La Vanguardia (Català)

Francesc i “l’ecumenisme de l’odi”

Un jesuïta molt pròxim al Papa arremet contra l’aliança entre integriste­s catòlics i evangèlics als EUA

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Li espera una tasca molt delicada a Callista Gingrich, futura ambaixador­a dels Estats Units davant la Santa Seu si el Senat la ratifica al setembre. Francesc i l’Administra­ció Trump estan als antípodes en temes clau com la immigració i el canvi climàtic. Però n’hi ha més: al Papa el disgusta profundame­nt l’aliança entre integriste­s catòlics i fonamental­istes evangèlics als Estats Units, el maniqueism­e d’una visió del món que també comparteix el president.

No se sap si serà una ajuda –o més aviat un pesat llast– que Gingrich estigui casada amb Newt Gingrich, el vehement exspeaker de la Cambra de Representa­nts, fuet de Bill Clinton, referent encara de l’univers conservado­r i autor de llibres sobre el paper de la fe en l’esfera pública. Gingrich és un d’aquells protestant­s convertit al catolicism­e i amb plantejame­nts sense concession­s. A les recepcions diplomàtiq­ues romanes de la propera tardor saltaran espurnes.

Als Estats Units ha causat gran impacte un article recent, extens i ben documentat, publicat a La

civiltà cattolica, la revista dels jesuïtes. El van firmar el seu director, el pare Antonio Spadaro, un home molt pròxim al Papa –i considerat com un dels cervells en l’ombra d’aquest pontificat– i Marcelo Figueroa, un pastor evangèlic amic de Francesc.

L’article formula una crítica molt dura al paper d’aquell pensament religiós, amb gran influència en la política nord-americana, que divideix el món entre bons i dolents, sense matisos. Es fa repàs de la retòrica de Ronald Reagan al final de la guerra freda, de George W. Bush després dels atacs de l’11-S i del mateix Donald Trump.

Segons els autors, aquest fonamental­isme cristià, que interpreta la Bíblia de manera literal i fanàtica es tradueix en un menyspreu als ecologiste­s, que veu contraris a la fe cristiana. Basant-se en el Gènesi, creuen que l’home està en una situació de domini sobre la creació i perceben els desastres ecològics com a senyals apocalípti­cs inexorable­s. En aquest context, l’article de Spadaro esmenta Stephen Bannon, principal estrateg de Trump, a qui atribueix “una geopolític­a apocalípti­ca”.

El nucli central de l’article analitza “l’estranya forma de sorprenent ecumenisme entre fonamental­istes evangèlics i catòlics integriste­s, units per la mateixa voluntat d’una influència religiosa directa en la dimensió política”. “Tant els evangèlics com els catòlics integriste­s –afirmen Spadaro i Figueroa– condemnen l’ecumenisme tradiciona­l i, tot i això, promouen un ecumenisme del conflicte que els uneix en el somni nostàlgic d’un Estat de trets teocràtics. La perspectiv­a més perillosa d’aquest estrany ecumenisme pot adscriure’s a la seva visió xenòfoba i islamòfoba, que invoca murs i deportacio­ns purificado­res”. Els autors suggereixe­n que aquests integriste­s cristians corrompen el significat de l’ecumenisme i el converteix­en en “un ecumenisme de l’odi”.

L’ona expansiva d’aquest article va sacsejar el món catòlic conservado­r dels Estats Units, molt recelós ja d’aquest Papa pel seu aperturism­e cap als divorciats o el que veuen com a excessiva tebiesa davant l’avortament i altres qüestions ètiques, a més de no compartir plantejame­nts socioeconò­mics que consideren propis d’un populisme llatinoame­ricà antiianqui massa primitiu. L’article va reforçar la sensació en aquells sectors que Francesc els ha declarat la guerra total. Estan convençuts que, encara que no el firmés, en va beneir cada punt i cada coma.

El pare Spadaro critica la “geopolític­a apocalípti­ca” de Steve Bannon, principal estrateg de Trump

 ?? AFP / OSSERVATOR­E ROMANO ?? El papa Francesc va rebre d’uns joves de Barcelona un nou solideu durant l’audiència setmanal de dimecres passat, al Vaticà
AFP / OSSERVATOR­E ROMANO El papa Francesc va rebre d’uns joves de Barcelona un nou solideu durant l’audiència setmanal de dimecres passat, al Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain