La Vanguardia (Català)

El PSOE farà “campanya activa” contra l’1-O

Ábalos avisa que és il·legal i no té garanties democràtiq­ues

-

El PSOE està disposat a dur a terme una “campanya activa” perquè el referèndum unilateral de l’1 d’octubre no se celebri perquè és “il·legal” i no disposa de les “mínimes garanties democràtiq­ues” per poder ser considerat una consulta seriosa.

El secretari d’organitzac­ió dels socialiste­s, José Luis Abalos, va subratllar ahir aquesta posició i va qüestionar que l’1-O “tingui les garanties necessàrie­s per ser considerad­a consulta”, i per això va expressar el desig socialista que aquesta “no arribi a produir-se”.

“Nosaltres no creiem que se celebri aquesta consulta. La presidenta del partit (Cristina Narbona) pensa el mateix, encara que s’hagi interpreta­t de manera diferent, i tindrem una campanya activa perquè no se celebri”, va afirmar la mà dreta de Pedro Sánchez i número tres del PSOE després de les crítiques rebudes per Narbona.

La posició fixada ahir per Ábalos parteix d’una lectura de l’escenari polític català semblant a la que fa el PSC. En els últims dies, tant Miquel Iceta, primer secretari dels socialiste­s catalans, Jaume Collboni, tinent d’alcalde de Barcelona i Àngel Ros, president del PSC i alcalde de Lleida, han reiterat que els ajuntament­s socialiste­s no col·laboraran amb la consulta si finalment el Tribunal Constituci­onal l’acaba il·legalitzan­t.

Així mateix, Ábalos va afirmar ahir que el PSOE ja pensa en el dies després de l’1-O i en la necessitat d’obrir la reforma constituci­onal. Sobre aquest escenari, va confirmar que al setembre presentara­n al Congrés una bateria de propostes, algunes relacionad­es amb la llengua i la cultura, d’altres en matèria econòmica –com un quitament del deute de la Generalita­t–, per donar resposta a la qüestió catalana.

Ábalos va enaltir com a full de ruta l’anomenada declaració de Barcelona, presentada el 14 de juliol a Barcelona per Sánchez i Iceta.

Ábalos va defensar aquesta “aposta pel diàleg”, perquè “la crisi territoria­l a Catalunya afecta tots els catalans”, i la va contraposa­r a l’actitud d’un PP que “ignora” els catalans siguin o no independen­tistes.

Pels socialiste­s, les propostes que es presentara­n al Congrés i el Senat, que aniran acompanyad­es amb una presència més important de Sánchez i altres líders del PSOE a Catalunya després de l’estiu, també busquen ser “un punt en trobada” amb la societat catalana.

Per la seva banda, l’alcalde de Gimenells (Lleida), Dant Pérez (PSC), va proposar ahir de fer al seu municipi la paella que Iceta va dir que prepararia l’1-O com a alternativ­a a la consulta independen­tista.

L’alcalde socialista, que va dir que no cedirà espais municipals per a l’1-O, va anunciar que també vol convidar al dinar el president autonòmic d’Aragó, Javier Lambán, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i els alcaldes socialiste­s de la Franja, la zona d’Aragó on es parla català.

El dirigent socialista confirma una bateria de propostes per a Catalunya al setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain