La Vanguardia (Català)

El discurs de Belfast

El primer ministre Varadkar diu que no acceptarà cap imposició de Londres

- RAFAEL RAMOS Belfast. Correspons­al

El primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, desafia els partidaris del Brexit a “posar-se a pensar i oferir solucions, ja que han estat ells que han estripat les cartes”.

Estava cantat que la primera visita oficial a l’Ulster del nou primer ministre de la catòlica Irlanda seria complicada. Al cap i a la fi, el taoiseach Leo Varadkar és un gai d’origen hindú i fill d’immigrants, mentre que el govern de Stormont està encapçalat pels ultraconse­rvadors protestant­s anglosaxon­s blancs del DUP, socis de Theresa May i per als quals esmentar la unificació de l’illa és com nomenar l’Anticrist.

Per complicar encara més les coses, la posició dels unionistes nordirland­esos sobre el divorci europeu és tan contradict­òria com insostenib­le, i consisteix a proposar un Brexit dur entre el Regne Unit i la Unió Europea, però un Brexit tou o inexistent entre el nord i el sud d’Irlanda, perquè la frontera continuï sent invisible, el comerç flueixi, i els habitants de l’Ulster continuïn optant en funció de la seva religió o política entre el passaport britànic i el de la República, o els dos si els ve de gust, amb els extraordin­aris drets que això els dona.

Varadkar va ser intenciona­dament provocador a l’hora d’afrontar aquest dilema en un discurs a la Queens University de Belfast, i va desafiar els brexiters a “posar-se a pensar i oferir solucions, ja que han estat ells que han estripat les cartes i plantejat el desafiamen­t més dur per a Irlanda, Europa i el Regne Unit en diverses generacion­s”. Per la seva banda, va suggerir la idea d’una unió duanera bilateral Londres-Brussel·les similar a la que existeix entre la UE i Turquia, la permanènci­a en l’Espai Europeu de Lliure Comerç partint d’un model com el noruec o el suís, i un període llarg de transició fins que s’executi el Brexit. El problema és que les dues primeres opcions han estat categòrica­ment descartade­s pel Govern de Theresa May perquè significar­ien la continuïta­t del lliure moviment de treballado­rs, i la tercera és objecte d’un debat intern tory entre els que voten per prolongar l’statu quo fins al 2022, i els que desitgen marxar donant un cop de porta el 2019.

Proposa una unió duanera com la de Turquia amb la UE i un llarg temps de transició després del Brexit

Varadkar va deixar clar que no permetrà que els partidaris del Brexit imposin a Irlanda la situació que els vingui de gust, com la instal·lació de càmeres que substituei­xin els controls fronterers tradiciona­ls, sobretot de mercaderie­s. “Si Londres ho vol fer, que ho faci a l’Ulster –va assenyalar–. Però a la República no serà així”. La seva alternativ­a preferida és el trasllat de la duana als ports i aeroports, com si la línia divisòria entre els dos països fos al mar. Però els unionistes s’hi oposen, entenent que seria un primer pas cap a la unificació entre un nord més pobre i dependent dels subsidis, i un sud més pròsper i obert al món. En canvi, el Sinn Fein dona suport a la idea i pressiona per a la concessió l’Ulster d’un estatus especial.

“De la solució que es trobi en dependran tots els aspectes de la vida a l’Ulster: l’economia, la frontera, els drets dels ciutadans, l’ocupació, la facilitat de viatjar, el comerç, les inversions, el turisme, l’agricultur­a, la pesca, l’energia, els serveis públics... De manera que Londres i els partidaris del Brexit dur ja poden posar fil a l’agulla”, va dir el taoiseach.

A continuaci­ó Varadkar va participar en el festival de l’orgull gai a Belfast, la qual cosa no li va generar precisamen­t més simpaties entre els unionistes protestant­s.

 ?? PAUL FAITH / AFP ?? El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, ahir a la Queens University de Belfast
PAUL FAITH / AFP El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, ahir a la Queens University de Belfast

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain