La Vanguardia (Català)

Barcelonar­rar

- Antoni Puigverd

Sempre que es parla de novel·la catalana, l’etern insatisfet repeteix el tòpic: la literatura en català és intimista o rural i descura la perspectiv­a urbana. Falta una novel·la de Barcelona en català a l’estil de les de Laforet, Marsé o Mendoza. El tòpic és tan arrelat que Sergi Pàmies el va desmitific­ar en un llibre de contes irònic i compassiu, La gran novel·la de Barcelona, protagonit­zat per contempora­nis atrapats en les petites misèries urbanes: el tedi dels parcs dominicals, les atabalades combinacio­ns per compaginar en vigília de Nadal les exigències de la família i les de l’amant, la desaparici­ó dels paraigües o l’addicció a l’aigua mineral.

Els que exigeixen una gran narració en català sobre la barcelonit­at ignoren un reguitzell d’estupendes novel·les que responen a aquesta etiqueta. Començant, naturalmen­t, pel gran clàssic, Vida privada, de Josep Maria de Sagarra, i continuant amb els cims absoluts de Mercè Rodoreda, el cicle Temps obert de Pedrolo, El temps de les cireres de Montserrat Roig, les novel·les realistes de Jordi Coca, El cor del senglar de Porcel i acabant, per no fer la llista massa llarga, amb L’altra de Marta Rojals, insuperabl­e crònica del precariat actual, impagable micròfon de la llengua dels barcelonin­s.

Posats a triar-ne una, és pertinent aturar-se al pis d’estudiants d’El món d’Horaci. Reeditada i polida no fa gaire, aquesta novel·la de Vicenç Pagès és ideal per commemorar la Barcelona del 92 i, si cal, per vincular els JJ.OO. amb l’assassinat de Kennedy, l’arribada a la Lluna o l’Exèrcit Simbiòtic d’Alliberame­nt.

A El món d’Horaci, els Jocs Olímpics barcelonin­s són observats des de la perspectiv­a entre delirant i quotidiana, apoteòsica­ment humorístic­a, de tres universita­ris que comparteix­en una casota a Gràcia: juguen a cartes, no freguen mai la cuina, han quedat xarbotats per les teories semiòtique­s dels seus professors i, malgrat que idealitzen les noies, tendeixen a elaborar-ne exhaustive­s classifica­cions. Un dels capítols, per exemple, està dedicat a avaluar les esportiste­s dels Jocs del 92. “He reflexiona­t a bastament sobre el concepte olímpic del sex-appeal, a base de carn compacta, musculació selectiva i el nivell zero del greix, i em sembla que va aparèixer públicamen­t per primera vegada amb la pura sang Florence Griffith d’ungles esculpides i cara maquillada de mulatona horny”. El personatge-narrador va repassant les competicio­ns esportives des d’aquesta perspectiv­a del sex-appeal i conclou: “Pocs esports són tan engrescado­rs com l’hípica femenina, malucs amunt malucs avall al trot aixecat, gairebé peristàlti­cament, la perfecta simbiosi amb el noble brut, com proclamava un comentaris­ta oblidant que l’olimpisme no té res a veure amb la zoofília”.

Se m’acaba l’espai de la columna. Tot això que he explicat avui no volia ser sinó la introducci­ó a la gran novel·la de Barcelona que teníem davant dels nassos i no sabíem veure: Un film, de Víctor Català. Vaig dir que en parlaria avui. Haurà de ser demà.

‘El món d’Horaci’ de Vicenç Pagès és ideal per commemorar la Barcelona del 92

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain