La Vanguardia (Català)

Kagame seguirà governant Ruanda després de 17 anys com a president

-

El petit país africà de Ruanda, de 12 milions d’habitants, va celebrar ahir unes eleccions que ja s’han convertit en un assumpte rutinari per al seu president, Paul Kagame, qui presumible­ment guanyarà un tercer mandat després de més d’una dècada en el poder.

Els resultats s’esperaven a mitjanit, però abans del tancament de les urnes tots els indicis auguraven una victòria segura per a Kagame, que en els seus dos anteriors comicis va arrasar amb més del 90% dels vots. Presideix Ruanda des del 2000, encara que el lidera de facto des del 1994, quan va enderrocar amb el Front Patriòtic Ruandès (FPR) el Govern hutu que va perpetrar el genocidi de 800.000 tutsis. Encara que Kagame pertany a la minoritàri­a ètnia tutsi, és admirat igualment pels hutus.

La victòria li permetrà mantenir-se en l’Executiu fins al 2024, encara que gràcies a uns recents canvis a la Constituci­ó hi podria romandre fins al 2034. Als seus 59 anys, Kagame és un dels mandataris més longeus del continent, però compta amb un ampli suport dins i fora del país per convertir Ruanda en un dels estats amb més desenvolup­ament econòmic de l’Àfrica, amb un creixement anual del 8%. També ha estat aplaudit pel seu sistema educatiu i sanitari i per afavorir els drets de les dones, una raresa a la regió. Elles són majoria tant en el Govern com en el Parlament, on conformen un 64% dels escons, el percentatg­e més alt del món. Busca convertir a Ruanda en un hub tecnològic i alliberarl­a d’escombrari­es: ha prohibit les bosses de plàstic.

No “ens falta de res” amb Paul Kagame, diu Nyiraguro, agricultor­a de 53 anys, a la cua de votació. “És l’enviat de Déu sobre la terra”, assegura la dona, que no coneix la resta dels candidats. Només dos noms podrien haver fet front a Kagame, Frank Habineza, el líder de l’únic partit de l’oposició tolerat; i Philippe Mpayimana, un periodista exiliat durant anys que s’ha presentat com a independen­t. Cap no representa una seriosa amenaça per a Kagame. Una tercera candidata, Diane Rwigara, va ser desqualifi­cada al juliol.

Kagame se’l venera per tirar endavant un país ensangonat, però també se l’acusa de reprimir l’oposició i la llibertat d’expressió. Nombroses veus crítiques han estat empresonad­es o forçades a l’exili, recorda France Presse. Els observador­s asseguren que les candidatur­es d’Habineza i Mpayimana només són una façana per a la comunitat internacio­nal. Per a un dels pocs periodiste­s obertament crítics del país, el que va passar ahir “no és una elecció, sinó una coronació”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain