La Vanguardia (Català)

Trump ataca la investigac­ió del Russiagate en saber que va a més

El Capitoli busca protegir el fiscal especial d’un possible acomiadame­nt presidenci­al

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Els crits de “tanca-la” contra Hillary Clinton es van tornar a escoltar a Huntington (Virgínia de l’Oest) dijous a la nit. L’animador era el mateix president dels Estats Units.

“L’assumpte de Rússia és una total fabulació”, va proclamar davant una concurrènc­ia d’uns 9.000 assistents. “Només és una excusa per a la més gran derrota en la història de la política d’Amèrica, això és tot”. L’arravatame­nt de Donald Trump contra el Russiagate, poc habitual en els seus mítings, va tenir una ressonànci­a especial i un més que clar objectiu en el punt de mira: Robert Mueller III.

“El que l’acusador hauria de mirar és on són els 33.000 e-mails que Hillary Clinton va esborrar”, va insistir. Es va burlar de la possible interferèn­cia russa: “Heu vist algun rus a Virgínia de l’Oest? No vam guanyar per Rússia, vam guanyar per vosaltres... Proven d’enganyar-vos amb el lideratge que voleu a partir d’una falsedat”.

Feia només una estona que The Wall Street Journal, un dels mitjans amics del trumpisme, havia llançat que el fiscal especial havia convocat un gran jurat a Washington en relació amb la possible confabulac­ió entre la campanya del republicà i els espies a les ordres del Kremlin.

El menyspreu creixent de Trump per aquesta investigac­ió i pel seu instructor contrasta amb l’avenç realitzat per Mueller. “Només espero que al final es faci de forma veritablem­ent honesta”, va remarcar el president en el seu míting, la qual cosa molts van interpreta­r com una amenaça velada.

Tot i això, el que va ser director de l’FBI, molt elogiat pels dos grups, sembla trobar-se ara més protegit que abans. Trump havia suggerit la seva disposició a fer-lo fora. Però si bé la iniciativa del gran jurat l’enforteix, les principals garanties al conseller especial i el seu equip arriben des del Capitoli.

Les dues cambres van registrar sengles propostes bipartidis­tes per protegir Mueller davant els designis de Trump. A més, i abans que ahir marxessin de vacances, els legislador­s van acordar per unanimitat un beneplàcit per bloquejar qualsevol iniciativa del president de fer canvis en el Govern durant la seva absència de Washington.

D’aquesta manera busquen protegir Jeff Sessions com a fiscal general, càrrec que disposa de la capacitat per posar i treure un investigad­or especial. Aquest moviment es va produir perquè Trump va centrar el seu enuig en Sessions, al qual li ha reiterat en públic el seu menyspreu. Considera que el va trair quan es va recusar en el Russiagate i no haver frenat les filtracion­s.

Sessions va assegurar ahir en roda de premsa que el Departamen­t de Justícia ha triplicat les investigac­ions per aquestes fugues d’informació de les estances governamen­tals, en la que és la primera confirmaci­ó pública dels esforços per tancar aquestes bretxes. “Hem de parar la cultura de les filtracion­s”, va subratllar. En la seva compareixe­nça va indicar que quatre persones han estat imputades per facilitar material secret.

El reforç en aquest terreny sembla ser del tot insuficien­t. Aquesta setmana hi ha hagut bretxes tan espectacul­ars com la filtració de les transcripc­ions literals de les converses de Trump amb el seu homòleg mexicà, Enrique Peña Nieto, i amb el primer ministre australià, Malcolm Turnbull.

I a costa de la iniciativa de Mueller, malgrat el secret de sumari, s’ha filtrat que ara se centra en la reunió que el fill del president –Don jr.–, el seu gendre Jared Kushner i el seu excap de campanya, Paul Manafort, van mantenir el juny del 2016 a la Torre Trump amb quatre russos.

Segons la CNN, a més d’indagar la connexió russa, s’aniria darrere de possibles delictes financers de l’imperi immobiliar­i no vinculat a la campanya.

La convocatòr­ia del gran jurat, que no pressuposa cap acusació, sí que confirma la intensitat de les indagacion­s en marxa.

Aquest òrgan disposa de la capacitat de reclamar documents i citar testimonis –ja està succeint– que declaren sota jurament. No imposa condemnes. El seu paper consisteix a decidir si hi ha matèria per actuar contra algú. El seu ús demostra que el cas va més enllà dels cobraments procedents de Rússia que va poder rebre Michael Flynn, el conseller de seguretat nacional que va haver de dimitir al cap de poques setmanes d’entrar a la Casa Blanca per les seves mentides.

Ty Cobb, conseller especial de Trump, va emetre un comunicat. “El gran jurat és secret. La Casa Blanca està a favor de tot el que acceleri la conclusió”. I John Dowd, advocat de Trump, va afirmar que “no hi ha raó per pensar que el president es troba sota investigac­ió”.

El fiscal general, Jeff Sessions, diu que s’han triplicat els assumptes en què es persegueix­en filtracion­s

 ?? MICHAEL REYNOLDS / POOL / EFE ?? El president dels Estats Units va visitar ahir la seu de l’Agència Federal de Gestió d’Emergèncie­s (FEMA) a Washington
MICHAEL REYNOLDS / POOL / EFE El president dels Estats Units va visitar ahir la seu de l’Agència Federal de Gestió d’Emergèncie­s (FEMA) a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain