Diada del 2012 no va poder alterar el centralism­e de Rajoy amb el seu rebuig del pacte fiscal proposat per Artur Mas. Mentre que el PSOE va continuar invocant una improbable reforma de la Constituci­ó. I així va ser com es va anar gestant, per greuge i humiliació, un ampli moviment social independen­tista que va desbordar el tebi nacionalis­me de CiU fins a somiar amb un nou país que superés les misèries de la crisi econòmica i política a Espanya.

Com va analitzar Marina Subirats, com l’esperança que a la resta d’Espanya van representa­r el 15-M i altres moviments socials, a Catalunya va ser l’independen­tisme, àmpliament majoritari entre els joves, el que va il·luminar la flama d’una altra vida possible, per utòpic que fos aquell projecte. Per això el protagonis­me del procés no va ser dels partits, sinó d’expression­s de la societat civil, com l’Assemblea Nacional de Catalunya o Òmnium Cultural. La legitimita­t social va ser representa­da per l’Associació de Municipis per la Independèn­cia i pels 800 alcaldes que l’octubre del 2014 van aprovar una declaració de sobirania, seguint la petja del municipi de Sant Pere de Torelló, que va declarar el poble territori català lliure. I sobretot les Diades dels anys 2012, 2013, 2014, 2015 i 2016, on centenars de milers de persones es van ajuntar, en un ambient festiu i familiar, transcendi­nt pertinence­s polítiques i afirmant el seu dret a decidir. A decidir el seu país com a condició per decidir les seves vides.

És aquest caràcter profund de moviment social de l’independen­tisme català el que no entén la classe política espanyola. Mas es va apuntar oportunist­ament al moviment per incrementa­r el seu vot. I va fracassar. El sentiment de greuge respecte a l’Estat espanyol, a les seves fallides promeses (Rodríguez Zapatero) i a la seva insultant arrogància (Rajoy) va motivar que el suport a la independèn­cia passés del 33% fa una dècada a un 50% (més o menys) en l’actualitat. Però és el projecte d’un altre país, particular­ment viu entre els sectors més joves i dinàmics de la població, el que alimenta aquest sentiment d’“ara o mai” que es respira en l’independen­tisme. Potser per això l’intent raonable de Pedro Sánchez per emprendre una veritable negociació, començant pel reconeixem­ent de Catalunya com a nació cultural, probableme­nt arriba tard. Encara que serà una via de sortida necessària després de la tempesta. Perquè ara el que s’acosta és la tempesta.

Els ponts estan definitiva­ment trencats entre el Govern espanyol i les institucio­ns representa­tives de Catalunya (Generalita­t, Parlament, municipis, ANC i altres associacio­ns de la societat civil). I sobretot està trencada la confiança entre la gran majoria de la població de Catalunya (que dona suport al dret a decidir en gairebé un 80%, encara que sigui per dir no a la independèn­cia) i un Estat espanyol que ara evidencia les seqüeles d’una transició incompleta, amb episodis com el de la clandestin­a operació Catalunya i de similars.

El PP i el seu satèl·lit Ciutadans no han acceptat mai un diàleg seriós sobre el fons, o sigui l’autogovern. I el Govern de Catalunya ja s’ha desenganya­t de la possibilit­at de dialogar. Amb la qual cosa, tots dos es preparen per a la confrontac­ió de l’1 d’octubre. Els episodis de la qual començaran abans, a finals d’agost, quan al Parlament s’iniciï formalment la preparació del referèndum i la llei de desconnexi­ó. De fet, l’estratègia repressiva del Govern del PP ja està en marxa, protegida pel Tribunal Constituci­onal. Imputacion­s i inhabilita­cions a càrrecs públics catalans, amenaces a funcionari­s i a municipis, interrogat­oris de la Guàrdia Civil sense autoritzac­ió del jutjat competent, espionatge legal o il·legal a les entitats sobiranist­es, recurs partidista sistemàtic al Constituci­onal (la legitimita­t del qual està sent greument malmesa), utilitzaci­ó sectària de la Fiscalia General de l’Estat, investigac­ions tributàrie­s a personalit­ats sobiranist­es, intervenci­ó del CNI en tasques de manipulaci­ó informativ­a i propaganda pronaciona­lista espanyola, mobilitzac­ió dels mitjans de comunicaci­ó afins al règim, amb el pretext de compensar l’efecte de TV3 si bé se sap que té una audiència molt inferior a la de les television­s espanyoles. Però tot això són només prolegòmen­s. L’essencial serà bloquejar jurídicame­nt i materialme­nt la realitzaci­ó del referèndum amb el poder de l’Estat. No hi haurà cap altre 9-N. Mariano Rajoy se la juga: cal esclafar l’independen­tisme.

No és probable que apliquin l’article 155 de la Constituci­ó, i encara menys l’article 8 o el 116. Potser per actuar policialme­nt intervenen els Mossos per no haver de recórrer a la Guàrdia Civil, encara que això no es pugui descartar. Aquí s’acaba tot? No. Probableme­nt aquí comenci la tempesta, perquè on hi ha repressió hi ha resistènci­a: és una llei històrica. La resposta del sobiranism­e serà la proclamaci­ó unilateral d’independèn­cia pel Parlament, encara que s’hagi de reunir a Montserrat.

I si hi ha una escalada de la repressió, ja es parla en el moviment independen­tista de la desobedièn­cia civil pacífica. Manifestac­ions, seguides en els espais públics i ocupacions d’edificis, tallades contínues de carreteres a tot el territori i, sobretot, vaga general indefinida fins a forçar la negociació. L’Estat té múltiples instrument­s de coerció, però l’independen­tisme també prepara una àmplia gamma de formes de resistènci­a.

Per a tots dos és pàtria o mort, esperant que només sigui una metàfora.

L’Estat té múltiples instrument­s de coerció, però l’independen­tisme també prepara una àmplia gamma de formes de resistènci­a

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain