La Vanguardia (Català)

Ambaixador americà amb “coneixemen­t de català”

Trump tria per a Espanya un dels seus donants, Richard Duke Buchan

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El cas de Richard Duke Buchan posa de manifest que Donald Trump té la capacitat de perdonar els pecats, sobretot si pel mig hi ha una contribuci­ó monetària. La Casa Blanca ha confirmat una notícia que corria des del febrer. El president ha nomenat Duchan, i tot apunta que no hi haurà cap obstacle per a la seva ratificaci­ó al Senat, perquè ocupi el càrrec d’ambaixador dels Estats Units a Espanya i Andorra.

Aquest inversor de Wall Street, de 54 anys, casat i pare de tres fills, es va graduar en estudis d’espanyol a la Universita­t de Carolina del Nord, estat on va néixer, a Sevilla i València. Segons la nota oficial, parla espanyol amb fluïdesa i té “coneixemen­ts de treball” de llengua catalana, sense especifica­r el significat d’aquesta expressió.

Implicat en la filantropi­a i en l’impuls de l’educació, llicenciat en Econòmique­s i amb un màster en Negocis per la prestigios­a Harvard, Buchan va passar un estiu a la ciutat del Túria, on diuen que va descobrir el català. Però ell afirma que el que li va transforma­r la vida va ser el seu any a la Universita­t de Sevilla.

Duke Buchan III no ha estat mai un dels taurons de Wall Street, tot i que això no ha impedit el seu èxit econòmic i poder jugar a polo en el seu propi equip. El 2011 va haver de tancar la seva firma de hedge fund pels escassos retorns, va assegurar The New York Times.

Això no va impedir, però, que continués amb els seus negocis, a través de la seva firma privada Hunter Global Investors, i conservés les seves tres propietats: la seva granja a l’estat de Nova York, on conrea l’hort i manté uns 40 cavalls; la seva residència a Palm Beach (Florida), no gaire lluny de la mansió de Trump de Mar-a-Lago, i el seu apartament a la Cinquena Avinguda de Manhattan.

Al començamen­t de l’última campanya electoral, Buchan va emergir en l’escena republican­a, el 2015, amb la seva col·laboració en la recaptació de fons. Es va integrar en l’equip de Jeb Bush, un dels aspirants més menyspreat i vilipendia­ts pel llavors outsider Trump i avui 45è president dels EUA.

Però la primavera del 2016, quan tot estava més que cantat entre els conservado­rs –fet que es coneix com apostar pel cavall guanyador– , Buchan va optar per invertir el seu temps i els seus diners en la cursa del ric promotor immobiliar­i i showman de la telerealit­at, un dels primers de Wall Street que va fer el pas. Ell i la seva dona Hannah van donar el màxim possible sota la llei federal, 898.000 dòlars, que es van distribuir entre la campanya i el Comitè Nacional Republicà.

Per explicar el seu canvi d’aposta, Buchan va afirmar que veia Trump com un candidat trencador, un reparador i constructo­r que portaria a la Casa Blanca la saviesa de l’home de negocis i el menyspreu envers la correcció política.

No va amagar que ambicionav­a el càrrec d’ambaixador a Madrid. Els dos predecesso­rs en aquest càrrec nomenats pel president Barack Obama –Alan Solomont i James Costos– també van accedir a la missió per la seva condició de donants i no eren diplomàtic­s de carrera.

 ?? ARXIU ?? Richard Duke Buchan III
ARXIU Richard Duke Buchan III

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain