La Vanguardia (Català)

El Papa demana a Maduro que cedeixi i mantingui la Constituci­ó actual

El bloc del Mercosur decideix avui si suspèn Veneçuela de forma permanent

-

El president veneçolà Nicolás Maduro sembla abocat a l’aïllament internacio­nal complet després de la instal·lació ahir de la polèmica Assemblea Constituen­t. L’última veu que s’ha sumat a les crítiques ha estat la del papa Francesc, que va tornar aquesta setmana del descans estival. En un comunicat emès divendres al matí per la Santa Seu, Jorge Mario Bergoglio va trencar el silenci del Vaticà respecte a l’última fase de la crisi i va demanar a Caracas que “suspengui les iniciative­s” en curs cap a la nova Constituen­t.

“La Santa Seu manifesta novament la seva profunda preocupaci­ó per la radicalitz­ació i l’agreujamen­t de la crisi a la República Bolivarian­a de Veneçuela, per l’augment dels morts, dels ferits i dels detinguts”, diu el comunicat del Vaticà. “Alhora, demana a tots els actors polítics, i en particular al Govern, que s’asseguri el ple respecte dels drets humans i de les llibertats fonamental­s, com també de la vigent Constituci­ó; que s’evitin o se suspenguin les iniciative­s en curs com la nova Constituen­t que, més que afavorir la reconcilia­ció i la pau, fomenten un clima de tensió i enfrontame­nt i hipotesa quen el futur”, adverteix. És la primera vegada que el Papa es refereix a Veneçuela des del 2 de juliol, quan va recórrer a l’Angelus de diumenge per demanar el cessament de la violència amb motiu de la festa d’independèn­cia del país. Ahir, Francesc va voler dirigir-se especialme­nt als agents de seguretat veneçolans perquè s’abstinguin “de l’ús excessiu i desproporc­ionat de la força”.

Bergoglio, molt preocupat pels afers socials, coneix la seva posició de força diplomàtic­a i aprofita l’altaveu del Vaticà per intentar mitjançar en conflictes internacio­nals. Veneçuela ha estat per a ell una preocupaci­ó constant, com ha deixat clar en nombroses ocasions. L’octubre del 2016 es va crear un diàleg polític entre el Govern i l’oposició sota el paraigua del Vaticà i la Unió de Nacions Sud-Americanes (Unasur). Però la coalició opositora, la Taula de la Unitat Democràtic­a (MUD), va congelar les negociacio­ns al desembre i va acusar Maduro de no aplicar els acords als quals havien arribat, sobre el calendari electoral i sobre l’alliberame­nt d’opositors empresonat­s. Fins a l’abril, Francesc va assegurar que la Santa Seu estava disposada a intervenir com a “facilitado­r” davant la crisi que traves- Veneçuela, però sota “condicions clares”. L’oposició ho va rebutjar.

Per la seva banda, els ministres d’Exteriors dels quatre països sudamerica­ns que conformen la unió comercial Mercosur –Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai– analitzen avui a São Paulo la crisi veneçolana i estudien si apliquen mesures de càstig al Govern. Una d’elles seria l’anomenada “clàusula democràtic­a”, que permet l’aplicació de sancions, fins i tot econòmique­s i comercials, als països que trenquin el fil institucio­nal, així com la suspensió permanent del bloc fins que se celebrin eleccions que els altres països considerin democràtiq­ues. El grup del Mercosur va suspendre Veneçuela temporalme­nt al desembre per no complir les seves regulacion­s, però el deterioram­ent dels drets humans i de la situació política pot fer que els seus membres es decideixin per una postura a llarg termini.

Un dels pocs que no s’havia pronunciat fins ara, el president francès, Emmanuel Macron, també ha

Macron crida a l’establimen­t d’un diàleg “creïble” per evitar més escalada de la violència

volgut marcar la seva actitud diplomàtic­a. El mandatari vol un diàleg entre les dues parts per evitar una escalada més gran de violència com “l’única via possible per treure el país de la crisi que travessa”. “França, en concertaci­ó amb els seus socis europeus i en suport dels esforços dels països de la regió, continuarà donant suport a tota mediació que permeti reprendre un diàleg creïble, sincer i seriós entre el Govern i l’oposició”, va indicar l’Elisi en un comunicat.

Amb aquestes paraules, França descarta les sancions, una cosa sobre la qual Espanya s’ha manifestat a favor. Tot i això, París sí que va considerar que la detenció dimarts dels opositors Leopoldo López i Antonio Ledezma –l’últim ahir tornava a estar en arrest domiciliar­i– envia “un senyal molt negatiu” i no contribuei­x a “facilitar el restablime­nt de la confiança”.

 ?? RONALDO SCHEMIDT / AFP ?? Enfrontame­nts ahir al centre de Caracas entre activistes de l’oposició i policies antiavalot­s
RONALDO SCHEMIDT / AFP Enfrontame­nts ahir al centre de Caracas entre activistes de l’oposició i policies antiavalot­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain