La Vanguardia (Català)

El laberint grec

-

El Govern de Grècia, presidit per Alexis Tsipras, relaxarà novament, a partir del pròxim 1 de setembre, el control de capitals vigent des del juny de l’any 2015 i ampliarà la quantitat màxima de retirada de diners en efectiu i les possibilit­ats d’obrir comptes bancaris.

Grècia relaxarà a partir del pròxim 1 de setembre novament el control de capitals vigent des del juny del 2015 i ampliarà la quantitat màxima de retirada de diners en efectiu i les possibilit­ats d’obrir comptes bancaris. Segons un decret publicat al Butlletí Oficial de l’Estat, els ciutadans podran retirar 1.800 euros mensuals d’una sola vegada. Fins al setembre, els ciutadans grecs poden retirar del banc 1.680 euros mensuals, però amb la limitació de retirar 840 euros cada dues setmanes.

Segons el decret ministeria­l, també s’ampliaran les possibilit­ats per a empreses i particular­s d’obrir nous comptes bancaris. A més, els dipositant­s que reben remeses de l’estranger podran retirar d’una vegada el 50% de la quantitat de diners ingressada, en comptes del 30% que es permetia fins ara.

El 28 de juny del 2015, en ple estira-i-arronsa de les negociacio­ns per a un tercer rescat, el Govern d’Alexis Tsipras va imposar un corralito per frenar la sortida massiva de dipòsits que s’estava produint. Des d’aleshores hi ha hagut diverses relaxacion­s, l’objectiu de les quals és millorar les gestions bancàries i atreure novament dipòsits.

D’altra banda, Grècia crearà un banc de desenvolup­ament per finançar projectes d’infraestru­ctura, start-up, pimes i iniciative­s orientades a les exportacio­ns a fi d’impulsar l’economia regional, segons va informar el consell de política econòmica. El Banc de Desenvolup­ament Hel·lènic es conformarà com un prestador estatal que complement­arà el finançamen­t de les entitats financeres.

El Banc Europeu de Reconstruc­ció i Desenvolup­ament invertirà a Grècia fins a finals del 2020 i espera que el seu finançamen­t assoleixi els 2.000 milions d’euros el 2018. Al juny, el Banc Europeu d’Inversions (EIB, per les seves sigles en anglès) va activar 400 milions d’euros de finançamen­t per ajudar les petites i mitjanes empreses gregues en les seves activitats d’exportació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain