La Vanguardia (Català)

El PP admet que la corrupció el castiga, però ho veu conjuntura­l

-

Ho havien vaticinat totes les enquestes anteriors i el Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS) ha confirmat que la reelecció de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE ha suposat un revulsiu que ha atret molts dels seus antics votants. La satisfacci­ó socialista contrasta amb la reacció del PP, que, encara que reconeix que la corrupció el castiga, considera que les dades del baròmetre del CIS són una cosa circumstan­cial.

El secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, va assegurar que les dades “reflecteix­en clarament l’evolució del nou PSOE”, que queda situat a l’esquerra, va subratllar, a 3,9 punts del PP, “que són dins dels marges teòrics d’error”, advertint, així, que fins i tot és possible guanyar unes eleccions. Així i tot, no es va atrevir a ser tan optimista.

Però la satisfacci­ó del PSOE no només és per la seva proximitat al PP, sinó per ampliar la distància respecte a Podem, que queda en 4,6 punts, amb la qual cosa, segons el parer dels socialiste­s, “s’allunya definitiva­ment” l’amenaça de sorpasso morat i els ciutadans “deixen el PSOE com a “referència de l’esquerra i l’alternativ­a del país”. I, per si això fos poc, és el líder més ben valorat entre els dels grans partits.

Mariano Rajoy queda en la pitjor posició, la qual cosa va portar Ábalos a subratllar que “un president amb un 2,79 de valoració no està acreditat per continuar al capdavant del Govern”. No obstant això, no està entre les previsions del PSOE presentar una moció de censura.

Una anàlisi totalment diferent a la que es fa des de les files del PP. La vicesecret­ària d’estudis i programes, Andrea Levy, veu en les dades una cosa conjuntura­l, i subratlla que el PP, malgrat el retrocés, “continua sent la força majoritàri­a preferida pels espanyols”. Per això considera que les dades d’aquest baròmetre del CIS “no consoliden el lideratge de Pedro Sánchez”. Una creença que Levy basa en el fet que els primers passos de Sánchez després de la seva elecció “han demostrat que té les mateixes ganes antigues de fer la pinça amb Podem”, aliança que, en el passat, va recordar, “va portar els pitjors resultats al PSOE”.

Tot i això, la dirigent popular va reconèixer que la corrupció, amb el cavalcamen­t de casos i els escàndols continus, els està passant factura “i entelen les valoracion­s positives que tenen els espanyols”.

En aquest punt coincideix Podem. La senadora per Navarra Idoia Villanueva sobretot es va fixar, d’entre les dades del CIS, en la baixada del PP, que “està patint el desgast de la corrupció sistèmica sobre la qual està governant.

El PSOE estima que l’amenaça de ‘sorpasso’ és història, i es veu consolidat com a alternativ­a

Podem minimitza el fet que el PSOE es desenganxi de la seva formació, i prefereix veure les dades de l’esquerra en el seu conjunt, perquè “reflecteix­en que hi ha que una majoria social que demana un canvi”. Una cosa que també va subratllar Pablo Echenique, que va destacar que la suma de PSOE i Podem “és més gran que la del PP i Ciutadans, per primera vegada en mesos”.

A Ciutadans, també hi ha satisfacci­ó, malgrat quedar-se pràcticame­nt com estava al baròmetre de fa tres mesos, ja que baixa quatre dècimes. El portaveu de Cs, Miguel Gutiérrez, es fixa que suposa un ascens respecte a les últimes eleccions, la qual cosa considera que és conseqüènc­ia de la feina feta per la regeneraci­ó i la lluita contra la corrupció, a més de per l’“estabilita­t que aporten i la gestió d’un canvi”, una cosa que “és ben valorada pels ciutadans”.

 ?? MANUEL BRUQUE / EFE ?? José Luis Ábalos, número tres del PSOE, ahir a València
MANUEL BRUQUE / EFE José Luis Ábalos, número tres del PSOE, ahir a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain