La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

L’ascens electoral del PSOE amb el recuperat lideratge de Pedro Sánchez; i la tràgica mort d’Ángel Nieto, pioner del motociclis­me.

EL baròmetre del CIS del mes de juliol és un nou revés per a les expectativ­es del Partit Popular –que perd gairebé 3 punts respecte al del mes d’abril passat– i un esperó per al PSOE de Pedro Sánchez, que, després de desbancar Susana Díaz en les primàries, escala cinc punts respecte a l’anterior sondeig i es col·loca a només 4 del PP de Mariano Rajoy, que continua liderant les enquestes. Per primer cop en molt de temps, la suma de l’esquerra espanyola (PSOE i Podem) avantatja la de la dreta (PP i Ciutadans): 45,2% per 43,3%, respectiva­ment. Un fet per tenir en compte.

Està clar que la gestió política dels casos de corrupció per part del PP i del Govern té un efecte directe sobre les seves expectativ­es electorals i que qui cregués que la bona marxa de l’economia actuaria de pal·liatiu i que tindria la seva projecció en les enquestes no l’encertava del tot. La tendència a la baixa del PP és un fet evident en què els sondejos del CIS han anat insistint. Des del mes d’octubre passat, quan el PP tenia unes expectativ­es del 34%, ha passat al 28,8% al juliol. És a dir, una pèrdua d’un 5,6% en el millor any de l’economia espanyola des de l’esclat de la crisi l’any 2007 i malgrat que els populars compten amb diverses circumstàn­cies favorables addicional­s: la dura crisi del socialisme, la punxada de les expectativ­es de la nova esquerra i l’estancamen­t de la nova dreta de Rivera, que no només no aconseguei­x aprofitar-se de la caiguda del PP, sinó que pateix un altre lleu retrocés. Una altra dada que cal tenir en compte és que l’enquesta del CIS va ser elaborada entre l’1 i el 10 de juliol, és a dir, més de quinze dies abans de la declaració de Mariano Rajoy, com a testimoni, davant el tribunal del cas Gürtel.

Al contrari, el PSOE de Pedro Sánchez partia l’octubre del 2016, després del seu dramàtic descavalca­ment, de la seva pitjor posició històrica (amb prou feines un 17% de les expectativ­es de vot); cosa que significa que en aquest temps ha remuntat gairebé vuit punts, per situarse en el 24,9%. La resiliènci­a del secretari general socialista i la seva victòria del maig davant la nomenklatu­ra del partit l’han potenciat de manera evident, fins al punt que ha tornat a la seva formació la confiança necessària per convertir-se en una alternativ­a real de govern, mentre el polític madrileny continua guanyant posicions en la seva valoració personal. Molt significat­iu és el fet que la remuntada en els sondejos del PSOE es produeixi no sobre el seu rival de l’esquerra, Podem, que al juliol millora mig punt la seva posició de l’abril, sinó sobre el seu rival més directe, el PP. No sembla, d’altra banda, que a Pablo Iglesias li hagi anat malament políticame­nt la moció de censura a Rajoy. Al contrari. Coincideix, a més, la publicació d’aquesta enquesta amb el ressorgime­nt mediàtic de Susana Díaz provant de marcar de nou terreny en el partit i de qüestionar la proposta d’Espanya com a nació de nacions del seu rival. En més d’una ocasió s’ha comentat la mala sort de la lideressa andalusa amb la gestió dels seus temps polítics.

En conclusió. L’escenari polític espanyol està molt condiciona­t per la reguera de casos de corrupció que han esclatat i per la gestió que n’ha fet el partit més afectat, el PP. Tant, que ni l’evident bona evolució de l’economia no li ha servit per atenuar un cert declivi. Per l’altre costat, emergeix la figura de Pedro Sánchez pel mèrit d’haver-se enfrontat a l’establishm­ent del PSOE i haverne sortit clar vencedor. A més, el CIS confirma que ha aconseguit conjurar el sorpasso que havia plantejat Podem, la qual cosa el consolida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain