La Vanguardia (Català)

L’atemptat frustrat a Sydney va ser dirigit per l’Estat Islàmic

-

Dos homes van intentar introduir un artefacte explosiu en un vol d’Etihad Airways amb origen a Sydney i destí a Abu Dhabi el passat 15 de juliol. Per raons encara no aclarides, segons The Sydney Morning Herald, l’equipatge en el qual s’amagava la bomba casolana no va ser embarcat però sí el passatger que el portava sense el seu coneixemen­t. Els dos homes que van planejar l’atac suïcida i que van ser detinguts el 29 de juliol van rebre instruccio­ns i el material mateix de membres de l’autodenomi­nat Estat Islàmic (EI). És un dels plans terroriste­s més complexos de la dotzena a què s’ha enfrontat la policia australian­a des del 2014.

Una vegada que el pla inicial no va poder dur-se a terme, els sospitosos, de 49 i 32 anys respectiva­ment, van intentar transforma­rlo en un artefacte que emetés productes químics nocius, sempre seguint instruccio­ns de l’EI.

La batuda en la qual van caure els sospitosos, que poden ser condemnats a cadena perpètua, es va desenvolup­ar dissabte passat a diversos barris dels afores de Sydney.

Segons les autoritats australian­es, la bomba casolana havia estat elaborada a Turquia amb explosius d’ús militar i enviada a Austràlia en un avió de càrrega. L’Estat Islàmic –va explicar la policia australian­a– també va proporcion­ar les instruccio­ns per construir un segon artefacte.

El cas dels dos acusats no tornarà als tribunals fins al proper 14 de novembre, després d’una breu menció davant un tribunal de Sydney que es va produir ahir, que va decretar presó incondicio­nal. Dissabte passat van ser detinguts dos homes més per les forces antiterror­istes, que van reforçar les mesures de seguretat als aeroports així que van descobrir que s’hauria pogut provocar una carnisseri­a.

Dels altres dos detinguts, un home de 50 anys va ser alliberat a començamen­ts d’aquesta setmana i l’altre està detingut, encara que no s’han presentat càrrecs contra ell.

El subinspect­or de la policia federal australian­a Michael Phelan va aclarir ahir que la bomba casolana trobada durant la batuda estava en avançat estadi d’elaboració, però no prou com per ser activada amb tot el poder explosiu.

No va arribar a passar l’embarcamen­t, possibleme­nt perquè l’equipatge era massa pesat o potser perquè els sospitosos van decidir fer-se enrere en l’últim moment, va afegir Phelan.

Segons The Sydney Morning Herald, un dels sospitosos havia acompanyat al seu germà, aliè a les intencions terroriste­s del seu familiar, per agafar el vol d’Etihad amb destinació a Abu Dhabi i una bomba al seu equipatge. El sospitós presumptam­ent es va emportar l’artefacte explosiu a casa mentre el que hauria pogut ser un kamikaze sense tenir-ho planejat pujava a l’avió, tal com estava previst.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain