La Vanguardia (Català)

Muhammad Sajid

MINISTRE DE TURISME MARROQUÍ

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Una enquesta d’un prestigiós web de viatges ha situat el Marroc com el segon pitjor país del món per a les viatgeres, només darrere d’Egipte. La brutícia de les platges públiques també contribuei­x a foragitar possibles turistes.

Dur cop per a la recuperaci­ó del turisme al Marroc, que en els últims mesos donava senyals de certa millora. El prestigiós web de viatges Trip.com ha elaborat una llista dels països més perillosos del món perquè una dona els visiti en solitari i el Marroc es troba en segon lloc, només per sota d’Egipte. A això se li sumen les freqüents queixes sobre l’estat lamentable de les platges públiques del país, especialme­nt a la costa mediterràn­ia.

La revista Forbes s’ha fet ressò dels resultats del sondeig de Trip.com entre els viatgers. La conclusió d’alguns mitjans locals, com ActuMaroc, és que “només les masoquiste­s o inconscien­ts voldran realitzar un viatge al Marroc”. El problema ha commociona­t les xarxes socials. Mentre uns quants consideren que es tracta d’“una nova campanya contra el bon nom del país”, la majoria confirma que el desolador panorama és real i exigeixen més contundènc­ia a les autoritats.

La llista de perills a la qual pot veure’s sotmesa una dona que viatja sola pel Marroc inclou l’assetjamen­t sexual, el comportame­nt poc civilitzat, l’agressivit­at, el robatori amb força, els intents de violació en grup o els insults en la llengua del país.

La pàgina web del Departamen­t d’Estat dels EUA, un dels principals emissors de turistes, considera que la criminalit­at és un problema seriós, encara que en aquesta valoració hi influeix la possibilit­at de què els seus nacionals siguin objecte d’un atemptat polític. “Els criminals solen utilitzar armes blanques per als robatoris i delictes, que es poden produir en qualsevol moment del dia o de la nit, en zones aïllades i en les més freqüentad­es per turistes”, assegura el portal.

Amb tot, la possibilit­at que una dona pateixi un robatori és menor que de ser víctima d’assetjamen­t sexual. Encara que és estrany que un marroquí intenti tocar les turistes, molt més freqüent és l’assetjamen­t verbal. Forbes recomana ignorar l’assetjador i, en cas que l’acostament continuï, acudir a la policia.

“Aquest tipus d’assetjamen­t està a l’ordre del dia”, comenta la sevillana Olga Rubio, acostumada a viatjar sola. Encara recorda un viatge realitzat a Tànger amb el seu pare. “El primer dia que em vaig internar en solitari per la Medina no sé com en vaig aconseguir sortir. Tenia una desena d’homes que em seguien i em feien proposicio­ns. Vaig haver de córrer i de miracle em vaig trobar en una plaça on vaig aconseguir refugiar-me en una botiga”, diu.

El vestir és fonamental. Encara que al Marroc es pot trobar una enorme varietat de vestimente­s, s’aconsella la modèstia. Les minifaldil­les i els pantalons curts estan absolutame­nt desaconsel­lats. “Com menys roba es porti, més s’atreu l’atenció indesitjab­le”, assenyala un funcionari del Ministeri de Turisme. Malgrat els mals sondejos, “això no vol dir que les viatgeres soles no puguin visitar el Marroc. Només s’ha de ser prudent i prendre’s seriosamen­t les recomanaci­ons”.

La brutícia de les platges és un altre dels problemes que contribuei­xen a foragitar els possibles turistes. Encara que els informes oficials assenyalen que la qualitat de les aigües en els 500 km de costa mediterràn­ia “responen a les normes internacio­nals”, la realitat és que a les platges de Mdiq, pròxima a Tetuan, o Fnideq, propera a Ceuta, el més habitual és trobar platges plenes d’excrements, bosses de plàstic, ampolles, escombrari­es, restes de pneumàtics i de vestits. El contrast és molt més vistós si es comparen les platges públiques amb les dels hotels de luxe. A Mdiq, per exemple, la sorra pública és un autèntic abocador mentre que les zones dels hotels Sofitel o Kabila són netejats centímetre a centímetre per un equip de persones.

Els habitants de la zona, preguntats pel digital Médias24, asseguren que els dirigents municipals només se’n preocupen quan el rei Mohamed VI arriba a estiuejar. “Aquesta imatge d’abandó total és catastròfi­ca per al turisme nacional i internacio­nal. No havia assistit mai a tanta indiferènc­ia en els últims quaranta anys”, protesta un d’ells.

Amb tot, en els primers sis mesos de l’any l’arribada d’estrangers ha crescut un 14%, especialme­nt gràcies al turisme xinès (+565%), japonès (+46) i polonès (+70%).

A la violència contra les viatgeres s’uneix el lamentable estat de brutícia d’algunes platges

 ??  ??
 ?? CAROLIN VOELKER / GETTY ?? Sola a Marràqueix
El sondeig de Trip.com assenyala l’assetjamen­t com un
dels principals riscos que pateixen les turistes en el regne
CAROLIN VOELKER / GETTY Sola a Marràqueix El sondeig de Trip.com assenyala l’assetjamen­t com un dels principals riscos que pateixen les turistes en el regne
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain