La Vanguardia (Català)

Espècie protegida

- ADOLFO S. RUIZ

La recuperaci­ó del linx ibèric continua a bon ritme amb el naixement de 45 cries, de les quals 37 encara viuen.

La recuperaci­ó del linx ibèric continua a bon ritme. Un cop acabada la temporada reproducto­ra d’aquest any hi hagut 45 naixements de cries, de les quals 37 continuen vives. El percentatg­e de supervivèn­cia s’eleva fins al 84%, per sobre de la mitjana del 75% en els tretze anys anteriors del programa de protecció del linx.

Aquest any hi ha hagut un total de 23 parelles reproducto­res, entre les quals quatre femelles de linx que eren novelles. Han estat elles les que han presentat els pitjors resultats, perquè una no va arribar a copular, una altra no es va quedar embarassad­a, la tercera va tenir un cadell que va acabar morint i només la quarta va tirar endavant una ventrada de quatre cries. Els fracassos en les novelles són habituals i no signifique­n res perquè l’any següent aquestes femelles aconseguei­xen tenir descendènc­ia sense problemes.

Es dona la circumstàn­cia que l’últim part va tenir lloc el 19 de maig passat al centre de cria d’El Acebuche (Huelva), on la femella Homer va donar a llum dos cadells, l’Oslo i l’Opilon. La tragèdia es va acarnissar poc després amb la Homer, que va morir per un atac d’ansietat quan es procedia a evacuarla a un lloc més segur durant el ferotge incendi que hi va haver al parc natural de Doñana el juny passat.

La cara menys amable d’aquests èxits en la recuperaci­ó del linx ibèric, una espècie que ha estat a punt d’extingir-se definitiva­ment, i protegida per un programa en què s’han invertit setanta milions d’euros de fons públics els darrers quinze anys, és la mort en atropellam­ents d’almenys 12 exemplars des de començamen­t d’any, els mateixos que hi va haver en tot el 2016.

El problema dels atropellam­ents s’ha convertit en la primera causa de mort no natural dels linxs ibèrics. En els últims cinc anys una mitjana d’una dotzena d’exemplars han perdut la vida sobre l’asfalt. El 2015 el Ministeri de Foment va anunciar la inversió anual d’un milió d’euros durant cinc anys per abordar aquest problema en tota la xarxa viària de les zones que són escenari de la reintroduc­ció del linx. Tot i que els projectes ja estan redactats, encara no se n’ha executat cap, segons denuncien els ecologiste­s.

Les organitzac­ions de protecció del medi ambient lamenten que molts dels punts on hi ha atropellam­ents habitualme­nt són repetits, però encara no s’han pres les mesures que puguin posar fi a aquest flagell. El pitjor punt negre se situa a la rodalia d’Andújar (Jaén), on han mort atropellat­s onze d’aquests felins.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain