La Vanguardia (Català)

Tardor a Washington

No hi ha data tancada, però el Govern central la situa durant la pròxima tardor

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Fonts diplomàtiq­ues espanyoles confirmen que s’està treballant en una reunió de Mariano Rajoy amb Donald Trump a la Casa Blanca en els propers tres mesos.

Serà aquesta tardor, però el Govern espanyol assegura que les dates encara no estan tancades, malgrat que des d’alguns sectors s’han apuntat el 25 i 26 de setembre, en vigílies de l’1 d’octubre, la data marcada per a la celebració del referèndum independen­tista a Catalunya. El que sí que confirmen les fonts diplomàtiq­ues consultade­s és que s’està treballant en una reunió de Mariano Rajoy amb Donald Trump i que la trobada tindrà lloc a Washington durant els propers tres mesos. La invitació li va arribar a Rajoy, del mateix Trump, en la primera conversa telefònica que van mantenir, i que li va reiterar en les dues trobades que han celebrat fins ara, en la cimera de l’OTAN, al maig, i en la del G-20, al juliol.

Les fonts consultade­s separen totalment l’entrevista entre els dos presidents de la celebració del referèndum, tot i que els esdevenime­nts a Catalunya marquen l’agenda del president espanyol i influiran en la disponibil­itat del cap de l’Executiu central.

El Govern espanyol està convençut que l’Administra­ció nordameric­ana dona suport a la seva posició en el debat secessioni­sta de Catalunya, ja que així almenys s’hi han pronunciat tant l’anterior president, Barack Obama –que en la seva reunió el mes de setembre del 2015 amb el rei Felip, a Washington, es va declarar a favor d’una “Espanya forta i unida”–, com l’actual, Donald Trump, que va respondre en un qüestionar­i enviat per un mitjà digital espanyol que no donaria suport a la independèn­cia de Catalunya ni de cap regió d’Europa.

Les fonts consultade­s asseguren que l’entrevista, que esperen que es pugui celebrar a la tardor, s’emmarca en les relacions bilaterals entre tots dos països, de gran importànci­a per a Espanya en molts terrenys, i serà una trobada com les que ja han celebrat a la Casa Blanca amb Donald Trump la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, Emmanuel Macron, el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, o la primera ministra britànica, Theresa May.

L’entrevista es prepara des del juny i l’Executiu del PP li atorga molta importànci­a pels interessos d’Espanya

Es parla de la possibilit­at que la reunió sigui a finals de setembre, en plena campanya del referèndum català de l’1 d’octubre, perquè del 19 al 21 de setembre se celebra als EUA el Consell Espanya-Estats Units, però a aquesta reunió no té previst d’assistir-hi Mariano Rajoy, segons les fonts governamen­tals consultade­s.

La cita Trump-Rajoy s’està preparant des del juny passat, i ja s’ha celebrat una trobada a Washington entre el ministre d’Afers Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, i el seu homòleg nord-americà, Rex Tillerson. Tot i això, fonts del Govern espanyol subratllen que els canvis en el Gabinet de Trump han alentit les converses, per la qual cosa no estan tancades ni les dates de la cita ni el format que s’utilitzarà per a la trobada dels dos mandataris, malgrat que la voluntat de les dues administra­cions és que l’entrevista tingui lloc com més aviat possible.

Rajoy va visitar la Casa Blanca el febrer del 2014, quan era president Barack Obama, a qui va rebre al palau de la Moncloa el juliol passat, quan el mandatari espanyol encara estava en funcions. En aquesta visita, l’aleshores president nord-americà es va reunir amb el Rei i amb Mariano Rajoy, a més de passar per la base naval de Rota, on va poder visitar les tropes nordameric­anes que hi ha desplegade­s.

 ?? MANDEL NGAN / AFP / ARXIU ?? Donald Trump amb líders europeus, com Mariano Rajoy, en la cimera de l’OTAN del maig a Berlín
MANDEL NGAN / AFP / ARXIU Donald Trump amb líders europeus, com Mariano Rajoy, en la cimera de l’OTAN del maig a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain